• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Bernina backcountry west 3.2.2013 by Stejnaci&Ivo

 

Na první spot jsme dorazili na horní Berninu na malé jezero cca v 10h ráno, ale nikdo nikde a měřák větru ukazoval 10-18m.s. Rozhodli jsme se vrátit k lanovce na Diavollezu na spot Bernina backcountry west, kde foukalo jen 7m.s. Ivo přišel s nápadem že vyjedeme nahoru ty cca 3km až do sedla Berniny. Podle mapy by to mělo jít. Ja balím do batohu dva kity Ozone Access 8m a Frenzy 13m, Ivo pro jistotu 3 kity Flysurfer speed4 8m, Unity 8m a speed3 12m. Začínáme na turistické trase které se vine údolím a na kterou vede dobrá přístupová cesta z parkoviště. Počasí je ideální, 7m.s sluníčko a všude tuny nového sněhu.
Hned při rozbalování kita zjištuju kolik toho sněhu je a samotné nahození kita stojí hodně sil. Začínám pro jistotu s 8kou, Ivo take s 8kou Unity. Projíždíme první tři část údolí, kochám se krásnou alpskou krajinou a stoupáme po větru do kopce. V hlubokém sněhu nemá 8ka v závěrečném stoupání na moji váhu dostatečnou sílu. Navíc se mi podaří zaparkovat kite za obzor z nějaké skály dolu takže si dávám pauzu a převinu kita na 13ku. Ivo se vrací na začátek, kde někde ve sněhu nechal speed 4 8ku.
Lyže jsou v tomto terénu o level jinde a Ivo mě dost ujíždí a jen podle stop a občas vykouknuvšího kite zpoza kopce se ho snažím sledovat. 
Ja s větší 13kou, Ivo s výkonnější 8kou se pak snažíme znova vyjet do posledního kopce, který se předtím zůstal nedobyt. Cesta nahoru vede žlebem plným prašanu a převislá část se celá rozpadá když na ní najedu. Těsně před vrcholem se žleb zužuje takže kite je někde nad prostorem (vůbec nevím kam by spadnul kdyby, ale představuju si kolmou skálu) a posledníma par kiteloopama se mi podaří dojet až na vrchol onoho pahorku kde už na mě Ivo po svačine dávno čeká. Vítr zde trochu polevuje a Ivo se rohoduje vrátit pro 13ku aby jsme mohli pokračovat, já si dávám svačinu a vymýšlím jak to projedem dál.
Vítr ale dál polevuje a už jsou 3h tak si sjedu dolu bez kita a vracím se k autu. Zbytek snad projedem příště. Cestou autem domu jsem úplně KO a zjištuju že moc síly z toho šlapání nezbylo. Pro příště si asi vezmu sněžnice. Aloha thx IVO za BigDay trip.

Vložil: stejnaci.cz, 06.02.2013

MartinK (profil)
10.02.2013, 13:57:15

Pěkně jste si to užili.

Ten odtrh sněhu v 0:55 je slušný varování! Příště do batohu "svatou trojici"! Byl jsem celý týden kousek od Berniny a měl jsem cajky v autě, ale nakonec jsem je nevytáhnul. Kdybych věděl, že jste tam jel bych se na vás podívat...

Martin

 

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
10.02.2013, 22:04:48

Jak podivat, pojezdit spolecne ne? ;-)

ty tam nekde bydlis nebos byl jen tak na dovoleny?

V ty oblasti je docela dost moc peknejch spotu. Ta Bernina je nejslavnejsi. Zalezi kdes byl.

Treba v Livigno jsou hnedka 2 pekny spoty. Nebo Bivio atd.. Podle unhooked.ch. Zatim jsme nezkouseli nic jinyho. Ta Bernina je dobra ze se da jezdit jezero a postupne zkouset vejs a vejs je to nekolik spotu na jednom miste takze velka pravdepodobnost ze se svezem..

Tenhle tyden ma v Alpach napadnout hodne novyho tak tam budou orgie. ;--)))

 

Jak ty jezdil jsi tam nekde na Kitu? Moc me to zajima kde jak co  a jaky to bylo?

Ono sledovat unhooked team jak jezdi to neni ono ale kdyz jezdi nejakej cech normal level -(teda nevim jestli nejsi profik) tak je to pro me vetsi motivace ;)

Odpovědět
MartinK (profil)
10.02.2013, 23:37:07

:-)...rozhodně nejsem žádnej profík, ale společnej pojezd bych dal...unhooked.ch taky sleduju

Bernina je super. Já byl jsem v Livignu na dovolený...bydlení v té oblasti bych bral:-)

Cajky jsem měl, ale nakonec jsem je nevytáhl. Mám přímo v Livignu a okolí několik spotů a těšil jsem se na pořádnej pojezd, ale piloval jsem s dcerou (6let) lyžování a tak jí to bavilo, že mě nakonec ukecala a nejezdil jsem ani freeride. Vítr stál stejně za prd a dalo se jezdit z celého týdne tak dva dny. Neměl jsem tam žádného parťáka tak jsem to nehrotil a věnoval se rodině.

Martin

 

 

Odpovědět
honza
07.02.2013, 08:20:44

dobra prace, moc pekne ste si zarochnili :)

Odpovědět
stepan (profil)
08.02.2013, 11:27:05

Diky :), vcera to bylo jeste trochu lepsi, nebylo tolik slunicka, ale napadl zase novy snih takze i na hornim malem jezere bylo do 1/2 kolen prasan, kde byl v nedeli led. A na velkem jezere bylo snehu jeste 2x tolik. Zabavnejsi je jezdeni v kopcich to je jasny ale uzit si poradnej speed v paradnim snehu je parada. To mezi sutrama ne skalach nejde.  Zkusim udelat kratky video report.

Odpovědět
dolek (profil)
06.02.2013, 16:21:54

Parádní freeride... a to brodění ve sněhu je nejvíc :D

Odpovědět
stepan (profil)
08.02.2013, 11:21:30

diky, ten snih byl spis problem, trochu jsem se bal Lavin. Byla teda jen 3ka ale nemam zadne vybaveni takze do vyssich partii sme nejezdili.

No ted napadl u nas tak snad o vikendu v CR :)

Odpovědět
MartinK (profil)
10.02.2013, 14:03:50

"jen 3ka"...nejvíce nehod se stane právě při 3. stupni!!!...pozor na to!  

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
10.02.2013, 22:07:01

jj chce to opatrne. Cim vic to sleduju tim vic se bojim. Nejsem lavinovej expert, teda spis jsem uplna lama. Takze nerozpoznam spravne nebezpeci. Tak se radsi drzim pri zemi..

V Alpach tezko vychytat podminky s prasanem kdyz neni 3ka a vejs

Odpovědět
MartinK (profil)
10.02.2013, 23:17:15

jasně...v horách se lavinovému riziku nikdy nevyhneš, ale je třeba být připraven a nejít za "hranu"...hory tam budou pořád 

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz