• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Na snowkiting je dobrá komora lepší než nafukovačka

V poslední době se na různých fórech množí diskuze kolem používáni nafukovacích kitů v zimě při snowkitingu. Rozeberme si to tedy podrobněji.

Při výběru kitu na zimu je především důležité to, jak rider vnímá SNK v komplexu. Jestliže má být SNK jen nějaký doplněk letní obdoby tohoto sportu, kiteboardingu, potom se není čemu divit. Takový rider nemůže nikdy zjistit o čem SNK vlastně je a na sněhu se se svým drakem projede parkrát za sezónu. V tomto případě jistě nemá cenu investovat do kitu zimního. Vím přesně o čem mluví. Byl jsem na tom stejně. Když jsem poprvé okusil sníh (samozřejmě s nafukovačkou), byl jsem z pojezdu mírně řečeno zpruzen. Příjezd, foukání, při kterém mi mrzly prsty, napojování šňůr, kdy jsem už ruce ani necítil. Potom start za pomocí někoho druhého, popřípadě samostart. Chůze ke kitu , zasypání, start. Chvíli jsem si pojezdil, než přišel první poryv skoro do nuly a kite mi spadl na hlavu. Potom následovalo o5 sáhodlouhé startování a tak to šlo stále dokola. Po tomto zážitku jsem si říkal, snowkiting no more!

Příprava = jedna velká pruda Nafukovačka je daleko náchylnější na poškození
Příprava = jedna velká pruda Nafukovačka je daleko náchylnější na poškození

Po asi 14 dnech absťáku jsem vlezl na web a stáhnul si pár videí s již tehdy famózním Chastou. Zaujal mě kite, který měl nad hlavou. Začal jsem pátrat a zjistil, že kite, s kterým již tehdy lítal brutálníma poletama až do údolí, je komora od Ozonu, což v tomto případě není důležité. 

První SNK výlet na Fatru První SNK výlet na Fatru
První SNK výlet na Fatru První SNK výlet na Fatru

Bezpečnost foil kitů, obzváště s otevřenýma komorama, je další nespornou výhodou SNK s těmito draky. Pevný profil nafukovacích kitů je v zimě a při landkitingu někdy opravdu nebezpečný.

Ptáte se, proč je komorový kite při SNK takto rozšířen především v ČR? Myslím si, že to není tak úplně pravda. Všude, kde je SNK na vysoké úrovni hrají komory prim. Nafukovačky se objevují pouze v zemích, kde je SNK v plenkách, jako např. Rakousko, Polsko atd. Tady je SNK zrovna jen tou náhražkou za kiteboarding.

Nafukovačky mohou také využívat wakestyle hardcore rideři, kteří jezdí naprosto odlišný styl od 95% SNK populace a nemají kvalitní alternativu komorových kitů.

Další skupinou jsou jezdci, kteří prostě na dvě výbavy nemají dostatek finančních prostředků. 

Startování a přistávání je s komorou bez stresu Představte si takto odložit nafukovačku a jít si něco vyfotit
Startování a přistávání je s komorou bez stresu Představte si takto odložit nafukovačku a jít si něco vyfotit

Propagátoři nafukovacích kitů v ČR obyčejně sledují úplně jiné cíle. Obvykle se jedná o obchodníky, kteří opravdu kvalitní komorový kite nemají ani v nabídce. U těch, kteří podlehnou těmto špatným doporučením, se potom setkávám s nářeky zlomených pump, utržených ventilků, prasklých duší, atd. Vše samozřejmě důsledkem hardcorových zimních podmínek. A to ani nemluvím o problémech při samotném pojezdu. Mám letos za sebou již několik vydařených SNK dní a se svou Mantou II si SNK opravdu naplno užívám. A jistě nejsem sám. Jednoduché a vyzkoušené pravidlo říká: Nafukovačka na vodu a komora na sníh a land. Vždyť v první řadě jde všem o to samé. Pořádně si to užít, pobavit se a aktivně si odpočinout od shitú dnešního světa. Proč si to tedy komplikovat.

Toť můj názor.

Ride hard, but ride safe!

Switch, Mushow Community, pro Snowkiting.CZ

V kitu musíte cítit jistotu V takovýchto podmínách nafukovačku opravdu nepotkáte
V kitu musíte cítit jistotu V takovýchto podmínách nafukovačku opravdu nepotkáte

Trojnásobný mistr světa ve snowkitingu Guillaume Chastagnol:

„Mnoho riderů se mně stále ptá na to samé. Proč nejezdím, i když mám tu možnost, nafukovací kity i na sněhu? Pro mě je odpověď velice jednoduchá. Nafukovací kity jsou totálně špatnou cestou pro snowkiting. Snowkiting je především o svobodě, o volnosti. Nemůžeš si naplno užít bezpečného freeridu s nafukovačkou. Ta tě bude vždy limitovat.“

Guillaume Chastagnol

Chasta

celý článek včetně komentářů naleznete ZDE

Guillaume Chastagnol
Vložil: admin1, 18.10.2011

Michal
19.10.2011, 19:29:45

Souhlasim. Po vlastni zkusenosti z jedzdeni u nas a taky v bulharsku mohu jen potvrdit, ze nafukovacka je totalni oser. Po te co jsem jednu odrovnal se mi do dalsi investovat uz nechce. Jezdim komoru a jsem naprosto happy. Po praci obcas vyrazim, staci vyhodit draka z auta za 5min mizim.  

Odpovědět
tom
19.10.2011, 18:52:42

jooo, přesně jak píšeš, není co dodat

Odpovědět
Switch
19.10.2011, 15:23:09

Ano, ano. Uz se tesim, az me muj Rafan potaha po slovenskych kopcich. Doufejme, ze brzo napadne! Good wind!;)

Odpovědět

Nový komentář:

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz