• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

EDGE19-race lines – dva UZLÍKY na řidičkách navíc.

Krátký příspěvek pro nadšence, kteří si pořídili novinku firmy OZONE pro sezónu 2013  - EDGE 19 m2, nebo pro ty, kteří si ho pořídit chystají.

Pro maximální využití EDGE19 pro LowWindové ježdění je téměř bezpodmínečně nutné si k němu dokoupit speciální race-lajny, protože tyto lajny výrazně zvyšují LW potenciál EDGE19.  Jde o speciální 32 metrů dlouhé šnůry, které jsou nejen delší, ale i podstatně tenčí, z důvodu snížení aerodynamického odporu šňůr, posazení draka výše do okna a zvětšení rádiusu pro LW mávaní.

V sadě s race-lines se dodává i protikus – tenčí úvaz řídiček, který je záhodno vyměnit na draku v místě, kde se navazují řídičky. Důvodem je to, že race-lajny mají na konci tak malinkatý uzlík, který do normálního protikusu na odtokovce draka sice upnout jde, ale už několikrát se stalo (jde o jednotky případů, nikoli o desítky), že se malinkatý uzlík řídiček za jízdy vyvlékl (na draku, na kterém si rider nevyměnil protikus řídičkového úvazu). Uvolnění  řídičky za jízdy je poměrně nepříjemná věc a prakticky jistě znamená nedobrovolné důkladné prověření plaveckých schopností ridera. Situace je navíc o to více nepříjemná tím, že race-liny nemají stopper-ball. Bez stopper-ballu po odpálení draka odjede bar na plnou délku lajn – tedy téměř až k draku. Existuje teoretická možnost k draku doplavat, navázat řidičku a odplavat zpět na délku šnůr s barem a pokusit se o restart. Je zde však vysoké riziko že se rider do 32 metrů dlouhých šňůr zamotá (v případě, že je způsobně nenavine na bar… ke kterému ale musí stejně nejdříve doplavat).

EDGE 19 jezdím jak se standardními 27m šňůrami, tak s 32 metrovými race-lajnami. Proto jsem jeden z těch co si protikus na řidičkách nevyměnil (jednak z důvodu lenosti a druhak už nevím, kde se zatoulal pytlíček s tenčím protikusem…).  Vždy pečlivě utahuju očko kolem uzlíku řídiček a tak se mi ještě nestalo, aby se mi race-řidičky uvolnily. Ale vzhledem k tomu, že už se to jiným jezdcům několikrát stalo, jsem si na race řidičkách udělal na konci DRUHÝ VĚTŠÍ UZLÍK. (viz přiložené foto). Samozřejmě to popírá určitou část aerodynamických důvodů proč se právě race-lajny používají, ale myslím že tenkost šnůr a jejich 32 metrová délka odpor dvou o malinko větších uzlíků více něž vyváží… řešení je to jednoduché a spolehlivé. Není potřeba měnit úvazy řidiček a je možné používat jak standardní šňůry, tak race-lajny (s uzlíkem navíc) na standardní protikus EDGE19.

 Toto řešení je také použitelné v kombinaci s jakýmkoli jiným drakem (nikoli tedy nutně jen s EDGE19), pokud si třeba chce někdo race-lajny jen vyzkoušet na jiném draku (např. ZEPHYR17). Jízdně nejsou uzlíky na délce řídiček  absolutně znát.

Takže by se to dalo shrnout do jedné věty: riziko vyvléknutí race-řídiček ze standardního úvazu je opravdu reálné, dva uzlíky na koncích race-lajn vyřeší mnoho starostí a dodají klid.

Tentokrát se slabým větrem a dvěma uzlíky navíc

Honza Yenyk Prokop.

více o Edge 19 ZDE

více o EDGE ZDE 

Race Lines CZK
LINES Kitesurf RACE 2013 4 x 21m 200/100kg 2800
LINES Kitesurf RACE 2013 4 x 23m 200/100kg 2900
LINES Kitesurf RACE 2013 4 x 25m 200/100kg 3100
LINES Kitesurf RACE 2013 4 x 27m 200/100kg 3200
LINES Kitesurf RACE 2013 4 x 30m 200/100kg 3300
LINES Kitesurf RACE 2013 4 x 32m 200/100kg

3500

Vložil: admin1, 09.09.2013

stepan (profil)
10.09.2013, 12:47:19

Dobrá fotka Yeník, dramatický barvy...a dobrej model.
Nezkoušel jsi namontovat 32m lajny na Edge 13? Má to nějaký význam?

Souhlasím s efektem 32m racelajn na Edge 19ku.. Kite na tenkých lajnach drží nad hlavou jak vzducholoď napuštěná héíliem a někdy si říkám, že už mi musí spadnou na hlavu, ale kite v krátkodobé 0m.s obvykle jen zacouvá a pak se zas chytne.
Za zmínků stojí i další efekt a to je restart z vody. Povrchové napětí při odlepování lajn z vody nebo i jen odpor šnůr cestujícíh pod vodu mé u racelajn také pozitivní účinek, když je potřeba zvednout kite z vody v lowwindu.

Pro nově kupující :)....na přehození lajn za racové je potřeba myslet out-of-box, šnůra se musí protáhnout až skrz ...(nechám na každém).. nicméně radost z vyřešeného rébusu je bonusová prémie při koupi lajn. [jí si teda nechal poradit sic foukalo a nebyl čas, díky Filipe  :)]

Odpovědět
Ywosh11 OneTeen
10.09.2013, 12:57:04

Cus Stepane, než Ti odpoví bracha napišu tady moje dva postřehy :-) :

1. kdyz uz nekdo važe race lajny mel by hlavně premejslet,  jestli to neporidit cely i s  racebarem !!! ( nez jak to dat na normalni bar )  :-)).

2. jezdil jsem jak E13 tak  i E15 na 32 aramidech. Pohoda+luxus. Jak na TT, tak ( a to hlavne )na race. Vyznam to ma - je to hodnější, klidnější a víc to tahá.  Aerodynamika je taky lepší. Na frýštýlo to asi neni , ale na race a na pohodu  super.

Odpovědět
Yenyk12TwoTeen
10.09.2013, 17:55:32

Odkaz na vymenu snur je zde http://www.youtube.com/watch?v=kXHOyuwwZYM   viz cas 0.55 - 1:15  to je ten hlavni trik. Prijit na to sam z hl avy je machrovinka ! Kdyz ti to nekdo jednou jedinkrat ukaze uz to znas na furt                                                                                                                                               Pokud jde o race lajny, tak ja je jezdim jen na EDGI19, kde to ma nejvetsi smysl a v podstate je to pro LOW WIND jizdu nezbytnost. Pokud uz fouka tak, ze te uveze EDGE13, tak race lajny jsou skoro zbytecny. Samozrejme jsou aerodynamicky a hydrodynamicky cistci, ale to je marginalni. Taky drak je na dlouhej tenkejch pocitove malicko tupejsi na hrani a blbnuti,o to vic ale pohodovejsi na jizdu. Hlavne je to o ale tom, ze  mas race lajny na E19tce, jezdis, zacne prifukovat, tak je nebudes oddelavat, proste si navazes E13 a jedes s klasickejma 25m tlustejma snurama. Pak to vecer zas polevi a vratis se na jiz dopoledne navazanyho E19 na racech.

Odpovědět
stepan (profil)
10.09.2013, 20:52:49

Zní to logicky, když už fouká na E13 netřeba aramidu. Bavil jsem se na Mlejnech s jedním kiterem jezdí E17 a má ji navázanou na 27 tlustejch lajnach + 5m extension. Netestoval někdo aramid 32 + 5m extension?

Trochu tuposti v otaceni se na raceboardu hodi, na 12ce jsem z raceprkna při downloopu letěl jak švec.

Add racebar, tam se stejně tak musí protáhnout lajna skr očko v chickneloopu nebo ne? Nicméně asi to myslíš jako koupit rovnou navázanej racebar, ale to nevím jestli se dělá.

p.s. Na sobotu bude možná lowwind SZ na mlejnech tak to tam můžeme zas otestovat

Odpovědět
Ywosh11OneeTeen
10.09.2013, 21:16:41

E17 jezdi na rejsu Milo jinak nevim, kdo by to moh bejt.  Ale myslim ma aramidy - nebo mozna 27+5 ??? ted nevim.                                                                                                                        32+5 je dost ulet. Ja mam ted 32 aramid s race barem na mojim vzducholodnim milackovi (hahaha) a je tam jeste ta galerie cili je to v mega vejsce a uz se fakt legalne bojim, aby me nevzala termika ( ve 40 metrech s "paraglidem" uz je to ohne sranda !!! ). Uz sem takle pres celou MKB ( na Euru no prob :-) ) ale prodluzovat uz to nebudu.                                                                                      Racebar uz je navazanej z tovarny, s tim trimem s kladkou,  cili jen protahnes hlavni lajny - primitivo. zadnej trik. Na MKB na 99% budu ( burčačeeeek...:- )   )                                                                                            

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
10.09.2013, 22:46:45

Jojo máš pravu u racebaruje to jinak, navazoval sem ho Ivošovi. 40m ruka na šáhnutí si pro vítr je nejvíc užitečná na českém poryváku.. Když se ocitnu mimo vítr tak přesunem kite zleva do prava je kite  opět 60m zpět ve větru (ten tvůj 80m) takže narozdíl od windsurfaře který opustil poryv a musí čekat na další, pouhým zatahnutím za bar zase jedu (jedeš, jedem.. všichni kiteři jedou :) ale čím delší tím déle) 

Ok tak snad z víkendu něco zbude..

Odpovědět
jindra (profil)
11.09.2013, 09:05:57

asi budeš muset navázat ještě jednoho E19 do patra. A to by bylo aby v 60ti metrech nebyl nějaký vánek pro E38 :)))))))

Odpovědět

Nový komentář:

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz