• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Norskovice 2012 - BIG SNK freeride DAY (STEJNACI).

 

Hardangervidda je největší náhorní plošinou severní Evropy. 
se svými 3422 km² je největším národním parkem Norska
 
Rozmanitost terénu, kvalita sněhu, stálý vítr atd  jsou parametry které tuto oblast řadí mezi nejlepší místa na světe pro snowkiting.
 
Snowkiting v čechách a v norsku Je přo představu něco jako rozdíl v lyžování ve špindlu a v alpách.
 
 
 
Videjko je sestřih našeho posledního dne v sněhovém ráji.
Rideri stejnak1, Lukash a Ivosh.
Zabydleli jsme se na Chatě v Haugastolu, která je nejblíže ke spotu ale v okolí není možnost nic koupit. Další možností jsou ubytováni v nedalekém městečku Geilo, kde bydlela druhá parta SNK z čech  se kterou jsem se na place občas potkávali..
 
Rezim dne je tvrdy brzo ráno Ivosh bootuje macbook a přehrává romantické podzimní melodie, které jsou sice příjemné ale v 6ráno ... ?
Naštěstí vidina parádního Norksého SNK pojezdu, nalejvá do ospalého a z předešlého dne zmoženého kitera kopu pozitivní energie ..
východ slunce nad zasněženými kopci za oknem, k tomu norská snídaně a za 30minut jsme v autě a frčíme po asi 50km silnici si vybrat místo kde dneska zahájíme dnešní sešn.
Po cestě je asi 10-20 spotů kde se dá zastavit. Podmínky jde očekovat předem na http://haugastol.no/index.php?m=snowkitingspots&lang=no
 
Dnešní den jsme zvolili asi 3tí plácek směrem od Haugastolu. Kolem je obrovké jezero a na obzoru majestátně trčí velké hory se sněhovými převisy. Fouká cca 7m.s takže beru Frenzy 13m, Lukash a Ivosh si berou FS Speed3 DX 12m a jestě něco menšího do batohu pro sychr.
Je parádně sluníčko, sníh je tvrdší a rychlý ale když vystoupim z prkna tak se propadnu po rozkrok do sněhu. Zůstat 1km od silnice by znamenalo několik hodin chůze, na to radši ale ani nemyslíme..
Jedeme směrem na SZ to je napravo od silnice a po cca 2KM vystoupáme na jedem menší kopec kde je pěkná sněhová duna. Odtud se spojují dvě pláně směrem na sever a nebo na západ. Na obzoru kolem dokola samé velké hory.
Zkoušíme to směrem na sever, ale vítr brutálně zesiluje. Pomáhám Ivoshovi s prehozením kitu na menší, a přitom se mě protočí špatně zaparkovaný kite.Lukash mezitím pokračuje asi 5km na sever kolem turistické chaty k hřebenům, na kterých jsme jezdili před 2 dny.
Protočený drak v silném větru na maximální depower klape a tak jej musím zaparkovat a prohodit. Zjistil jsem že to byl docela blbý nápad, protže na tvrdém povrchu nešlo kita zaparkovat a hlavně poryvy kolem 15ms ho pořád zamotávali. Trvalo mě to asi hodinu než se mě povedlo draka zkrotit.
V jednu chvíli nepozornosti mě zaparkovaného nepřivázaného draka nabral vítr a málem mě odletěl. 
 
Bereme to tedy raději na západ kde jsou ještě větší hory (pro představu svahy o velikosti sjezdovek v peci pod sněžkou). Cestou přejíždímě řadu větších a menších kopců se závějema nebo s kamenama různých a krásných tvarů, pastva pro oko. Člověk by normálně každou chvíli musel zastavit a vyfotit to, ale to se nedá, tak alespoň pastva pro oko za jízdy.
Lukash si z kamených závějí dělá skokánky, takže můžu okouknout jak skáčou profíci. V batohu mu přitom chrastí notebook a pár šanonů z práce, který omylem zapoměl vybalit na pokoji. 
 
Valíme to velkou rychlostí přes nekonečné pláně jako bojová formace s Yvoshem a Lukasem. To se mě tady na tom sportu a tomhle místě nejvíc líbí teamová jízda všichni jedeme jedním směrem s drakama zavěšenýma jako barevný obrazy na modrý obloze.
 
Dojeli jsme k patě největšího kopce kde nahoru vedou takový 2 skalnatý rukávy. Lukash to bere tím nejužšším a nejprudším a my s Ivoshem úplně stejně nahoru na vrchol. Pod špičkou je to trošku adrenalin, na prudkém svahu s drakem nad skálama, ale vítr je stabilní a po pár technických otočkách jsme nahoře.
Zezhora je parádní výhled, za normálních okolností by se jednalo o vrchol celodenního výletu ale zde se SNK jsme takových vrcholů dobyli několik. Tenhle kopec skrýval překvápko že za vrcholem se schovával ještě jeden vrchol jednou tak vysoký. Z dálky jsem si říkal že bejt nahoře tak položim do trenek, ale Lukash už to smaží nahoru, tak ho tam přece nenechám samotnýho. 
Vítr jede na max a nahoru je to jak s rychlolanovkou. Z vrcholu je neuvěřitelné nádhernej vyhled. Vidíme daleko do kraje a odhadujeme kde na obzoru je asi naše auto. Můžeme být tak 7-10km daleko od silnice. 
Z vrcholu dolu by se dalo jet i bez kajtu a stálo by to za to odhadem tak 1km dolu 300m převýšení ale v ten okamžík mě to nenapadlo a on ten drak při tom sjezdu vůbec nepřekáží.
 
 
Posvačíme u opuštěné horské chaty se sobíma parohama, pěkně v závětří na sluníčku je to idilka. Lukash chuligán zatim kolem grinduje na střechách a zábradlích, tak ho musíme uklidnit a jedeme zkusit další kopce. Yvosh kterej jezdí asi 3 měsíce předvádí neuvěřitelný pokroky a v pohodě pokoří dost prudký svahy plný obrovkských balvanů. Já bych něco takovýho netroufl ani po 3 letech ježdění. 
Po 3 dněch už mě docela otrnulo a tak jsem točil kiteloopy na místech kde bych jindy opatrně projížděl. To mě taky vytrestalo a šnůry se zachytly o skálu takže jsem se na půl hoďky stal horolezcem. Drak je zachvíli nahoře a musím dohnat Yvoshe s Lukashem který vidím na vedlejším kopci. Pěšky by to bylo na několik hodin ale s kitem jsem za 5 minut tam. 
 
Zapadá slunce a nádherně zabarvuje okolní kopce. Vypadá to jako konec světa. Děláme pár fotek a frčíme k autu dokud je vidět. Lukash se ještě doráží a poskakuje a poletuje přes silnici a jezdí přes vodu.
Riskuje, je to blázen. 
 
Končí jeden den na Snowkite v Norsku, dík za něj.
 
 
Special thx Ivoshovi že mě vytáhl z české nory do norska a mohl jsem zažít nejlepší SNK vůbec.
 
Petr- Stejnak1
Vložil: stejnaci.cz, 11.11.2012

Bimrs Kiteseason
12.11.2012, 20:37:55

Norsko je Norsko:)), sníh nesníh, kdo nebyl nezažil , taky se už těším znovu:)). Krasné vidko!!!!!

Odpovědět
mAra (profil)
12.11.2012, 13:19:09

SNK ráj v Norsku těžko popsat slovy, ale tobě se to docela povedlo :) Úplně nový rozměr snowkitingu, ta nekonečná krajina s tolika možnostma kde se vyřádit..

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
12.11.2012, 16:38:03

JJ to je presne to o cem to tam je. Ta levikost a ruznorodost tohoto prostoru je neuveritelna.

Jezera maji neco malo pod 1100-1200mnm a kopce jsou kolem 1300-1400mnm to je dostatek prevyseni na supr vyjezdy do kopce.

Je strasne jednoduchy se dostat behem par minut kilometry daleko pres hory a doly a to muze bejt take pekne nebezpecny. Mistni Norove vecer vypraveli story jak nekolik hodin na hranici vycerpani se vraceli domu a to meli stesti..

Norsko je podle me  dostupnej level vysokohorskyho freeride snowkitingu kam muze jet i uplnej zacatecnik. Alpy jsou jeste jina level ale tady nehrozi rizika lavin zadny ledovcovy pukliny a hlavne se jede rovnou od auta.

Odpovědět
hadrák
12.11.2012, 17:10:01

Tak opatrnost!!Ty dlouhé výjezdy hrozí,že se stratíš:jediný orientační bod je černá klikatá silnice(nechápu,jako kdyby měli pod ní ohřev),ale často je v zářezu sněhu,že nevidíš ani kamion.A taky jsme si udělali zázemí u jezera za šutrem,a tam byla taková díra,že by se tam vlezl i vysoký Lukáš a ještě by nebyl vidět jak mává o pomoc.

2 stepan:Halne je veliká chata asi uprostřed spotu při silnici.Celý týden tam byl polák se zaparkovaným autem,ale nemluvili jsme s ním,když jsme si dávali květákovou polívku za 280Kč.(http://www.halnefjellstova.no/)

A tady máš interaktivní mapku(http://www.rallarvegen.com/index.php?m=snowkitingspots&lang=en)Halne je ta bouda pod vysílačem,ale já si toho vysílače ani nevšiml.Pak je ještě jedna směrem zpět k Haugastolu,ale tam měli spoustu kotců pro haskiny.Na konci je pak Dyranut,jen to je dost malé na ubytování a už to hraničí víc se skalnatým terénem(tam se jel Ragnarok).

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
12.11.2012, 19:01:52

kdyz jsme tam byli tak nevim ale zdalo se me ze vsechny ty horsky chaty byly zavreny.

Mas pravdu ale ze uprostred tech plani byly asi 4 chaty (podle mapy) my jsme narazili na 2 ktery byly otevreny. Da se tam koupit polivka, kolace, caj ale netestovali jsme to. Ale bylo by dobry bydlet primo tam a jezdit rovnou od chaty. I kdyz to cestovani po silnici mezi Haugastolem a Dyranutem ma vyhodu ze si pokazdy vyberes misto kde je slunicko a nejlepsi snih a vitr.

Na orientaci jsem si radsi bral GPS ;-)

Parkrat se me stalo ze jsem vyjel nakopec a kterej koncil kolmym dropem nekolik metru dolu s previsem a zjistil jsem ze stojim na previsu. Nastesti to tam prej zas tak moc nepada

Odpovědět
hadrák
18.11.2012, 10:42:16

Dvě techn. otázky(jestli můžu?):                                                                                                            1)GPS-nějaká android aplikace,čí čistý garmin?Já teď testuji odolný Sonim(tel.s GPS+TrekBuddy+mapy z MOBACu).                                                                                                    2)Videa úžasná,jdete do trojky(Hero)i když vím,že kamerou to není(instalace kamery a hlavně potom střih)?Zvažuji,že by mi stačila "bílá".Jen se mi nelíbí cena u nás,když vyběhlo spousta klonů(Prestigio,Rollei,alias ActionPro 19,nebo vyšší 21,CamOne Infinity...).                                           A v SNBšopu v Geilu vyšla Hero na 6.500Kč.

Odpovědět
hadrák (www)
12.11.2012, 12:42:45

Tak mi v polovině dubna(byl tam v tu dobu Ragnarok) měli asi lepší sníh viz nudné vidko bez střihu,cca 4km šlak(hals)(http://www.youtube.com/watch?v=ON1YkZUBhH8&feature=plcp).Užili jsme si to taky supr včetně tří začátečníků.Nechci být moralista,jen tam na videu nedávejte to rajtování po střechách chatek,nor si to nepřečte,ale na Jůrouře raději ne.Ono s tím sněhem je problém,pokud nebydlíš přímo na spotu(Halne nebo u mašerů-vytí psů),tak nemá cenu brát malé prádlo do kvalitního sněhu,protože tě na spot nepustí(vláček za frézou).4x nám z osmi dnů v Geilu sněžilo,na Hardě slunko,jednou nás tam nepustili(možný jen průjezd za Dyranut za závoru).

 

Odpovědět
stepan (profil)
12.11.2012, 15:04:38

To tam jde spat nekde mezi vlky?

To Halne je co prosim? To je nejaka chata kde se da ubytovat?

sem nasel nejake video z teto oblasti... Docela me to nadchlo, premyslim ze bych to letos take zkusil :).

http://vimeo.com/40474387

Odpovědět
Bimrs Kiteseason
27.11.2012, 00:52:39

nejezděte po střechach:)) ajeje Hadrak se ukazal v Norsku, tak to abychom se odstěhovali:)).

Hadraku vypadne z tebe někdy neco kloudneho?:)) nic ve zlem...

Odpovědět
hadrák
28.11.2012, 13:25:58

Bimrsi,mne tedy dokáže rozezlít :cituji" Lukash chuligán zatim kolem grinduje na střechách a zábradlích".Mně to zas tak směšné(viz smajlíci)nepřipadá,a s tím,že jsem se tam taky byl podívat,to nemá nic společného.Kdybys raději věcně vysvětlil,jak to funguje u závory,když fouká 8-10m/s a je supr ,tedy čerstvý sníh(ne ledovka nebo těžký firn) a nemazal jen med kolem huby.Na skůtry nebo luxusní snowpark každý nemá a jezera od Geila po Haugastol byla už napůl roztátá.

Když kouknu na časový sled diskuze pod článkem,tak mi připadá,že jsi jen něco potřeboval plácnout,aby se to objevilo vedle v nejnovějších komentářích a nezapadlo to,že do Norska jezdí(pořádá)Bimrs Kiteseason. :))

Odpovědět
Bimrs Kiteseason
28.11.2012, 18:42:53

Divej pane, jen se občas musím pousmát nad tvými komenty:)). Tady nejde o žadnou reklamu:).

Byl to čistě tvůj názor a moje reakce na tvuj názor, jakým způsobem to vždy formuluješ, nehledej v tom žádnou zapeklitost ani mou reklamu:)).

Co se podmínek a Norska týče samozřejmě je to částečně i o štěstí, ale hlavně o partě lidí se kterou jedeš.

Už jsem si loni tolik přečetl, jak je Norsko samý led, břečka atd. jak říkám, je to taktež o tom s kým jedeš, můžu říct i když loni podmínky nebyly opravdu ideální, tak nemůžu říci o nikom že by byl nespokojený. Vždy jsme měli podmínky takové jaké jsme potřebovali, prašan, nebo dobrý sníh si vždy najdeš, je to proboha Norsko. Samozřejmě ne vždy je to o pulmetru prachu.Navíc od letoška při uzavření závory máme skůtr v ceně, který tě odveze na nejbližší sjízdný spot tohle si myslím, že není mazání medu ale naopak dobrá služba. Chápu když jedeš sám, nemáš na skutr 300 Nok za cestu. tj litr. popřípadě při opravdu na....u  počasí poloviční skipas aby si neseděl v kaře.

Co se týče situace kolem závory, tady bych se maximálně přiklonil k respektování pravidel. Je to důležitý fakt pro fungování snowkitingu v teto lokalitě.

Ano při zvýšeném sněžení a větru závoru zavíraji z důvodu bezpečnosti. Ale již loni  pouštěli na Orteren i když byl vítr okolo 18m:)), odkud se již dostaneš do pasáží které potřebuješ. Pár kluků tam jezdilo na treningačích a někdo na roztáhlých bundách.

Každopádně jen sem prostě reagoval na tvuj příspěvek:)),

To, že zde děláme tripy, tak taky otevíráme cestu lidem, kteří nemají s kým se zde podívat a nemají kolem sebe partičku. Toť vše.

 

 

Odpovědět
stejnaci.eu (www | profil)
12.11.2012, 12:29:50

je fakt ze prasanek co jsme zazili v Krusnych horach to nebyl.

Norove rikali ze mame smulu ze jsou nejhorsi podminky vubec, coz absolutne nechapu protoze i to co tam bylo byl pro me mega narez.

Hlavni atrakci nebylo boreni se po pas v prasanu ale freeride v OBROVSKEM terenu. Ja jsem tam byl uplne poprve takze jsem z toho jeste ted vyplesknutej. 

 

Odpovědět
lukash-hrkr (www | profil)
12.11.2012, 12:13:44

Skvele! Uz se tam tesim znovu ;-)

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
12.11.2012, 12:35:17

to me povidej ;-)

jsem si v lete rikal ze staci jezdeni v cechach, ale kdyz jsem na to tak koukal tak asi budeme muset vyrazit znova ;-)

Odpovědět
Martin
12.11.2012, 01:52:35

Krása!!!

Odpovědět
hmh
12.11.2012, 11:40:32

Sem tam neco nafoukanyho, ale nepripadne mi ze by ste se borili v neakym luxus prasanu - ani pri tom 150m sjezdu.

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz