• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Kajtovani v lowindu

Proc je nejlepsi jezdeni v low windu?

Protoze kdyz fouka slaby vitr, je slunicko, na zemi lezi prasan. Kdyz fouka silny vitr, obvykle je mrak, mlha, vitr sfoukanej do lesa.

Neplati to ve 100% pripadu ale moje zkusenost. Session kdy vyjde silnejsi vitra a je Azure + Prasan je TOP ale hodne vzacna.

Par rad pro ridery do low windu co jsem si vsiml ze mozna by mohlo nekomu pomoci:

Dneska kdyz jsem dorazil na Moldavu tak foukalo kolem 3ms. Na place nekolik kajtu ale co jsem videl tak jezdily stihle uzaverne komory kity (jako: R1, Chrono, Sonic, Soul, Hyperlink,) neco takovehleho. A nebo i single skiny. Naopak nafukovaci kity vidim, ze to maji tezssi diky svoji vaze a padaji na zem. Pri padu na zem je tezssi foukacku restartovat.

V slabem vetru je nejlepsi vyuzit terenu a i s mensim kajtem se da pekne svezt. Je nutne jezdit na navetrne strane kopce, aby vitr tahal do kopce. Do kopce se nejlepe jezdi kiteloopem. Kdo to nepouziva tak se toho nebojte, ti kdo to pouzivaji tak vedi ze manevr 8ka pri jizde do kopce generuje nestaly tah a pri otocce kite na kraji okna je riziko ze kite spadne na zem a bude se tezko zvedat. Kiteloop udrzuje kite v permanentnim pohybu. Jizda do kopce je pomala ale technicka. Jizda z kopce se pak pocita jako peknej sjezd s kitem nahore a muze to i letet kdo to umi.

Vsiml jsem si ze nekteri rideri jezdi na rovince tam a zpatky stylem jako na vode. Tam skok otocka zpatky skok otocka. Kdyz pak vitr zeslabne jizda konci. Ale prave vyuzitim svahu se da moc hezky session prodlouzit i pro vetru kdyz uz to neskace a kite pada na zem.

Slaby vitr je dobre trenovat a snazit se vycitit extremni hranici slabeho vetru a nevzdat to polozenim kite na zem. Mnohokrat se me stal ze vitr lehl ale kdyz se ujelo 20metru dal z udolicka tak vitr uz zase pekne tahnul. A tak jsem zbytecne stal v rokli a celak na vitr ktery byl ode me 20 metru. A protoze vitr neni videt pokud tam neleti rychle jinej kiter tak to nevim. V Alpach svycari profici maji tohle hodne vymasterovane a diky teto technice jsou schopni se dostat na mista kam nechapu jak bych se dostal.

Na ceske palouky se me ale moc libi pouziti stihlich lehkych zavrenych komor, ktere davaji rychlost. A protoze tu mame prevazne dlouhe rovne plane, tak tam nejvetsi radost je pekna rychlost jizda daleko na horizont obcas nejaky skok a to tenhle kite poskytuje. Asi si jednou takovej taky poridim.

Letosni rok jezdim Shamana (Gin Shaman 12m v1) to je single skin kite ktery ma par krajnich komor usitych jako uzavrena komore, to stabilizuje nesvar single skin kity a kite je pekne stabilni. Vyhodou single skinu ze je hodny, ma rozsah, ale hlavne tahne. 12ka ss tahne asi jako 19ka jinej kite. A 6ka ss jako 11ka foukacka. Single skin kity doporucuju do terenu na snih zejmena na low wind, jsou levnejsi, jsou male lehke do batohu na skitour nebo zalozni a jsou vhodne do hor ale i na uceni pri mlaceni o zem nehrozi prasknuti. Jsou odolnejsi.

Co je velka vlastnost snowkitingu a ja ji opravdu mam rad je HARMONIKA. To je 5ta lajna ktera po odstrelu sroluje kite jako tahaci harminiku a tento vynalez se implementuje uz davno u vsech otevrenych komor jako Frenzy, ale ted uz i snad do vsech single skinu a proc to pisu protoze kdo nezaznamenal, tak od lonskeho roku i do uzavrenych komor konkretne Ozone Hyperlink v2, a Ozone Chrono exp. Asi to ma myslim i Pegas nebo Aeros u uzavrenych komor ale nevim to jiste. Nekteri rideri to nepouzivaji. Ale pro me zasadni pro bezpecnost nebo pristani, kdyz hodne zesili vitr. Typicka situace jedu na vrchol hory a tam prifoukne mazec a normalne bych mel strach a otocil v pulce, ale s timhle se dojede na vrchol a tam po odstrelu se kite polozi na zem sam a tak lehce, ze se nezamota. Predloni jsem delal takova videa kde je videt ze v prasanu ani nemusim ke kitu chodit. Odstrelim na 5tou a namotam na bar jako kdyz pritahnu rybu po prasanu. Kite pod kopcem jen vyklepnu a nemusim nic kontrolovat, proste leti neni zamotanej. Vsechno ostatni komorove kity co to nemaji maji tendenci se prevalovat a provlikat a invertovat. A pak to znamena hodinu smodrchani. Dalsi prakticky pripad je kdyz jezdim v cechach a postupne zesiluje a nebo so chci odpocinout nebo odskocit tak pokladam pomoci harmoniky.

Asi by se dalo pokracovat donekonecna, ale budu moc rad kdyz napisete svoje rady postrehy

Vložil: stejnaci.cz, 28.01.2021


Žádné komentáře.

Nový komentář:

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz