• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Ovládání draka \ Zobrazení

Ovládání komorového draka

Snad díky boomu snowkitingu v našich zeměpisných šířkách - jen tak dál - se poslední dobou množí dotazy ohledně startování komorového draka, jeho přistávání, znovu odstartování, převracení atd. Něco bylo řečeno ve fóru, ale pro úplnost vše shrneme zde v tomto článku... 

Startování za slabého a středně silného větru:

 1. Draka rozbalíte podobně jako na obrázku – nezapomeňte dostatečně zatížit sněhem hranu, do které Vám v této pozici fouká vítr. Raději sněhu přidejte, než aby měl drak tendenci někam odlítávat a převracet se.

2.+3. Taháte za prostřední  šňůry a uděláte krok dozadu, drak začne pomalu stoupat vzhůru. Pokud máte kite, který disponuje depowerem, často postačí jej naplno přitáhnout = zkrátit prostřední šňůry. Když drak stoupá vzhůru, nechte depower zatažený, uvolněte jej až bude kite nad Vámi. Není to nic nezbytného, ale startování bude pohodlnější. Nebude to s Vámi tolik cukat a tahat.

Startovaní za silného větru:

Předchozí způsob startování se v silném větru stává kaskadérským kouskem. Takže pokud si před rozjezdem nechcete dát několikametrový polet vzduchem, rozhodně doporučujeme tento start. 

1. Draka rozbalíte tak, aby vítr nefoukal do spodní hrany jako v předchozím případě, ale naopak podélně. To znamená na kraj powerozóny – do místa, kde bude mít po odstartování minimální tah. Ještě přehnete kraj draka a opět jej zatížíte dostatečným množstvím sněhu.

2+3. Řídítka držíte v pozici od sebe = malý výkon draka. Uděláte pár kroků zpět, drak se nafoukne a  začne se zvedat. Tady je důležité netahat příliš silně za šňůru, která jakoby nahoře – na obrázku je to pravá lajna – protože to by mohlo vést k „prohnání“ draka zónou největšího tahu a pořádnému průtahu vaší osoby po zemi. Pěkně pozvolna zatáhnout, povolit, zatáhnout, povolit a takto draka dostat nad sebe.

Přstávání draka:

1. Přitáhněte „Landing Line“ – šňůru, která spojuje obě krajní lajny – k sobě. Je vhodné, aby drak před přistáváním stál přímo nad Vámi a neměl tak tendenci se při „couvání“ nějak převracet. Proto je rovněž důležité tahat za prostředek „Landing Line“, aby jste tím pádem přitahovali obě postranní lajny rovnoměrně. Pokud drak přece jen cestuje tam, kde ho nechcete mít, můžete směr korigovat tím, že víc zataháte za příslušnou řídící - krajní - šňůru. Drak bude směřovat na stranu, za kterou taháte.

2. Drak “couvá“ k zemi. Pořád držte „Landing Line“ přitaženou, případně korigujte směr přistávání přitažením příslušné řídící šňůry.

3. Jakmile kite přistane, zajistěte „Landing Line“ podobně jako na obrázku. Když je sníh dost hluboký, můžete použít lyže nebo snowboard. Pokud není, tak „Landing Line" zajistěte alespoň provizorně a draka urychleně  zatižte sněhem.

Přistávání draka – s asistencí:

Jinou možností přistávání (obzvláště vhodnou do silného větru) je způsob, kdy Vám draka chytne kamarád, případně sličná slečna asistentka, kterou samozřejmě máte vždy po ruce. 

1. Leťte s drakem na kraj větrného okna, kde má nejmenší tah – do stejné pozice jako při startování za silného větru

2. Pomocník chytne draka za kraj, Vy uvolníte tah ve šňůrách tím, že uděláte pár kroků dopředu.

3. Asistent zajistí draka sněhem – může přehnout okraj kitu tak, aby jste jej posléze mohli z této pozice znovu odstartovat. Výhodou při tomto způsobu přistání je, že kite v této pozici nemá tendenci nikam odlítávat a nemusíte tím pádem ani zajišťovat řídítka.


Obrácení draka při pádu náběžnou hranou na zem – „Relaunch“

Ze začátku se Vám bude asi poměrně často stávat, že drak spadne náběžnou hranou na sníh. Nebojte, není důvod k panice, kite je možné jednoduchým trikem obrátit.

1+2. Přitáhněte „Landing Line“ k sobě. Drak by měl mít tendenci se zvednout a převracet se. Problém nastává, pokud málo fouká – drak se sice trochu zvedne, ale nechce se převráatit. Je proto dobré za „Landing Line“ zatáhnout energicky a rychle. Jakmile se drak zvedne, tahejte tak, aby jedna z krajních šňůr byla zkrácena víc než druhá -  hodně tím napomůžete otočení kitu.

3. Jakmile se drak obrátí, pusťte „Landing Line“ a kite začne startovat, případně postupujte stejně jako při startování – zatahat za prostřední šňůry atd. Tak a můžete znovu zkoušet nějaké opičárny.

Vložil: admin, 25.11.2009


Žádné komentáře.

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz