• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Antarctica 2011-2012 Legacy Crossing

Sebastian Copeland vede expedici Antarctica 2011-2012 Legacy Crossing

Transkontinentální přechod Antarktidy o délce 4200 km, 90 dnů bez pomoci na lyžích a kitech

Známý ochránce přírody, dobrodruh a fotograf Sebastian Copeland spolu s Ericem McNair-Landrym vyrazí 27.10. 2011 na 4200 km dlouhou expedici, jejímž cílem je překonat Antarktidu na lyžích a kitech bez pomoci doprovodného týmu. Expedice začne na východním pobřeží Antarktidy z ruské polární stanice Vostok, bude pokračovat přes Jižní pól nedostupnosti, geografický Jižní pól a skončí na západním pobřeží v místě zvaném Hercules Inlet, kde končí šelfový ledovec Ed. Ronneové. Cílem mise je přejít Antarktický kontinent od východu na západ během období 85-90 dnů a připomenout tak sté výročí objevení Jižního pólu výpravami Amundsena a Scotta v roce 1911. Před sto lety dosáhli polárníci Roald Amundsen a Robert Falcon Scott (Scott a 4 další členové jeho výpravy tragicky zahynuli při zpáteční cestě od pólu) jako první lidé v historii jižního pólu.

Expedice začne v Kapském městě – odtud budou Sebastian, Eric a jejich 360 kg nákladu přepraveni ruským iljušinem 76 na východní pobřeží Antarktidy na stanici Vostok. Pak vyrazí na cestu přes nejchladnější a největrnější zemský kontinent o předpokládané délce trvání 85-90 dnů. Prvním hlavním bodem na jejich cestě bude Jižní pól nedostupnosti, pak přejdou zeměpisný Jižní pól a výpravu dokončí na Hercules Inlet. K mnoha obtížím, které budou muset překonat, bude patřit tažení jejich nákladu o váze 180 kg přes zrádné ledovcové trhliny, průměrná teplota -30-40 C, riziko omrzlin, změny počasí, které mohou doprovázet bouře o síle hurikánu, přejezd tvrdého „kostitřasého“ ledu a také sastrugi (větrem upěchované tvrdé hřebeny vysoké až 1m), přes které pojedou zavěšeni na svých kitech a mnohem víc. Denně bude dokumentováno fotograficky a také na blogu, jak se Sebastian a Eric vyrovnávají s nástrahami cesty. Z pořízených záznamů bude sestříhán dokumentární film.

Pro možnost denního blogování bude Sebastian využívat iridiovou satelitní technologii. Kromě pravidelných denních vstupů bude expedice také monitorována pomocí GPS signálu. Jejich aktuální polohu bude možné zjistit na mapě na webové adrese: sebastiancopeland.com Celá expedice bude rovněž zaznamenávána na HD.

Během cesty bude Sebastian fotografovat led a sníh, aby dokumentoval stav povrchu terénu, kterým budou projíždět. Tyto data využije National Snow and Ice Data Center (NSIDC) v Boulderu v Coloradu. Vědcům to umožní studovat stav sněhové a ledové pokrývky v dosud nenavštívených místech.

Za každý kilometr, který expedice na své trase urazí, bude zasazen strom. Expedice má také neutrální uhlíkovou stopu (uhlíková stopa = suma vypuštěných skleníkových plynů) díky Climate Partner.

Mezi další sponzory patří: HP, Napapijri, Revo sunglasses, Lexar, Rossignol, Ozone Kites, Hilleberg tents, Herbalife and ColdAvenger.

Sebastianův blog a aktuality z cesty můžete najít na: www.sebastiancopeland.com
Sebastian na Twitteru: www.twitter.com/sebcopeland
Sebastian na Facebooku: http://www.facebook.com/SCopelandAdventures
Sebastian pro financování své expedice využil server Kickstarter:
http://www.kickstarter.com/projects/1282530324/antarctica-2011-legacy-crossing?ref=live

 

Vložil: admin1, 10.11.2011


Žádné komentáře.

Nový komentář:

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz