• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Kiteboarding Gran Canaria (listopad 2016)

Díky pravidelné zimní akci Ryanairu jsme se rozhodli emigrovat na pár dní ze středoevropské zimy a šedi. Intenzivněji jsme řešili výběr konkrétního kanárského ostrova. Malé ostrůvky jako je La Palma nebo El Hierro jsme zavrhli, stejně tak jako provařenou Fuerteventuru, na kterou jsem do té doby neslyšel pouze dobré reference a kde by asi při smůle na vítr nebylo moc co dělat. Z konečného výběru Gran Canaria nebo Lanzarote jsme vybrali spíš losem než čímkoli jiným.

Termín jsme zvolili na 9-18.11., což není období s vyloženě 100% zárukou větru. V záloze tak byly připraveny výlety na některé z mnoha zajímavostí ostrova.

Zpáteční letenky z Berlína vyšly na 3100 Kč. K tomu je nutné připočíst sazbu za bag, která odpovídá 30 EUR za 20kg bag na jeden směr. Paradoxem je, že klasické 20kg odbavené zavazadlo vycházelo na 43 EUR.... :)

20kg není na výbavu úplně moc, na druhou stranu Ryanair má limit 10kg na osobu na kabinové zavazadlo, která v našem případě nikdo nevážil ani nezkoumal povolené rozměry. Povedlo se nám tak na palubu dostat na každého 1 klasický kitebag plný osobních věcí. Ryanair je klasický low-cost, takže za všechno občerstvení a další služby na palubě platíte cash. Nezapomeňte si taky doma vytisknout palubní lístky, na check-inu za ně jinak zaplatíte hezkých 45 EUR ;-)

Cesta

Na Berlín-Schönefeld je nejlepší řešení vzít si auto, které před letištěm bezplatně vyložíte (musíte to stihnout do 5 minut) a jeden z party pak auto zaparkuje někde poblíž zastávek S-Bahny. My jsme auto nechali u stanice Altglienicke (2 zastávky od letiště, lístek 3 EUR). Okolím stanice je vilová čtvrť, která působila bezpečným dojmem, a auto tam bez úhony celou dobu přečkalo. Ve většině Berlína můžete parkovat bezplatně, dával bych pozor jen na paneláková sídliště a odlehlá místa. Stačí asi použít selský rozum...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Gran Canarii jsme dosedli po nějakých 5 hodinách letu a přivítal nás vlažný přímořský větřík okolo 20°C. Na letišti už čekal čtvrtý člen party, který letěl přímou linkou z Prahy. Zbývalo vyzvednout auto v půjčovně. Seat Leon combi, kam jsme se po menším tetrisování nacpali 4 i se všemi věcmi….

Dávejte si pozor na výrazně lacinější půjčovny, které z vás nakonec peníze vytáhnou přes různá  pseudo-povinná pojištění a různé až trapné poplatky („za vrácení auta“, „za dočepování plné nádrže“, pokud neplatíte zrovna kreditní kartou atd.). Ve finále tak zaplatíte klidně až dvakrát tolik proti kalkulaci. Ze zkušenosti vysloveně doporučuji se vyhnout půjčovně Gold Car.

Jistou volbou je firma Cicar, která má na ostrovech vynikající renomé a snad jako jediná uvádí konečné ceny, které zahrnují všechny poplatky, 100% pojistné krytí, zapsání druhého řidiče atd.

Ubytování

Ubytování jsme měli dopředu rezervované přes Airbnb. Doporučuji řešit v předstihu, i v našem období, považovaném jinak za mimo-sezónu, se nabídka rychle tenčila. Myslete taky na to, že spousta hostitelů neaktualizuje kalendáře, takže mnoho nabídek ubytování vlastně vůbec není dostupných. Nám se povedlo rezervovat snad až 4. nabídku.

 

Měli jsme opravdu prvotřídní 3+1 bungalow s komplet vybavenou kuchyní, terasou na sušení cajků s grillem, telkou, klimatizací, společným bazénem atd. Umístěn byl v letovisku Maspalomas na samém jihu ostrova. Ubytování na 9 dní vyšlo se vším všudy na cca 15500 Kč dohromady pro 4 osoby.

Lokalita

Maspalomas je dle mého typický obrázek nezvládnutého turistického boomu na Kanárských ostrovech v letech cca  1960-2000. Tuny hotelů, resortů, typicky dovolenkových atrakcí atd. Život  běžných lokálů zde autenticky rozhodně nepoznáte, ale to většina kiterů zvyklá na all inclusive hotely v Egyptě stejně asi nehledá...

Hlavní současnou doménou této lokality jsou zástupy gayů, na které se místní turistický průmysl začal specializovat, když Kanárům vlivem výrazně levnějších letenek začaly konkurovat stále dostupnější exotické lokace. Zašlo to až tak daleko, že dnes vidíte duhovou vlajku na každém rohu, gayové mají dokonce své specializované realitky či autopůjčovny! (WTF??!)

Náš zážitek byl ještě umocněný festivalem Winter Pride Gran Canaria, který se v místě odehrával zrovna v době našeho pobytu. Jít se tedy bavit do města, aniž by člověk narazil na akce této „minority“, bylo prakticky nemožné...

Jediná skupina, která jim početně může směle konkurovat, jsou němečtí důchodci, kteří na Kanáry pravidelně emigrují před evropskou zimou.

 

Výhodou této lokality je poměrně dobrá infrastruktura (obchody, doprava...), mnoho možností ubytování, skvělé klima a především obrovská písečná pláž Playa del Inglés.

Počasí, vítr

Denní teploty se pohybovaly mezi 24-28°C, což je třeba pro mě naprostý ideál. V noci u moře klesly někam kolem 20°C. Jediný z devíti dnů nás zastihl delší déšť a to zrovna v den, kdy jsme se rozhodli jít na výlet na vrcholek Roque Nublo v cca 1800 m.n.m. Nemusím asi zdůrazňovat, že v dešti a 8°C to nebylo zrovna příjemné :)

Po zbytek dní nás provázela prakticky jen jasná obloha.

Na vítr jsme měli docela štěstí. Za celou dobu našeho pobytu byly pouze dva dny, kdy nefoukalo. Jeden den, kdy jsme byli na výletě a druhý, kdy mělo foukat něco kolem 6 m/s, ale ve skutečnosti se střídala intenzita i směr větru prakticky od nuly někam do 7 m/s v rozsahu téměř 360°. Směry tří vlajek na pláži v okolí (+-500m) dost často byly úplně rozdílné. Jeden den jsme jezdili střední draky (11-12m), na můj vkus ale chvílemi dost přebušené. Zbytek dní jsem jezdil 7m a i ta byla chvílemi hodně stažená.

Větrně nejvhodnější období pro návštěvu je dle statistik české léto, tedy červen až srpen, potom také únor a prosinec. Naopak nejhorší měsíce bývají leden a září. Zrovna listopad ale patří také k podprůměru a tak jsme asi měli poměrně šťastnou ruku při výběru termínů.

Převládající proudění je SV s výchylkami podle ročního období. Vítr je zapříčiněn hlavně azorskou tlakovou výší. Ta má za následek pasát v téměř celém Atlantiku. Směry od jihu či západu má obvykle na svědomí atlantská bouře či oblast nízkého tlaku někde v okolí a není asi radno na takový směr spoléhat.

Spoty

To, kde se dá kitovat, je logicky určeno převažujícím směrem větru. Veškeré známé spoty tedy naleznete v linii SV až JV ostrova. Na Z straně jsme také identifikovali několik pláží, kde by se teoreticky dalo odstartovat, ale osobně jsme nakonec ani jednu nenavštívili.

Při hledání spotů jsme použili celkem vydařenou databázi na http://se.kiteforum.com/spots

Maspalomas – Playa del Inglés

Náš „homespot“ po dobu našeho pobytu. Jedná se o několik km dlouhou pláž, která se táhne od velkého parkoviště přes slavné  písečné duny až k majáku na samém jižním cípu ostrova. Ačkoli je v databázi vedená jako pláž určená pouze pro lokály z místního kite klubu, dnes už příslušnost nikdo neřeší a může tam tak bezplatně jezdit kdokoli. To je ale potřeba trochu rozvést...

Kite/surf zóna začíná od nudapláže (značená jako FKK). To je asi 1-1,5km jižně od  placeného parkoviště. Poznáte to podle duhové vlajky. Celou cestu musíte jíž po pláži pěšky, autům je vjezd zakázán. Rozhodně nestartujte dříve než v určené oblasti – jinak budete mít problém buď s policií, nebo možná ještě větší s lokálními kitery, jejichž vztahy s místními úřady budou asi poměrně křehké a jakýkoli incident dle jejich slov může vést k opakovanému zákazu tohoto sportu.

I ve vyčleněné zóně je ale potřeba dávat pozor, a to především na zástupy koupáčů, kteří v houfech procházejí po pláži poblíž břehu. Nerozumí riziku draka či šňůr a kolikrát jsou schopni začít přelézat lajny startujícího draka, berte to tedy na vědomí. Ve vodě už s nimi problém mít nebudete, tam chodí jen pár otužilců :)

Ačkoli je spot vedený jako vhodný pro začátečníky, nelze s tím příliš souhlasit a to zejména při silném větru, kdy se tvoří sice poměrně „hodné“, ale místy až dvoumetrové vlny. Kromě toho jsou v moři celkem silné proudy jižním směrem, takže učení začátečníků ve vodě je prakticky vyloučené; bodydrag a další manévry ve vodě jsou obtížné. Při odlivu člověk stačí +- 15 metrů od břehu, ale stejně tam moc stát nejde, protože vás neustále melou vlny.  Ostatně i lokální škola učí vše na souši v dunách.

Jinak se dá říct, že je spot poměrně bezpečný.

Voda měla dle místních informací něco kolem 22°C. Což řadě lidí ke koupání stačí, při kitování to ale na šortky není, zvlášť když  buší 15 m/s. Většině lidí postačí 3mm krátký neopren, já se cítil komfortně i v dlouhé 5/3.

Teď co se týče předpovědi vs. reality:

  • - podrobná předpověď windyty je úplně k ničemu. Předpovídá 5m/s a ono fouká 10-11m/s. Odhadem mi přijde, že na všech spotech foukalo +- stejně, i když lokálové říkali, že Pozo/Vargas je silnější
  • - GFS předpověď windyty (ta co se ukazuje u kliknutí na mapě) je trochu blíže realitě; měla by ukazovat +- to stejné co windguru v horním okénku. K této předpovědi je potřeba přičíst zpravidla 3-4 m/s. Aspoň u nás to takhle fungovalo. Když bylo na předpovědi 10-11, na pláži na měřáku bylo cca 14m/s
  • - Jeden den jsme jeli na předpověď asi 5,5m/s, nakonec foukalo z různých směrů a různé síly větru, takže nešlo vůbec jezdit. Mohlo to být ale jenom místem vlivem nějaké termiky, protože měřák na Pozu ukazoval směr pořád stejný.

Sečteno, podtrženo – Playa del Inglés aka Maspalomas kite spot je super prostorná písečná pláž s pozvolným a bezpečným vstupem do vody. Při silnějším větru jsou větší vlny bez výrazného zlomu. Pro začátečníky to moc není, alespoň pokud se s přehledem neumějí dostat přes vlny u břehu. Učení v silnějším větru je prakticky tabu. Je potřeba také dávat pozor na kvanta procházejících lidí. Větší nevýhodou je také vzdálenost od parkoviště. Jídlo, vodu a všechno si berte s sebou od auta, na pláži už pak nic moc není.

 

Pozo Izquierdo

 

 

 

 

 

 

 

Mekka windurfařů, kde se každoročně jezdí prestižní závod ze série PWA, je v databázi vedena jako vhodná i pro kitesurfing. Realita je ale jiná, u vstupu je zákazová cedule. Popravdě i bez ní by se nám tam moc jezdit nechtělo, zátoka je poměrně malá, vstup do vody kamenitý a obtížnější. Místu dominuje velká funkcionalistická budova, která spotu dodává dojem upadajícího dějiště olympiády někdy z roku 1972. Navzdory tomu, že spot je propagován všude po ostrově včetně dálničních tabulí, neubránili jsme se dojmu, že zlatá éra tohoto místa už je nenávratně pryč...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vargas


Místo nedaleko od Poza směrem na sever je jedním z mála oficiálních kite spotů na ostrově. Má dvě části, z nichž pouze ta jižní je povolená pro kitery. Příjezdovou cestou od autokempu se tam pravděpodobně nedostanete, příjezd je obecně hodně mizerný pro klasický osobák.

Pláž je dostatečně velká, ale je tvořena poměrně velkými kameny (průměr cca 30 cm), takže se po tom hůře chodí; bez bot bych tam nejezdil. Ve vodě by kameny být neměly. My jsme zde nakonec nikdy nejezdili, protože vždy se dalo jezdit na Maspalomas, kde nám to připadalo podstatně lepší a bezpečnější.

Začátečníkům bych to zde nedoporučil ze tří důvodů:

  • - vlny
  • - kamenité pobřeží
  • - útes na jihu spotu, kam by to nešikovného nováčka mohlo zanést

Tento spot bych doporučil hlavně vyježděným pankáčům, kteří chtějí být v klidu mimo civilizaci, ideálně zakempení v obytce pár metrů od pláže. Dovedu si představit zde bez větších komplikací jezdit, ale když fungovalo Maspalomas, moc jsme neviděli důvod, proč se trmácet přes půl ostrova přes rozbitou cestu na kamenitou pláž....

 

Ostatní info

Gran Canaria je hodně turistický ostrov, ale stačí vyjet pár kilometrů mimo hlavní turistické oblasti a jste rázem sami uprostřed přírody nebo autentického světa místních. Ceny ubytování jsou na náš vkus vyšší (přeci jenom jsme pořád v západní Evropě), ceny ostatních věcí mírně vyšší nebo srovnatelné s českými, viz. níže:

  • - hlavní jídlo v restauraci cca 6-10 EUR
  • - točené pivo cca 3 EUR
  • - jídlo v supermarketu cca 20% dražší proti ČR
  • - litr naturalu 95 cca 0,95 EUR
  • - půjčení auta u Cicaru (Seat Leon combi) na 9 dní 240 EUR
  • - 8L barel vody cca 1 EUR (z kohoutku se nedoporučuje moc pít)

Jinak mimo kitování je spousta věcí, co jde na ostrově dělat:

  • - potápění, šnorchlování, klasické koupání (tuna pláží všude po obvodu ostrova)
  • - pěší treky v centrální části ostrova (Tejeda, Tamadaba...)
  • - hlavní město Las Palmas, případně města Telde, Teror...
  • - duny v Maspalomas atd.

Určitě také ochutnejte výborné místní ovoce; mají toho plné regály v obchodech. Díky stabilnímu klimatu zde pěstují řadu plodin, jinak známých leda z ryze tropických destinací (papája, banány, dragonfruit, mango, passion fruit, avokádo atd.)

Závěrem

Výlet nám vyšel na jedničku. Počasí bylo perfektní, viděli jsme řadu hezkých míst a perfektně jsme si zakitovali, alespoň my kluci. Jediné, co mě trochu mrzí, byly nevhodné podmínky pro zdokonalení na vodě pro moji přítelkyni.

 

Vložil: like.n0.other, 30.11.2016

pavel
05.03.2017, 12:24:38

nazdar jak je to s kitebagem u ryanairu nabizí nadrozměrný sportovni zavazadlo nebo sportovní zavazado oboji do 20kg da se v poho projit s kitebagem jako sportovni zavazadlo?

 

Odpovědět
like.n0.other
05.06.2017, 15:02:02

čau, my jsme kupovali klasický (menší) sportovní zavazadlo. Prošli jsme jak s naším kratším bagem na splita, tak i kamarád, co má klasický dlouhý golfbag. Ten nadrozměrný je asi myšleno jenom na windsurf

Odpovědět
Kobliha
05.12.2016, 22:39:14

fajn report, díky za něj..

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz