• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Snowkite výbava \ Zobrazení

Snowkiting výbava

Snowkitingové vybavení se skládá z 5 hlavních oblastí:
1. Drak (komorový nebo nafukovací)
2. Šňůry (lines)
3. Řídící systém (včetně bezpečnostního systému)
4. Snowboard a nebo lyže 
5. Další vybavení (bederní nebo sedací trapéz, helma a vhodné zimní oblečení)

Drak (komorový nebo nafukovací):
Pro snowkitingu se doporučuje komorvý drak, tak i rovněž drak tzv. trubkový (neboli nafukovací) jehož hlavní využití je proi kitesurfing (jízda na vodě). Pokud přesně nevíte jakého draka si máte vybrat, využijte našeho snowkiting fóra a sekce FAQ, kde se dozvíte spoustu cených informací. V první řadě musíte dobře vedět k čemu budete draka používat např. zdali na něm budete chtít skákat (trikovat) nebo naopak hledáta hodného pro první rok draka pro klidnou jízdu na sněženém terénu, nebo plánujete i další využití např. pro landboarding, buggying nebo přímo kitesurfing. Nezapomeňte, že nabídka značek a typů draků je široká a draci se liší ve spostě oblastí ( jízdní, technické, materiálové, cenové atd.). Je zde však i celá řada žádoucích vlastností, které dělají konkrétního draka vhodnějším pro Vaši potřebu. 

Další oblasti jež je nutné zohlednit při výběru draka: 
1. Možnost opětovného startu bez asistence, bezpečné startování, aby snowkiter mohl po pádu draka na zem opět draka ze země snadno vystartovat.  
2. Optimální výkon a větrný rozsah. Je vhodné mít draka s optimální výkonností pro usnadnění skoků a jízdě proti větru. 
3. Ovládání draka a výkon. Ovládání a výkon draka by se měl dát snadno a bezpečně ovládat. Možnost ovládání výkonu znamená širší rozpětí větru, při kterém je možno draka používat. Touto funkcionalitou disponují zejména draci s de-power systémem.  
 
Stupeň možnosti opětovného odstartování a schopnost draka  pohybovat se proti větru se liší v závislosti na schopnostech snowkitera.  Zkušený snowkiter může být schopen odstartovat velmi výkonného draka, které jde špatně ze sněhu za všech okolností, zatímco začátečník může mít problémy i s odstartováním vysoce spolehlivého draka (zvláště ve slabém větru).  Na druhé straně zkušený snowkiter nemusí mít žádné problémy stoupat proti větru s běžným drakem, avšak začátečník může mít problémy se udržet proti větru i s vysoce výkonným drakem.  V snowkitingu, stejně jako v jiných sportech,  je dobrá technika obecně důležitější než použití co nejmodernějšího vybavení. Na trhu je nabízena celá řada draků pro snowkiting. Asi nejznámnější značky jsou Ozone, Flexifoil a Slingshot. 
 
Komorový drak:
Komorový drak je dvouvrstvý a je účinnější (výkonější na stejnou velikost) než drak jednovrstvý neboli nafukovací. Komorový draci mají tzv. měkkou strukturu, která nabírá vzduch do přední strany draka , aby při letu zůstalo nafouknuté. Snowkitingovými nadšenci bylo komorové provedení draků  mnoho let používáno a mnohá z těchto draků  mají velmi efektivní a účinný tvar komor. Komorový draci se rovněž použvájí pro kite buggying (drakem  tažený tříkolový vozík) na zemi a kite lanboarding. Mnoho průkopníků snowkitingu používalo komorová draka  již v počátcích tohoto sportu například na zasněžených plochách severního pólu a rovněž na vodě pro jízdu po větru. Bezrámová konstrukce komorových draků  je činí velmi lehkými, a proto létají extrémně dobře ve slabém větru a snadno se přepravují. Celková účinnost tohoto tvaru jim také poskytuje velmi vysoký výkon vzhledem k jejich rozměrům (jsou výkonější než nafukovací). Většina snowkiterů dnes používá komorové draky s dvoušňůrovým  i se čtyřšňůrovým systémem.

Nafukovací drak:
Nafukovací draci se rovněž používájí pro snowkiting, avšak pro jejich vyšší cenu a rychlejší opotřebení v drsných zimních podmínkách je vyhledáván zejména pro jeho univerzálnost tj. využití v zimě pro snowkiting a v létě pro kitesurfing. 

 

Šňůry:
Počet použitých šňůr (2, 3, 4) velmi závisí na typu draka , které snowkiter používá.  U některých draků    lze použít dvoušňůrový  i čtyřšňůrový systém,  zatímco u většiny jiných buďto pouze dvoušňůrový nebo pouze čtyřšňůrový. V zásadě většina snowkiterů používá dvoušňůrový systém pro jeho jednoduchost a čtyřšňůrový,  protože umožňuje lepší řízení (například možnost omezit výkon draka  při prudkém náporu větru). Řídící šňůry mají běžnou délku mezi 20 a 35 m. Jsou vyráběny z extrémně pevných vláken a nebo opláštěných kevlarových vláken a mají nosnost 150 – 300 kg na jednu šňůru. Řídící šňůry mohou být spojovány pro dosažení různých délek. Například pár desetimetrových šňůr a pár dvacetimetrových šňůr může po spojení poskytnout tři délkové možnosti, tj.  10 m, 20 m, nebo 30 m. Kratší šňůry dávají křídlu větší citlivost při řízení a mohou napomoci při výuce. Zkrácení šňůr obvykle vede ke snížení výkonu draka . Delší šňůry dávají křídlu větší výkon, avšak mají tendenci snižovat jeho citlivost. Šňůry by měly být kupovány a vyměňovány po párech nebo sadách, aby se zajistila jejich stejná délka. Po každé jízdě je nutné šňůry namotat na řídící bar, aby nedošlo k jejich poškození např. přejetím dalším snowkiterem. 


Základní osobní vybavení:
Nůž 
Pro případ, že dojde k nebezpečnému zamotání šňůr, by s sebou měl jezdec vždy vozit řezací nástroj, kterým v případě potřeby odřeže šňůry draka . Tento řezací nástroj by měl být ostrý, snadno přístupný, odolný proti korozi a měl by mít malý profil, aby nemohlo dojít k nechtěnému odlomení. Nejlepší variantou je použití zahnutého nože, jaký mívají například parašutisté. Mnoho trapézů již má bezpečnostní nůž ve své zadní kapse. Nošení nože je stejně důležité jako používání trapézu. Jeho význam je nedocenitelný, pokud dojde například k zachycení jezdce o strom, nebo zamotání jezdce do šňůr a zbůsobení omezení v pohybu.

Helma:
Chrání hlavu jezdce proti případnému nárazu prknem. Při  otočení poutky směrem k hladině prkno zadrhne a poté může být vypruženo směrem k jezdci. Používat by se měly pouze helmy určené pro použití ve vodě.

 

Ochrana očí:  
Jezdec sleduje draka a často se dívá přímo do slunce, proto mnoho snowkiterů s oblibou používá klasické lyžařské či sluneční brýle pro omezení namáhání očí. Brýle by měly být nedílnou součástí každého snowkitera. 

Trapéz:
Trapéz přebírá část zátěže od rukou jezdce a umožňuje řízení jednou rukou. Jezdec se zahákne za úvazek (chicken loop či power loop) pro trapéz na hrazdě (baru). Na trapézu je připevněna hrazda s hákem rozkládající tah, který je na ní vyvíjen, rovnoměrně na pás a bedra jezdce. 

Hák:

Hák hrazdy by měl být natočen směrem dolů tak, aby zůstal i nadále zapojen, pokud tah draka  působí směrem vzhůru. Speciální trapéz pro snowkitng je podobný trapézu pro windsurfing, ale je pevnější. Používá se bederní trapéz nebo sedák. Bederní trapéz je dobrý při výuce, protože vyšší poloha zaháknutí usnadňuje manipulaci. Anglický název trapézu „harness“ se rovněž používá při windsurfingu. Trapéz je snowkitingovým trendem a používá se pro jeho optimální vlastnosti tj. využití hmotnosti snowkitera. Někteří  jezdci mohou upřednostňovat trapéz sedácí, protože se neposouvá po těle nahoru ani při technicky nedokonalé jízdě. 

 

Dále doporučujeme:
 - Bederní pás 
 - Velmi odolné zimní oblečení – UltraNectar (developed for snowkiting) 
 - Pevné rukavice - poskytují větší jistotu při manipulaci se šňůrami, zvláště v nouzových situacích. 


Pro ty, kteří se chtějí hodně věnovat freestyle snowkitingu, doporučujeme v zájmu rychlejšího pokroku a celkové bezpečnosti následující doplňky. Budete daleko méně otlučení, pády budou méně bolet a nebudete tím pádem tolik bržděni ve zkoušení nových triků. Někdo by mohl namítnout, že bude s takovou výstrojí jako těžkooděnec, ale nevěřte tomu. Vyzkoušeli jsme to na vlastní kůži -  po chvíli si člověk na chrániče tak zvykne, že bez nich se cítí jako by mu něco chybělo.
 - Chránič páteře - klasický chránič páteře, často používaný na zimní freeriding.
 - Chránič pánve a boků - často používaný pro freestyle snowboarding - hlavně ve snowparku.

 

Vložil: admin, 25.11.2009


Žádné komentáře.

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz