• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Bernina na druhou 13.2.2013 - Stejnaci & Ivosh

 

Na tento trip dává Ivo předplán, že by jsme mohli vyjet někam vejš než minule a ať si pořídím nějaké antilavinovoprašanové vybaveni. Pípak a lopatu nevím kam dát, takže nakonec do batohu nacpu jen 2kity (Ozone Frenzy 13 a Access 8,) + svacinu a navrch právě to vybavení sněžnice s hůlkama :)). Snad mě to zachrani. Ivo do batohu s nápisem ABS (tímhle asi myslel "lavinové" vybavení) nakládá 2kity (FS speed 4 8 a  speed 3 12) a samo svacinu(2l termosku) a vyrážíme. Novotou vonící batoh zaujme na swiss hranicích celníka a nechá ho očihat pejskovi, který potvrdí podezření na kontrabant (chleba se salámem) kvůli kterému musíme vybalit pracně zabaleného kita z batohu.
Na LagoNero dorazíme jako první a skoro nefouká, Lavinovka hlási 2 (pohoda), a protože předpověd je luxusní, tak děláme jako by nic a vybalujeme kity ja 13ku, Ivo 12ku. Naše snažení podporuje letící sníh na obzoru hřenenů hor.
Plán cesty je projet podél hor přejet první pas a dojet do sedla menšího ledovce na mapě označeného jako Doms ve 2500m.n.m a pak dál jak to půjde. Loopujeme k úpatí kopců a cca už o 50m vejš to pěkně táhne. Vítr s rostoucí výškou docela zesiluje. Cestou Ivo hlásí, že ztratil GOčko, ale že se nebudeme zdržovat a cestou zpět že ho najdeme. Navíc na stoupání proti větru fouká docela málo. Za cca 1h už jsme v prvním sedle. Nahoře to pěkně práší a moc optimisticky to nevypadá. Ivo útočí na pas jako první, zkouší vystoupat kolmou úžinu lemovanou nepěkně ostrýma skálama, ale na 12ku tam fouká dost. Při jednom průjezdu touto pasáží se mu daří přetrhnout lajnu (score -1). Rozhodujeme se, že vejš pojedeme na 8kách, jelikož fouká docela dost. Ivo vybaluje 8ku a zjištuje že má přetržené lajny.. (že by ten pes na hranicích? :))) (score -2)
Půjčuji Ivovi mojí 8ku Accesse s tím že ho natočím jak to vyjede a pak to zkusím na 13ce. Zespoda to vypadá děsivě, poryvy větru je možné pozorovat s blížícím se letícím sněhem a občas to udělá parádní tornádo. Ivo přesto pomalu stoupe kiteloopama a cca v 1/2 kopce se ničeho nic otočí vítr a začne foukat směrem dolů. Není šance to vyjet. (Podle mě tuto pasáž chodí místní borci pěšky a kita nahazují opětovně nahoře)
Ivo se vrací, já jsem rád že za ním nemusím a že Ivo přežil. Jedeme tedy dál prozkoumat jinou cestu. 
Jedu stejnou cestou z kopce proto větru. Ivo to bere přes skály. Vídím jak se jeho směrem žene pěkný poryv a jen sleduju jeho kite jak se vznáší mezi horama. Pak Ivo zmizí z obzoru nadobro. Jedu okolo kopce omrknout jestli někde neuvíznul a zanedlouho vidím kita jak visí na skále a Ivoše jak za nim horolozí v přaskáčích. Dost slušným výkonem, kita nakonec zachraňuje (díky), ale jedna krátká lajna KO (score -3). Posledního OK kita mám já, proto se rozhodujeme, že se radši vrátíme. 8ka jede i bez lajny ale moc nestoupe, takže Ivo jede po Lago Bianco downwind k silnici (ještě neví že tam žádná není) a já stoupu přes hráz k autu.
Slunce už zapadlo za obzor a nikde není ani noha, přesto se snažím kopírovat přijezdovou trasu a najít ztracené GOčko. To k mé radosti nalezenu úplně na startu. Nasedám do auta a jedu najít Iva. Silnice se záhadně jezeru vyhýbá tak zkouším tel, ale baterka volaného KO. Sakr.. zkouším jestli už není v penzionu a za cca za 30min vidím jak se někdo škrábe s těžkým batohem (3kity, termoska, lyze a ve vsem spousta snehu) zespoda do prudkého kopce po kolena ve sněhu.
Toť vše! :) [sry za délku textu]
 
 
Vložil: stejnaci.cz, 17.02.2013

Milo
18.02.2013, 20:29:16

Kluci díky za pěkný report.

Odpovědět
honza
17.02.2013, 22:13:20

panove, jedna basen jako vzdy! kolik spagatu povezete priste?:) ale muselo to stat za to, fakt parada!  

Odpovědět
MartinK (profil)
17.02.2013, 19:57:03

Paráda...super spot, slunce a prašan. Krásně jste to vychytali. 

Vyměnit šňůry a hurá znova do kopců! Tahle oblast Alp je super.

 

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
17.02.2013, 20:10:53

Diky moc, množtví sněhu tam maj neskutečný, ale teď snad když je v ČR dost sněhu tak bude zas nějakej  BigDay tady v ČR :).. Má docela ještě tento týden napadnout.

Už jen aby foukalo. Lajnu mi daj novou u Pegas2000 prej bude červená :). Naštěstí šlo jen o krátkou 1m lajnu ve vývazu, žádné velké kite KO :). 

Odpovědět
cina (profil)
17.02.2013, 19:56:07

 

pekny score, pekny video

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
17.02.2013, 20:11:38

:) dík, příště radši o kite navíc :))

Odpovědět
Petr N.
17.02.2013, 19:35:21

Super videjko, hend bych jel!!! Pristi rok tam chci taky! Skoda, ze jste meli trochusmulu, jinak bomba!!!

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
17.02.2013, 20:06:22

Diky :), naopak rekl bych ze lepsi bude vyrazit spis pozdeji brezen/duben. Mensi riziko lavin a je dele světlo, ale nemam nejak velkou praxi s timto spotem ;). TO spis Bimrs nebo Lukash by mohli rici do kdy se sem da zajet ;). Btw, swiss ma mraky spotu, neni to jen Bernina. (tady jen nejvic a nejcastejc fouka)

Odpovědět
lukash (www)
17.02.2013, 19:33:56

Pekne pocteni :-) Skoda, ze jsem nejel s vami :-(

Ta sterbina kudy jste chteli jet je na tenhle smer podle me nemozna :-(, minule me to tam vucuclo ani jsem nevedel jak... Myslim ze to chce jet na vice vychodni smer... Mel jsem v planu vam to ukazat priste, bohuzel budem muset pockat na pristi zimu :-( Takze trenujte a poznavejte, at za rok delate pruvodce vy me ;-)

PS: Kdyz priste odpadnete po vetru dale po jezere, tak za vsemi skaly je krasny vyjezd az nahoru, to si urcite dejte! Ten pohled zeshora je uzasnej!

Odpovědět
stejnaci.eu (www | profil)
17.02.2013, 19:57:42

Diky, to je fakt smula Lukashi s tim urazem!! :(( At se brzy uzdravis. No je videt ze jezdis jako Ivo na hranici moznosti :)...Drzim palec!!!

My jsme jeli to Cervene,  nakreslil jsem, myslis ze mam jet to zelene?? Ale vubec nevim ta zluta pasaz?? Ta je dost HC zda se to uplne kolme.

https://dl.dropbox.com/u/12151664/BerninaMapa.jpg

 

Druhy den co jsme tam byli a nefoukalo tak jsme obcihli OtherBernina spot a ta vypada uplne luxusne zda se mirne svazena, oble kopecky zadne kameny, vsude jen snih, nezkousel jsi ji??

https://dl.dropbox.com/u/12151664/OtherBernina.jpg

 

 

Odpovědět
Petr
17.02.2013, 18:59:02

Supr stor pekne čtení a video vecernicek pro dospělé

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz