• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Znal jsem Štěpána Šimíka

Znal jsem Štěpána Šimíka

Asi každý z nás se dostal ke kitingu jinak. Já jsem si z rozmaru koupil 4m kite Viron a když byla vichřice jezdil jsem venku na louce po zadku a měl z toho legraci. Nikdy by mě ani nenapadlo, že bych se přidal k těm opáleným, vysmátým a svalnatým mužům, kteří kitují na vodě. Už i proto, že jsem sám nebyl ani opálený, ani vysmáty a ani svalnatý. To že za dva roky takhle budu sám vypadat mně ani nenapadlo. Když jsem takhle jezdil po zadku na louce, napadlo mne, že by se takhle dalo jezdit i na sněhu. Zcela náhodu jsem zadal do vyhledávače slovo snowkiting a první co na mně vyskočilo byl odkaz: “Stejnaci: Big Day Krušné hory”. To video dvou vysmátých bráchů, ve kterém ojíždějí tuny neposkvrněného prašanu na Moldavě jsem viděl ten den snad desetkrát. V tom videu bylo všechno co mně oslovuje: adrenalin, svoboda, příroda a čistá neposkvrněná radost. I když jsem v životě nikdy neměl žádný vzor, teďka jsem zatoužil prožít něco podobného. Být jako oni. Alespoň trochu se jim podobat. Za půl roku už jsme s Petrem (Štěpán měl tehdy zlomenou ruku) a Lukášem Vogeltanzem jezdili po nekonečných pláních Norské Hardangeviddy. A tehdy nejom mne, ale i Lukášovi došlo, že není Petr a Štěpán. Došlo mi, že i když se paní Šimíkové narodila dvě identická dvojčata a na světě existují dva rodné listy a dva občanské průkazy, existuje jenom jedna jedinná a nerozlučná entita: Bráchové.

Každý večer jsme s Lukášem v Norsku pobaveně sledovali, jak Petr volá Štěpánovi a pravidelně reportuje najeté kilometry, stav sněhu, kvalitu větru a i takové podrobnosti, jako je servírované jídlo. “Brácha, snídaně by ti tady chutnala,” hlásil Štěpánovi Petr do telefonu. “Je tady všechno co máš rád.” Došlo nám, že i když ti dva spolu nejsou fyzicky, mentálně jsou spolu neustále.

Netrvalo dlouho a vyrazil jsme kamsi s oběma. Tehdy jsem měl možnost naprosto konsternován pozorovat to nádherné divadlo pohybů, posunků a sdílení, které bráchové předváděli. Jeden druhému nafoukl kite, druhý se mezitím připravil. Když jezdili, navzájem si pomáhali, filmovali se, startovali si kite, podávali prkna, čekali jeden na druhého. Vše přitom fungovalo jako dobře promazaný stroj, bez jakýchkoliv sporů, diskuzí či zádrhelů. Dokonce jsem měl pocit, že pokud se spolu bráchové baví, dělají to snad jenom kvůli nám ostatním, aby vypadali normálně. Ve skutečnosti však byli nerozlučně telepaticky propojeni natolik, že snad ani nepotřebovali mluvit.

Bráchové se však neudělali jenom pro sebe. Na pláži pomáhali všem okolo a to až tak daleko, že s oblibou přiskočili, aby dofoukli těch posledních pár “psů” (PSI) někomu do kitu. Když se z beztvarého kitu stával pomocí stlačeného vzduchu aerodynamický nástroj, úplně jim zářili oči, a to bez ohledu, jestli to byl kite jejich, či někoho jiného. Když jeden z bráchů jezdil na vodě, ten druhý obvykle na pláži pomáhal ostatním startovat a přistávat kity tak ochotně, že to snad i vypadalo, jako by byl zaměstnancem místní kitové školy. A pokud měl někdo problém na vodě, jako první k němu jeli bráchové. A to ani nehovořím co se stalo, pokud někdo potřeboval opravit rozbitý kite. Stačilo vytáhnout duši z hlavního bánu a zničehož nic se zjevili bráchové a nešťastnému majiteli ji začali sami  opravovat. Už i proto byla skupina lidí, kteří jezdili v létě na Kos větší a větší. Sám jsem věděl proč tomu tak je. V jejich přítomnosti jste totiž cítili v bezpečí.

I když na výlety vyráželi nejraději sami dva, popřípadě se svými děvčaty, na samotném spotu se neustále zajímali o ostatní. Navazovali rozhovory, vyptávali se, a s upřímným zájmem naslouchali ostatním. V těch obrovských svalnatých postavách se skrývalo neskutečně empatické srdce.

Kiting byl středobodem jejich života. Kiting se dělal, o kitingu se mluvilo, plánovalo a vše se dělalo jenom pro kiting. Nemuselo se jezdit, stačilo se o kitingu bavit, či se jenom dotýkat kiterského vybavení. “Jsem už na to zvyklá,” prohlásila letos v létě paní Šimíková, jejíž zesnulý manžel jezdil na windsurfu a k této zálibě přivedl i své syny. “Když byl vítr, tak se jelo. A pak se to všechno u nás na zahradě sušilo.” A i Ája záhy pochopila, že žít s Petrem znamená žít s Bráchy. A žít s Bráchy znamná žít jejich život.

Existuje jen málokdo, kdo by se o svoje vybavení staral tak pečlivě jako bráchové. Na spotu se kite pečlivě očistil od písku a při balení si oba bráchové pomáhali tak, aby pečlivě vymačkali vzduch z každého bánu.  A i přesto se po každém výletu doma čistilo, sušilo, omývalo. Věděl jsem proč to dělají, dělal jsem to také tak. Když si po příjezdu z akce doma na zahradě nafounknete kite abyste jej umyli, jakoby jste si ten výlet trošku prodloužili. A to ani nehovořím o desítkách minut videí, které je potřeba roztřídit a editovat. I to dělali bráchové společně. A právě tahleta videa, označená jako Stejnaci, tak citlivě sestříhaná, ovlivnila mnohé z nás. Zatímco ostatní kiteři se na videu chlubili triky a nebezpečnými kousky, bráchové nám ostatním ukazovali to co bychom dokázali prožít i my sami. Ukazovali, že kdokoliv z nás, kdo přes týden pracuje a stará se o rodinu, dokáže prožít svůj big day. Málokdo, kdo tato videa sledoval tušil, že zatímco na těch videích se prezentují dva správní bráchové, ve skutečnosti a na živo jsou ještě správnější, kamarádštější a ochotnější. Proč takoví jsou pochopí každý kdo zná paní Šimíkovou, nesmírně klidnou a silnou ženu s obrovským srdcem a tunou lásky na rozdávání.

Zážitek z výletu se dal prodloužit nejenom směrem dozadu, ale i směrem dopředu. Foťáky, vybavení a vše cenné muselo být pečlivě odzkoušeno, připraveno, uloženo v obalu, či v pytlíku. Nevezlo se nic navíc, ale ani nic nechybělo. Před cestou linkovým letadlem přišla na řadu váha a šroubovák, takže zatímco prkno cestovalo v zavazadlovém prostoru, příruční zavazadlo, které bráchům nikdo nevážil obsahovalo šrouby a kovové součásti z vybavení.

Když jsme někdy vyráželi do Alp spolu, kluci mi byli vděční, že se mohou svézt, ale ve skutečnosti, jsem byl vděčný já jim, že mám tak úžasné parťáky. A zatímco ke kitingu jsem se dostal právě kvůli bráchům, později jsem to byl já, kdo je na sněhu začal pobouzet k dobývání vyšších vrcholů. Bráchové však, jak jeden tak druhý, měli neskutečně dobře vyvinutý pud sebezáchovy. Vždy byli na té bezpečné straně a vždy si nechávali rezervu pro nějakou případnou chybu.

Zatímco já jsem byl spíše snowkitingový kamarád, na vodě se bráchové nejčastěji potkávali se stejně zapálenými (a stejně mohutně stavěnými) dvojčaty, bratry Prokopovými. Kiteři na Traunsee, Berzdorfu, Rujáně, či českých jezerech tak mohli sledovat vždy podobný obrázek. Čtyři obrovské postavy v černých neoprénech jsou na vodě jako první, a obvykle jezdí někdy až do tmy. S Ivo Prokopem pak Štěpán vedl nekonečné rozhovory a diskuze ohledně kitů, prken a dalšího vybavení. “Znáš toho druhýho Ivoše,” ptal se mně jednou nadšeně Štěpán. “On přidělal na kite diody, aby mohl jezdit v noci. A udělal si z větráků nafukovačku na jednadvacítku.” Ivo s bráchy sdílel neustálou potřebu testovat, obnovovat a ladit vybavení. To vše za podpory Filipa Ševčíka, který je všechny zásoboval každý rok novými modely. Bráchové nikdy neustrnuli na jendom místě a tak se z twintipu přešlo na raceboard a občas se objevila vlnovka. FS Speed 21m, který se na krátký čas stal členem Šimíkovy domácnosti pak nahradily moderní Chrona. Snaha posouvat věci stálě někam dál se objevila i v natáčení videa. A tak začala bráchy na výletech i na spotech doprovázet ornikoptéra, další opečovávaný člen Šimíkovy domácnosti.

Možná se pletu, ale patrně to bylo právě Traunsee, kde bráchové začali lézt na zajištěné cesty v Alpách, takzvané ferraty. A protože všechno co bráchové dělali dělali důkladně a na plno, ferraty začaly vyplňovat víkendy kdy se nedalo kitovat. Vše s maximálním ohledem na bezpečnost. Štěpána již v té době provázela Míša, a snad nepřestřelím, když prohlásím, že v ní našel Štěpán svojí definitivní životní partnerku.

Kvůli nedostatku dovolené jsem mnohdy vyrážel do Alp jenom s jedním z nich. A přiznávám, že ke Štepánovi, jsem měl vždycky blíž. Víc jsme si rozuměli a v horách jsme spolu víc riskovali. Druhý z bráchů nám vždy poskytoval ground support, zjišťoval vítr a sledoval webkamery. Nikdy jsem neměl pocit, že by ten z bráchů, který zůstal v Praze, tomu druhému ani v nejmenším záviděl. Když pak mohli vyrazit oba dva, spojil se prašan, sluníčko a nádherný Alpský spot, prožili jsme doslova svátek. Při jednom takovém dnu jsem pochopil, proč mi jsou bráchové tak nepochopitelně blízcí. Již podruhé jsme se pokoušeli na kitu vyjet do sedla Forcula dal Caral. Podařilo se nám všem vyjet asi nejprudší svah a zatímco já jsem to v prašanu vyjel až nahoru, kluci zůstali někde v půlce. “Kluci, kluci, pojeďte za mnou, už je to skoro rovina,” křičel jsem do vysílačky. “Ten nejprudší úsek už máte za sebou.” Nelhal jsem. Laviny na tomto svahu nehrozí a poslední úsek byl skutečně brnkačka. “Ne, my nepojedeme,” ozval se jeden z nich. “Tady je to tak nádherný a mně strašně buší srdce.” S bráchy jsme si byli blízcí proto, že jsme všichni nesmírně citliví a všechno silně prožíváme.

A právě o to víc nás zasáhla tato tragédie.

S Petrem možná do sedla Forcula dal Caral ještě někdy vyjedeme. Pokud bude chtít. Jeho brácha Štěpán s námi však již nepojede. 12.10.2014 tragicky zahynul v Rakouských Alpách, když uklouzl a zřítil se ze skály.

Naše srdce krvácí a bolest je nepopsatelná. Nedokážeme si však ani představit bolest, kterou prožívá Petr. Odešel člověk, který jej znal, hrál si s ním, sdílel s ním prakticky vše již od matčina lůna až do pokročilé dospělosti. Neodešel Petrův brácha, odešla polovina Petra. Petr miloval Štěpána a Štěpán miloval Petra tak silně, že pokud by se cokoliv stalo, každý z nich si přál, aby zahynul spíše on sám než ten druhý. A to nejhorší, co by se Petrovi mohlo stát, to čeho se obával v těch nejhorších představách se teď stalo. Přišel o Štěpána.

Naše srdce krvácí a bolest je nepopsatelná, nejenom kvůli Štěpánovi, ale také kvůli Petrovi, neboť jeho bolest je nepopsatelně větší.

Štěpána Petrovi nikdo nenahradí. Ani máma, ani Ája, ani všichni jeho kamarádi dohromady. Bolest a utrpení bude obrovské a bude to trvat dlouho. Ale vím, že jednou přijde den, kdy opět budeme spolu na spotu a z beztvaré hmoty látky pomocí pumpy vykouzlíme nádherný aerodynamický tvar kitu. A já přiběhnu, abych mu dopumpoval ještě těch pár posledních “psíků”.

Vložil: admin1, 16.10.2014

Petr Stejnaci (bracha)
25.10.2014, 19:14:15

Hrozne moc dekuju Vam vsem za podporu a krasne komentare. Hrozne krasne se to cte. Pral bych si kdyby si to Bracha mohl precist je to hrozne krasny co jste vsichni napsali.

Dekuju 

 

Odpovědět
Trinecian
23.10.2014, 10:41:23

Všechno, co bych o Štěpánovi napsal, už tady bylo řečeno. Mohu se jen přidat k těm, kteří měli tu možnost poznat ho osobně a potvrdit, že to byl pohodový a vstřícný kluk. Sice jsme se setkali vždy jen jednou za rok, ve stejnou dobu, na stejném místě, kam jezdili s Petrem a dalšími svými přáteli, za kitesurfingem, aktivně relaxovat. Ale vždy, když se "náhodné" setkání zopakovalo, tak první, co proběhlo, bylo přivítání podáním ruky a pocit, že se známe odjakživa. Když jsem si vzpomněl, že mi na můj e-mail, ze začátku října, odpověděl, "...Tak zas za rok ;-). Stepan.", sevřelo se to ve mně a uvědomil jsem si, že to prostě nepůjde, že ten příspěvek, který jsem si včera přečetl na Stejnaci.eu, a který mě přiměl přidat se k ostatním, uzavírá příběh jednoho člověka, který žil naplno. Snad to zformuluju správně, pže nejsem kajtař.

věřím, že jsi našel ten nejlepší spot, tam nahoře, Štěpáne.

R.I.P.

Odpovědět
Mara
22.10.2014, 22:16:17

Přestože jsem Štěpána osobně neznal, mám pocit jako bych ztratil jednoho z mých dobrých kamarádů. Videa a články stejnáků mě totiž vždycky nakopávaly zpět. Bylo v nich vždy tolik zápalu a neskutečné touhy po zážitcích, že jsem je nečetl rád jen kvůli kajtování, ale i pro to, že měnily mé životní priority a já si z nich často uvědomoval, o čem život vlastně je. Štěpáne, děkuji za všechno co jsi tady pro nás udělal, budeš nám všem chybět.

 

 

Odpovědět
Markéta
22.10.2014, 20:51:05

Milý Štěpáne, když jsme se letos zase poprvé po roce (po kolikáté už ?) potkali na Kosu, tak jsi s radostí zkonstatoval, že už je naše ratolest tak velká, že by mohla v klidu brázdit vody jako Ty s bráchou. Nijak jsem to nekomentovala - koneckonců byla jsem ráda, že moje drahá polovička bude mít o zábavu postaráno. Že udělá zase pár krásných fotek a že s vámi prožije úžasnou dovolenou...
Teď vím, jak musí být Tvojí mamce. Vím, že nechci, aby naše Eliška takhle strašně riskovala. A zároveň vím, že nechci, aby žila život nadarmo. Vím, že bych byla ráda, kdyby si ho užívala jako Ty s bráchou a měla z něj stejné potěšení...
Tak asi tak.... M.

Odpovědět
arrow (profil)
19.10.2014, 22:15:23

Osobně jsem neznal  ale  i přesto je to  ohormná škoda  ikona Kitingu pro mne určitě  a bráchovi přeji  aby už kvůli bráchovi nepřestal Kitovat  je to pro něj  a hlavně aby vydržel co nejdéle  a ze srdce přeji upřímnou soustrast......... jinak video Big Day  Moldava již nikdy nebude překonáno ,,,,,

Odpovědět
wart (profil)
19.10.2014, 21:29:19

Sice jsme se potkali jen dvakrát na Berzdorfer, ale videa poznamenala mé začátky. Obě setkání však poznamenala můj život. Potkal jsem legendy.....které nám dávali sílu k začátkům......Pro Petra je teď začátek kdy potřebuje sílu a naší podporu....Prosím ať tento příspěvek dodá alespoň kousíček síly, kterou nyní potřebuje Petr.....Upřímnou soustrast Petrovi a celé rodině..... Michal

Odpovědět
Miloš Takáč
19.10.2014, 20:37:19

Četl jsem kdysi citát...

Nepamatuji si ho přesně...

"Žij svúj život tak, aby alespoň jednomu člověku stálo za to...za tebe uronit slzu."

Myslím, že bude prolita nejedna slza.

 

 

 

Odpovědět
martin
19.10.2014, 19:49:14

Štěpána ani Petra bohužel neznám. tak jen jedno "setkání" s jejich kitingem- pustil jsem kite videa několika stovkám lidí a u stejňáckých snk videí se vždy všichni přítomní spolehlivě skvěle bavili, nebo je přivedly k němému úžasu s otevřenou pusou , kdy si lidi říkali: "tohle se u nás fakt dá? to je fakt čr?"


Upřímnou soustrast pozůstalým :(



 

Odpovědět
btl.a
18.10.2014, 22:11:13

Neznal jsem osobně Štěpána, neznám ani Petra, ale koho znám to jsou Stejnaci, to jsou Ti kluci, kteří mě svými videi dostali!!!  Petrovi a celé rodině vyjadřuji upřimnou soustrast 

Odpovědět
Majkl (profil)
19.10.2014, 13:52:59

Pod to se mohu jen podepsat, to jsou má slova. Upřímnou soustrast

Odpovědět
bready
18.10.2014, 20:06:17

...moc pěkně napsaný, je dobrý mít takový kámoše! taky jsem začínal na louce s 5kou v bušáku a po shlídnutí pár Snowkitovejch videí, od STEJŇÁKŮ, který jsem si pouštěl furt dokola jsem dostal naději, že i já můžu v našich podmínkách zažít pořádnej ADROŠ. Udělali jste obrovskej kus práce a za všechno co jsem dokázal vděčím hlavně VÁM. O to větší je to pro mě ta rána. Obrovskou soustrast rodině a hlavně Petrovi. Věřím, že to zvládneš a držím vše co mám. Taky mi dost chybí vlastní brácha i když je jen daleko...

Odpovědět
Čikas
18.10.2014, 20:00:52

Je mi smutno, když to čtu, všem blízkým upřímnou soustrast.

Odpovědět
Zuzajs
18.10.2014, 15:43:35

bolest cítím velkou a přeji si, aby bylo Štěpánovi tam nahoře jen a jen dobře, aby měl Petr a celá jeho rodina a všichni kamarádi sílu překonat tuhle bolest a dokázali jít dál, protože by si to Štěpán určitě přál....

Odpovědět
Martin
18.10.2014, 08:22:09

Nevěřím co čtu, je to velká tragédie pro rodinu, všechny kdo ho znali a hlavne pro Petra a v neposlední řadě i pro svět českého kitingu a snowkitingu kde kluci dohromady ukázali plno lidem jak tento sport může být krásný a zábavný a jak žít kiteživot. Kluci stejnacký byl jsem fandou a budu pro to co děláte a teď to holt zůstalo jen na Petrovi. Bylo mi ctí se s Vámi oběma svézt na společné louži. Petře nepřestávej v tom co jste s bráchou začali a že jste nám kiterům ukázali jak si užívat každý den.

Odpovědět
Pitrs (profil)
17.10.2014, 23:31:27

Jsme součástí příběhu, ve kterém se bohužel odehrávají i takovéto tragédie. I mně se od vás, STEJŇÁKŮ, dostalo pár výborných rad. Nechápu… proč…  Z té události je mi neskutečně úzko a oči mám plné slz. Petře, drž se a přeji tobě i všem pozůstalým upřímnou soustrast

Odpovědět
Michal Diviš
17.10.2014, 22:38:28

...Petře ,Míšo ,Maminko a rodino ...upřímnou soustrast ... bojujte  a držte se!!!! ....a Ty  Štěpáne odpočívej v pokoji  a měj se tam v těch věčnejch lovištích ...nejlíp, jak to půjde....Michal

Odpovědět
Nema
17.10.2014, 21:46:33

 Budeš nám chybět Štěpáne, upřímnou soustrast  

Odpovědět
Hanýsek
17.10.2014, 20:16:44

Všechno co bych chtěl napsat, už bylo napsáno a alespoň na základě pár setkání na sněhu mohu potvrdit. RIP. Upřímnou soustrast.

Odpovědět
Lukas Vogeltanz (lukash) (www)
17.10.2014, 15:45:06

Naprosto vystizne napsany tento clanek! Dozvedel jsem se tuto zpravu v pondeli brzy rano pres smsku, rikal jsem si kdo mi muze tak brzy rano psat sms? To jsem netusil ze ve zprave bude tato informace :-((( Prisel sok, zdali je to pravda nebo se mi to zda, par minut jsem jen koukal a premyslel proc. Proc zrovna on, proc zrovna tak, milionkrat proc.... Dalsi dny mi v hlave probihaly nase spolecne vzpominky a hlavne litost vuci vsem blizkym Stepana, a to hlavne vuci Petrovi a Mise. Naposledy jsem se se Stepanem videl v Egypte kdy za mnou prijel na tyden a pri louceni jsme se bavili jak se tesime na snih az zase budeme nekde zdolavat vrcholy, to jsem netusil ze ho vidim naposledy a ze uz se spolu nikdy nesvezem na spolecny vitr :-( Stepane, v neco verim a verim, ze si ted uzivas mnohem vic jak my - byl jsi skvelej clovek a kez by takovych lidi bylo mezi nami vice! Diky za tvoje spolecne chvile a nadseni ze vseho. Uzivej a drz nam tam nekde fleka!
Petre, pro tebe to musi byt ta nejhorsi vec v zivote, ale musis bojovat a prejit pres to. Boli to a bude to bolet dlouho. Nicmenne verim, ze se z toho dostanes brzy a budes nadale stejny Stejnak i bez brachy a my budem brzy koukat na tva videa, resit s tebou vsechny veci na spotu, budes nam volat a domlouvat dalsi big day atd... Takze Petre, az se vratim do CR, tesim se na spolecny bigday na snehu!!!!!

Odpovědět
harnaś (profil)
17.10.2014, 13:55:20

Moje kondolencje RIP

Odpovědět

<předchozí12další> 

Nový komentář:

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz