• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Velikonoční Traunsee - test Ozone Alpha a Moses Onda

Kitová sezona je v plném proudu, poslední dobou v týdnu pěkně šlapou Mlýny (větrnému Bohu veliký dík) a o víkendech jezdíme na větší výlety za trochu lepším větrem. Přeci jen ten náš větrný Bůžek nezvládá srovnat krajinu kolem jezer, i když se snaží, co mu síly stačí a vítr je takový, jaký je.

Tento víkend padla volba na Traunsee. Nikde jinde nebyla předpověď a bylo to znát. Sešlo se tam asi 80 kiterů, z toho 50 Čechů :). Krom Bádyse a Richarda se tam sešla kompletní freestylová parta z jižní Moravy plus kompletní jihočeská hydrofoil crew. Vítr šlapal každý den, ale člověk si musel přivstat, což není u termického jezera obvyklé.

Lépe řečeno nesměl se po ránu moc zdržovat a musel jít na vodu, hned jak začalo foukat, což bylo kolem desáté hodiny. Super stabilní termický vítr totiž foukal zhruba 2 hodiny, ale pak do něj nastoupila východní fronta, která se do jezera tlačila přes kopec, termiku totálně rozbila a vítr se stal strašlivě děravým. Jezdilo se v něm špatně i na foilech a to je co říci.

Schéma mého ježdění tedy bylo hned ráno skočit na Ozone Zephyr 17m na freestylek, pak fouknout Ozone Alpha 12m na hydrofoil a dorazit se do mrtva. Intenzivní ježdění spolu s ultra studenou vodou znamenal vždy totální odpolední vyčerpanost, takže jsem skoro ani nebyl schopen se věnovat synkovi. Zvrávoral jsem se vždy až večer, to jsme pak brázdili Traunsee a jeho přítoky na paddleboardu.

V Traunsee se freestyluje v řece, kde je vcelku silný proud, absolutní flat, ale vysoké stromy všude kolem. Díky proudu a stromům bylo k vidění opět ledacos, zejména pak, když tam řádil killer Mára Párek. Já jsem se do řeky v sobotu a v neděli prakticky nedostal, tak tam bylo narváno.

Zato jsem si to vynahradil v pondělí, kdy jsme jezdili v řece zhruba v pěti lidech a prostoru bylo habakuk. Měl jsem v proudu Zephyra slušně naloženého, takže to krásně střílelo. Ve zkratce: zatím nejlepší mé ježdění letos.

kitetrip testy

Na hydrofoil sessions jsem si naordinoval tento set-up:

  • Moses křídlo Onda, noha 91cm
  • Ozone Alpha, 12m
  • Na trapézu jsem si vyměnil hák za šňůrku s kroužkem (tzv. Clickerbar Surf).

moses onda

A ježdění jsem si neskutečně užil. Dokonce jsem se přistihl u toho, že mě to začalo dost bavit. Nebojte, nebude to na úkor freestylu, ale pro mne je to pocitově dost podobné :). Proč:

Moses Onda

Velké (surf, paddleboard, kite) křídlo jsem zkoušel jednou na Nechra ve větru 0-12m/s a několikrát na waku z legrace. Jinak mi leželo tady v obchodě bez povšimnutí. Jeden „chytrý“ Rakušák mě na Traunsee s rohlíkem na hubě tvrdil, že je to nejlepší křídlo na trhu. Nechal jsem se přesvědčit a byl jsem v šoku. Neskutečně snadná levitace i ve velmi malé rychlosti, halzy skoro na místě a v rychlosti „krokem“.

Začal jsem odjíždět halzy v levitaci na obě strany, skoro „na jistotu“. Prostě neuvěřitelně hravé křídlo. Když jsem zkoušel rychlost, křídlo bylo pomalejší než Fluente, ale valilo překvapivě rychle. Na druhou stranu o poznání větší tlak na přední nohu. Na Fluente se jezdí 50/50, na Ondě musím tlačit dost na přední nohu, což mě po dvou hodinách ježdění dost vyšťavilo.

Ale dobře mi tak, je to super trénink nohou i na freestyle. Každopádně Ondu doporučuji začínajícím i pokročilých hydrofoilařům, je to velká legrace a v učení triků velký pomocník.

Ozone Alpha

Půjčil jsem si na test Alfu 12m. Když jsem ji nesl do auta, měl jsem na sobě další tři kity, takže mi na Alfě nepřišlo nic divného. Když jsem ji na místě vytáhnul z bagu a chtěl nafouknout, lekl jsem se, že jsem si omylem vzal nějakou pětku. Tak lehkého draka jsem v ruce nikdy nedržel. Díky pouze jediné spíře je navíc ihned nafouknutý.

Také mě překvapilo, jak lehce létal a ve vzduchu vůbec nevibroval. Kiteloopy rychlé, hladké, žádné výstřely tak, že z halzy s dowloopem vyjíždíte padesátkou a nemůžete zastavit. Výkon tak akorát. Dost na to, abych ho při svých 93 kilech ujezdil i v době, kdy byli na vodě už jen hydrofoilaři, a ne moc velký, aby mě při větrných nárazech (cca 10m/s) v odpoledních hodinách shazoval z foilu do vody.

Díky nízké hmotnosti drží drak ve vzduchu ještě dost pod hranicí jezditelnosti. To oceníte, pokud jezdíte rádi sessions až do konce a na pláž se vracíte body draggingem. 

Myslím si, že pokud chce někdo zvolit úspornou HF kombinaci (jeden HF, jeden drak), tak Alpha ve velikosti 12m je na 85- 95 kg jezdce ideální.

Clickerbar Surf

surfbar testování

Drobná vychytávka za pár korun, která ale plní super službu. Vlnaři to znají, já jsem to neznal. Chicken loop není připevněný k háku v jednom bodu, ale je provlečený okem, které se volně pohybuje po celé šířce podložky (cca 20 cm). Jezdec tak má daleko větší prostor pro otáčení těla a trapéz drží na místě. Nejvíce je to patrné, pokud jedete na toeside a pak halzou odjedete do normální jízdy (nebo naopak).

Kite se přesune z jedné strany špagátu na druhou a vůbec neposouvá trapéz. Vzpomněl jsem si na to, jak mě štve otáčení trapézu, když jezdím s normálním hákem. A schválně jsem se díval na jiné hydrofoilaře a viděl jsem to přesně tak. Po vyjetí halzy se jezdec vždy chytnul za hák a snažil se pootočit trapézem na těle. To se clickerbar surf barem odpadá.

Pokud chcete vyzkoušet, všechny uvedené věci je možné zapůjčit na test v Mystic Showroomu v Brně.

Suma sumáru, krásný víkend, super pojezd a i nějaký ten progres proběhnul. A co vám z víkendu vzkazuje Přemál, je více méně jasné.

premál kitetrip

Uvidíme se u vody.

Aloha Přemek

Zdroj: https://www.mysticstore.cz/blog/velikonocni-traunsee-aneb-test-moses-onda-ozone-alpha-a-mystic-clickerbar-surf/

Vložil: Premik, 26.04.2019

Ywosh
29.04.2019, 08:16:36

Cau Premo. Hezkej clanek a byly to super český velikonoce v Rakousku ! :-)  K tomu tlaku na predni nohu : CIM VETSI KRIDLO ( = vztlak ), tim NOHA VIC DOZADU a  nebo POUTKA DOPREDU !!! ja to taky nema rad, kdyz je to nevyvazeny. Typicky Onda je ooobrovsky kridlo a tak je to potreba poladit. Uzivej - zas nekdy. i.

Odpovědět

Odpověď na komentář:

Ywosh
29.04.2019, 08:16:36

Cau Premo. Hezkej clanek a byly to super český velikonoce v Rakousku ! :-)  K tomu tlaku na predni nohu : CIM VETSI KRIDLO ( = vztlak ), tim NOHA VIC DOZADU a  nebo POUTKA DOPREDU !!! ja to taky nema rad, kdyz je to nevyvazeny. Typicky Onda je ooobrovsky kridlo a tak je to potreba poladit. Uzivej - zas nekdy. i.

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz