• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Norsko snowkiting dlouhe video (Stejnaci)

Norsko 2017

 

Norsko 2017
v cerchach uz jaro
prvni den ultra low wind vyrazime na kopec postavit iglu pro tvrdy chlapy kde prespime
nakonec ale chlapi v chatce a holky a deti v iglu  ;-)
Mira ma sebou race kite R1 11 a na tvari se v -25C pocitili slaby zavan vetru, lyze a SNB mame tak to zkusime prubnout
No neskutecnej stroj v total low windu - neproskvrnenej prasan pro epic zapadu slunce 
nasleduje freeridek dolu k autu a dustojnej opening. Dneska budeme hajat bez placicich miminek
 
druhy den
Vyrazime na sever z Skulevika (nevime) u chaty mlha ale jakmime se pred autem objevi azuro a dokonce vlajky natazeny 8ms tak tepova i rychlost auta roste. 
Parta komplet jde se na to - zadnej plan proste jezdit a prasit. 
Nejprve to smerujeme asi 10km zapadne na Dyranut podle lyzarskejh kulu, kde se obcas objevi norskej skitourer se sankama obcas i se psama uprostred plane s krasne narysovanou lajnou trasy od lyzi.. Po nasem zasahu rozvorana od snowboardu a uz nepanenska plan. Ale co je jich tu jeste asi 200km2 a vitr uklizi stopy tak rychle ze po pul hodine je to zase panna. Takze zpatky po stopach se neda spolehnout..
Klesame downwind smerem k ledovci kterej se zda byt kousek ale to je klam toho dvatisicepetset nebo tak masivu kterej se zda byt blizko ale porad se nepriblizuje. Na pesi turu je to nekolikadenni vylet ale na SNK to je za par minut zmaknuty. Teda spis za par hodin. Ivosh kterej je znamej blaznivejma planama navrhuje ze objedeme ledovec z jizni strany a dojedeme do Finse coz je uzasny romanticky mestecko (asi 10baraku) kam nevede zadna silnice jen koleje. A zpatky pojedeme vlakem .. 
Vitr zesiluje vypada to dobre, ale na prvni den nemame zadny vybaveni ani najezdeny kilomentry, kdyby nahodou byl fail je to dost nebezpecny rozhodnuti. Ale nikdo nechce bejt mekkej a tak vsichni do vysilacky odpovidaji - jasny super napad jedeme tam a v tichu duse doufam ze to nekdo odpiska.. Nastesti Pekk a Peta rozhoduji jet zpatky ale ja drsnak se pridavam k teamu skialpinistu s race drakama ackoli mam SNB.. Ivo race draka nemel - ale ten se nepocita protoze s tim umi tak ze jede jako s Race drakem. 
To jsme vsichni v hlubokem udoli pod velkym kopcem kam jsme sjeli a pokracujeme po zavetrne strane celkem strme smer Finse , ktere je nekde za horizontem asi 5h jizdy kdyz to pofrci.  Vitr ale nejak vadne a drak me kolabuje a pada mezi kameny. Kluci to jeste stihli a ja "nastesti skoncil" takze sundavani prkna a nahazovani draka v bezvetri asi 50pokusu a pritom se hlubokem smeru posouvam smerem velkej kopec. To je takvovej Svatej Petr kterej se musi vyjet nahoru ale vitr fouka presne zkopce dolu takze cik cak makacka.  Po uvozu na jednu stranu a obracene a 1m vejskovej nastoupanej coz trva asi 15minut a bolej z toho stehna jak pri cross-fitu. Po asi 2h trapeni se pochoduju kolmo nahoru a draka tahny za sebou na lajnach jako jezevcika. Je krasnej prasan takze se docela pekne pochoduje do kopce ;-).  DO vysilacky se domlouvam s Petou a Pekkem o strategi navratu zpet. Kluci na me pockali na kopci a ostatni cast party je nekde v udoli u ledovce mimo dosah vysilacek. Jsem rad ze me to spadlo protoze u ledovce v nowindu bych fakt bejt nechtel - to je tak o dalsich par KM dal ale hlavne zo kopce v hlubokem snehu daleko.. Takze dobrej pocit ze na tom nejsme nejhur. Na hrebeni kopce fouka a tak hledame nejlesi metodu navratu - drzet se na hrebenech a nesjizdet do udoli na jezera a riskovat pochodak. Ale ty hrebeny tady vedou jen dal a dal od silnice takze musime dolu a samozrejme slapeme slapeme a povidame si pres vysilacky. Obcas zavane vitr tak treba 500m popojedu a takhle asi 4-5h triatlon chuze-kite- baleni/bagl . VYhoda jezdeni na Jare je ze je hrozne dlouhej den. Svetlo je az asi do 10-11h vecera a je celkem teplo (-5). Velice prijmne pocasi si lehnout nekde do strane a koukat na ty nadherny kopce a siroko daleko zadna civilizace - jen ticho. 
Navrat do auta postupne celej team a unaveny se vracime na chajdu , spokojeny ze to byl vlastne BIG dej - ze jo? Nebo ne? 
 
Treti a ctvrty Den 
Snidane za oknem azuro vitr low - Mira a Filip (zatim to jeste nevi) nam "pujcil" fungl race draky R1V2 11m a 17m naladeny pouze na Ragnarok, ale kdyz tam ty bagly byly tak proc je nevyzkouset. Kite za 100tis tomu se nemuze nic stat ;-). Jedeme prozmenu Skulevika (nevime) - pro ty co to tu neznaji to je asi 30minut autem po nahorni plosine na vyhrnuty parkoviste cislo 10 ktery ma Norskej nazev Skulevika. 
Pres noc nachumelilo snad 30cm novyho prasanu a fouka docela dobre tak 5ms. Presto kluci s 11Frenzy hlasi ze to chce hodne vykonu do prasanu. Tak beremy tyhle hubeny velky zavodni rakteoplany a obrovskou rychlosti pres nekonecny plane prasanu smer nekonecno - nekam..
Mira a Kekert predvadej na kopcich polety z hrebenu do udoli - sice to vypada easy ale ja bych si teda strelil do trenek. 
ctvrty den
Vecer u Dyranutu fantasticej zapad slunce a Peta vyrazi zkontrolovat hreben s Iglu kde maj Mira s Marii bydlenicko a porizujeme paradni dron zabery. Me se teda zamotal nechapu proc drak tak ze nez jsem dodronoval a premotal snury tak vitr lehnul. Tak jsme s Kalim dali vyslap skialp na hreben a freeridek dolu..
 
 

 

Vložil: stejnaci.cz, 06.11.2017

hadrák (profil)
06.11.2017, 13:15:54

Co jste jezdili za lajny na těch R-jedničkách,race?A jak si rozumí plastové výztuhy v náběžce s mrazem,když my byli v dubnu,tak jsme měli i -26°C(ale už před pár roky)..

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
06.11.2017, 14:19:57

kluci (kekert) a Mira jezdej jenom R1 celou zimu v Norsku  vcetne Ragnarok a Vake. A teploty tam klesaji hodne hodne do minusu - nevim jestli jeste min nez 25 ale to uz je pak nejezditelny. 
Mraz tomu vubec nevadi. 

Me teda ten kite velice prekvapil. Hned ten prvni den vanek takovej ze muj summit by lezel na zemi jako hadr a kdybych zatahl za taznu lajny aby letel nahoru tak by se jen preklopil na bricho, ale ten UL material je tak lehouckej ze to leti jak heliovej balon nahoru... 
Vykon pak samozrejme ziskas loopem. 

Ja mel Snowboard a jsem hodne tezkej a musim rict ze klukum na lyzich to jelo mnohem vic v lowwindu kde oni stoupali tak ja uz jen jel downwind.

racelajny netusim - rekl bych ze tam je to co se k tomu dava vcetne racebaru - takze to asi budou racelajny...

Ja mel pujcenou na 1 den tu 19ku R1v2 a podle me pokud nechces vyhrat zavod tak staaci uplne ta 11ka nebo 13ka..

Frenzy ma taky plastovy vyztuze a to je ciste zimni kite takze kdyby to prasklo to by byl blbej vyrobek.

Odpovědět
kekert
10.11.2017, 18:10:20

ahoj Hadraku, jj jsou to race liny, to co davaji k R1 je to standard. ja tam mam jeste 30ky, jezdi se mi na nich lip (mensi polomer loopu v urcity vzdalenosti od tebe, vyzdimes z toho o fous vic vykonu v LW, drak je v tereny vejs, celkove vic zabavy, alespon z myho pohledu). jinak ta zima tomu zatim co jsem sledoval nevadi, jezdil jsem i -30 a ten drak byl urcite min zmrzlej, jak ja;) ale zase snazim se ho peclive balit, letos jsem skoro vzdycky listoval...  

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz