• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Snowkite výbava \ Zobrazení

Snowkiteboard ano nebo ne

Spousta snowkiterů řeší otázku, jestli má smysl pořizovat na snowkiting speciální prkno, nebo vystačí se svým klasickým snowboardem. Jaké jsou specifické vlastnosti snowkiteboardů, kam směřuje vývoj? A když nechcete snowkiteboard, jaký snowboard je vhodný?

Rozdíly:
Snowkiteboard má větší rádius na backside hraně.
Každý snowkiter ví, že klasický snowboard má při rovné jízdě kvůli svému malému rádiusu tendenci nutit vás do oblouku. Vy se naopak snažíte prkno držet v rovné stopě, takže s boardem pořád trochu bojujete. Obzvláště namáhavá je jízda na tvrdém zmrzlém povrchu, kdy se snowboard ještě agresivněji zařezává do oblouku. 
Právě z tohoto důvodu mají snowkiteboardy na backside hraně větší rádius - např. 13m, místo obvyklých 9m. 
Právě díky tomu je jízda na snowkiteboardu podstatně klidnější, méně namáhavá a jednodušeji dosáhnete vyšších rychlostí.

Twin tip tvar:
Snowkiteboardy jsou výhradně twin tip tvaru, tedy symetrické v obou směrech jízdy. Nemusíte se tedy ani na jednu stranu nijak nepřirozeně kroutit.

Flexe:
Snowkiteboardy nepotřebují být tolik tvrdé jako snowboardy, protože jezdíte výhradně rovně a nepotřebujete okamžitou reakci na impuls do oblouku. Naopak, v neupraveném hlubším sněhu a na nerovném povrchu se vám bude jezdit daleko lépe s měkčím boardem.

Trendy u snowkiteboardů:
Délka:
Záleží na výšce jezdce a stylu jízdy, který bude preferovat. Snowkiteboardy určené pro freestyle mají délku kolem 155 - 160cm. Pro freeride 160 - 165cm. Tedy analogicky jako u snowboardů na sjezdovku. Výrobci, kteří mají s výrobou speciálů pro snowkiting několikaleté zkušenosti - např. Mushow nebo Nobile, nabízejí právě boardy mezi 155 - 165cm. Klíčovým faktorem je zde předozadní stabilita.

Šířka:
Ve snowboardingu platí, že užší prkno je lépe ovladatelné a snadněji přechází z hrany na hranu. Snowkiteboardy jsou zhruba stejně široké jako běžné snowboardy. Možná si řeknete, proč nejsou boardy širší, když se jezdí tolik v prašanu, ale široké snowkiteboardy se neosvědčily - jízda na nich je nepříjemná a velmi namáhavá - je to boj o kotníky a holeně, které jsou namáhány velkou pákou.

Zvedlá a delší špička a pata:
Pro snažší jízdu v prašanu disponují snowkiteboardy zvednutější špičkou a patou.

Vyztužená backside hrana:
BS hrana je mnohonásobně více namáhaná, než FS hrana. Pro větší odolnost se proto vyztužuje.

Rozdílů a vychytávek je u snowkiteboardů opravdu hodně, takže pokud chcete mít ze snowkitingu 100% požitek, zvolte snowkiteboard.

Jaký snowboard, když ne snowkiteboard:
Jestliže chcete na snowkiting používat snowboard, který máte na sjezdovku, hodně vám pomůže, pokud má twin tip tvar. Jezdit se dá na všem, takže můžete samozřejmě rajtovat i na freeride prkně (možná kromě freeride speciálu typu vlaštovka :-) ). 

Vložil: admin, 25.11.2009


Žádné komentáře.

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz