• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Na snowkiting je dobrá komora lepší než nafukovačka


V poslední době se na různých fórech množí diskuze kolem používáni nafukovacích kitů v zimě při snowkitingu. Rozeberme si to tedy podrobněji.

Při výběru kitu na zimu je především důležité to, jak rider vnímá SNK v komplexu. Jestliže má být SNK jen nějaký doplněk letní obdoby tohoto sportu, kiteboardingu, potom se není čemu divit. Takový rider nemůže nikdy zjistit o čem SNK vlastně je a na sněhu se se svým drakem projede parkrát za sezónu. V tomto případě jistě nemá cenu investovat do kitu zimního. Vím přesně o čem mluví. Byl jsem na tom stejně. Když jsem poprvé okusil sníh (samozřejmě s nafukovačkou), byl jsem z pojezdu mírně řečeno zpruzen. Příjezd, foukání, při kterém mi mrzly prsty, napojování šňůr, kdy jsem už ruce ani necítil. Potom start za pomocí někoho druhého, popřípadě samostart. Chůze ke kitu , zasypání, start. Chvíli jsem si pojezdil, než přišel první poryv skoro do nuly a kite mi spadl na hlavu. Potom následovalo o5 sáhodlouhé startování a tak to šlo stále dokola. Po tomto zážitku jsem si říkal, snowkiting no more!

Příprava = jedna velká pruda Nafukovačka je daleko náchylnější na poškození
Příprava = jedna velká pruda Nafukovačka je daleko náchylnější na poškození

Po asi 14 dnech absťáku jsem vlezl na web a stáhnul si pár videí s již tehdy famózním Chastou. Zaujal mě kite, který měl nad hlavou. Začal jsem pátrat a zjistil, že kite, s kterým již tehdy lítal brutálníma poletama až do údolí, je komora od Ozonu, což v tomto případě není důležité. 

První SNK výlet na Fatru První SNK výlet na Fatru
První SNK výlet na Fatru První SNK výlet na Fatru

Bezpečnost foil kitů, obzváště s otevřenýma komorama, je další nespornou výhodou SNK s těmito draky. Pevný profil nafukovacích kitů je v zimě a při landkitingu někdy opravdu nebezpečný.

Ptáte se, proč je komorový kite při SNK takto rozšířen především v ČR? Myslím si, že to není tak úplně pravda. Všude, kde je SNK na vysoké úrovni hrají komory prim. Nafukovačky se objevují pouze v zemích, kde je SNK v plenkách, jako např. Rakousko, Polsko atd. Tady je SNK zrovna jen tou náhražkou za kiteboarding.

Nafukovačky mohou také využívat wakestyle hardcore rideři, kteří jezdí naprosto odlišný styl od 95% SNK populace a nemají kvalitní alternativu komorových kitů.

Další skupinou jsou jezdci, kteří prostě na dvě výbavy nemají dostatek finančních prostředků. 

Startování a přistávání je s komorou bez stresu Představte si takto odložit nafukovačku a jít si něco vyfotit
Startování a přistávání je s komorou bez stresu Představte si takto odložit nafukovačku a jít si něco vyfotit

Propagátoři nafukovacích kitů v ČR obyčejně sledují úplně jiné cíle. Obvykle se jedná o obchodníky, kteří opravdu kvalitní komorový kite nemají ani v nabídce. U těch, kteří podlehnou těmto špatným doporučením, se potom setkávám s nářeky zlomených pump, utržených ventilků, prasklých duší, atd. Vše samozřejmě důsledkem hardcorových zimních podmínek. A to ani nemluvím o problémech při samotném pojezdu. Mám letos za sebou již několik vydařených SNK dní a se svou Mantou II si SNK opravdu naplno užívám. A jistě nejsem sám. Jednoduché a vyzkoušené pravidlo říká: Nafukovačka na vodu a komora na sníh a land. Vždyť v první řadě jde všem o to samé. Pořádně si to užít, pobavit se a aktivně si odpočinout od shitú dnešního světa. Proč si to tedy komplikovat.

Toť můj názor.

Ride hard, but ride safe!

Switch, Mushow Community, pro Snowkiting.CZ

V kitu musíte cítit jistotu V takovýchto podmínách nafukovačku opravdu nepotkáte
V kitu musíte cítit jistotu V takovýchto podmínách nafukovačku opravdu nepotkáte

Trojnásobný mistr světa ve snowkitingu Guillaume Chastagnol:

„Mnoho riderů se mně stále ptá na to samé. Proč nejezdím, i když mám tu možnost, nafukovací kity i na sněhu? Pro mě je odpověď velice jednoduchá. Nafukovací kity jsou totálně špatnou cestou pro snowkiting. Snowkiting je především o svobodě, o volnosti. Nemůžeš si naplno užít bezpečného freeridu s nafukovačkou. Ta tě bude vždy limitovat.“

Guillaume Chastagnol

Chasta
Guillaume Chastagnol

 

Vložil: admin1, 09.10.2012

stejnaci.eu (profil)
11.10.2012, 15:11:13

konecne poradny popis i s obrazkama. 

Je teda fakt ze nejvetsi mumraj a akci umej vyvolat brachove yvosh a jenkie one two teen (tu jejich prezdivku si porad nemuzu zapamatovat spravne)

Hlavne doufam ze tady se muze vyslovovat jmena draku jako Ozon a Flysurfer svobodne bez hrozby smazani. Protoze na tom nikdo nemusi vydelavat.

 

 

Ja vzdycky kdyz se me nekdo pta jestli nafukovacky nebo komoru tak rikam.

Pokud nekdo chce jezdit snih tak zasadne komoru.

Pokud chce jezdit snih i vodu tak komoru na snih a nafukovacky na vodu. Pokud nejsou prachy tak nafukovacku na oboje, ale priplatit se za komoru se fakt vyplati, neveril jsem tomu ale ted na to nedam dopustit.

Taky je potreba si rict ze malo kdo je ochotny jezdit na vikend na Rujanu aby si zakitoval na vode, ale na snehu se da jezdit i v Praze. Kazdy rok je nekolik dni az tydnu napadne dostatek snehu ze se da jezdit na dojezd tramvaje. A SNK spoty jsou vsechny zabukem.

Na letosni sezonu meterologove hlasi supr zimu a spousty snehu. Tak doufejme ze to vyjde. Kdyz to nevyjde tak jsme zjistitli po lonske sezone ze snehu ani neni potreba mnoho. Da se najit placek za kopcem kde je snehova navej a i kdyz je placek malickej tak tim ze se jezdi nahoru i dolu tak staci si zajezdit a zaskakat na malem placku a je to 1000x lepsi nez brousit ledovy plotny na sjezdovkach a stat v nekonecnych frontach.

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz