• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Podzimní Egypt

Tak jsem se byl „taky“ podívat v tom Egyptě. Předpověď i ceny last-minute zájezdů s all-inclusive (čti: vrátíš se domů o 5 kg těžší) mi nedaly, sbalil jsem parťáka Máru, cajky a vyrazil. Můj team (Jíťa a Přemál) bohužel tentokrát zůstal doma.

Egypt

Tentokrát se naštěstí nekonalo nic z toho, co jste mohli číst v mém článku o Dakhle (https://blog.mysticstore.cz/tag/dakhla/). Zažil jsem týden „just kiteboarding“ a bylo to skvělé. Pár poznatků a tipů v bodech:

Poznatek 1 – Zájezd

kiteboarding egypt

V tuto roční dobu se lze rozhodnout ze dne na den a jet.  Stačí jen sledovat Windguru (předpovědi tam celkem fungují a bez předpovědi bych tam nejel), prolézt nabídky cestovek, vybrat a jet. Pro info my jsme letěli z Prahy (z Brna už nebyly letenky) za cenu 6.990,- Kč (hotel Hawaii Riviera) + 1.500,- nadrozměrné zavazadlo 15 kg za cestu tam.

Cestou zpět nám Egypťani nadrozměrné zavazadlo neřešili. Některé cestovky mají nadrozměry v ceně, je třeba hledat. Z Brna do Prahy a zpět jsme jeli Regiojetem. Celkový rozpočet i s drobnou útratou (pojištění, vízum, nákup vody a dárků) byl kolem 10.000,- Kč. Za týden užívání si a každodenní kitování je to cena myslím pěkná.

Poznatek 2 – Hotel

Pokud chcete být v Hurghádě, je nejlepší vybrat hotely hned vedle kite pláže. Je to buď AMC nebo Hawaii.

  • AMC je první volbou pro svobodné kitery a pařmeny. Hned sousedí s kite pláží, takže jen projdete brankou a jste v hotelu. Lze nosit (čti krást na kite pláž jídlo, pivko i panáky. Prý je tam jídlo trochu lepší (nezkoušel jsem, protože při naší návštěvě kamarádů za účelem rozlučkové párty jsme byli ihned po vstupu vyvedeni:). Dle nabídky naší cestovky byly ale pobyty trochu dražší a nám cestovka nabídla pouze Hawaii.
  • Hawaii je dále, jdete po ulici asi 300m. To není problém s ohledem k faktu, že na kite pláži je storage, netaháte cajky každý den a chodíte s rukama v kapsách. Hawaii je volba pro rodiny s dětmi. Jsou tam pěkné a veliké tobogány, spousta bazénů a jiných rodinných atrakcí.

Poznatek 3 – Vítr

pláže na kite egypt

V Egyptě fouká celý rok. V létě skoro pořád a rychle (nad 10 m/s), na podzim fouká méně (6 – 8m/s) a taky méně často. Ale když je předpověď, tak prostě fouká.

Podle slov Lukáše letos na podzim fouká extrémně často a sezóna je nebývale vydařená. Co se kvality větru týče, první dva dny jsem z něj byl zklamaný. Čekal jsem super stabilní fén, jak ho znám z termických větrů, ale byl rozbitý.

Vymyslel jsem teorii větrných bublin. Vítr jde ve velkých bublinách. V bublině je vítr stabilní a velmi hustý, tahá opravdu hodně. Ale mezi bublinami je sekundová díra, kde drak povolí. Na normální jízdu to nemá skoro žádný vliv, jen to pošle jezdce trochu více proti větru nebo mu propadnou ruce s barem k tělu, ale na trénování unhook triků a freestyle progres je to nepříjemné.

V praxi to znamenalo, že jsem se rozjížděl na trik, a když jsem se chtěl odháknout, vítr polevil a já ztratil rychlost, takže se neodháknul nebo udělal dost zmatené mini rayley. V průběhu týdne jsem si buď zvyknul, nebo se vítr zlepšil (pravda maličko zeslábnul, tak došlo i na draky 17ky) a já si na konci rekreace zajezdil a zaprogresil parádně.

Poznatek 4 – Voda

V Hurghádě je otevřené moře, které je od břehu dost daleko mělké, pak následuje hloubka a z hloubky vystupují opět mělčiny. Mělčiny u břehu i v moři jsou písčité, sem tam na dně kámen. Ale mezi hlavní mělčinou a hloubkou jsou podle přílivu 0,5m až 1m hluboko korály!!!, kameny!!! a (prý) ježci. Já ježky neviděl a ani „neokusil“. Díky větru on-shore je na vodě čop.

Při přílivu větší, při odlivu menší. Pro normální ježdění to vůbec nevadí, není to nic hrozného, ale pro trénink freestylu a unhook progres to nebylo příjemné. Já se raději štípal na úplné mělčině, kde byla voda skoro rovná i s rizikem, že jsem si několikrát narazil zadek o dno.

Tip 1 – Korály

Každý kiter si musí projít zkušeností s ježkem v noze a rozřezanou nohou o korál. Je to zbytečné, ale je to tak. Lze se tomu vyhnout. Jak?

  • Když si nejste jistí, raději volte botičky, i když se Vám s nimi jezdí hůře a v Egyptě Vám v nich bude teplo.
  • Pokud možno se korálům vyhýbat. Když to nejde (chcete jet na hloubku a musíte je přejet), tak nedělat nad nimi kraviny, prostě je normálně přejet. Otočky, triky, sedání do vody to vše dělat až po přejetí na bezpečnou hloubku nebo písek.
  • Plánujte si jízdu tak, abyste se nemíjeli těsně s ostatními jezdci právě na korálech a vůbec aby na nich nenastala žádná kritická situace. Pokud taková hrozí, otočte se ještě, než na ně vjedete. Přejedete je příště.
  • Když spadnete na hloubce, třeba i ztratíte prkno a nepodaří se Vám drak zvednout z vody před korály, nic se neděje. Nezkoušejte se postavit a draka nastartovat hned při první příležitosti, kdy došlápnete, protože to jste zrovna na korálech. Počkejte, snažte se co nejvíce snížit Váš ponor (roztáhněte se po vodě jako žába), slaná voda hodně nadnáší, takže plavete těsně na povrchu, a nechte se drakem přetáhnout přes korály na bezpečný písek. Tam se v klidu a bezpečně postavíte, draka zvednete a dojdete si pro prkno.
  • Když spadnete přesně na korálech, snažte se spadnout co nejvíce na placáka, nedávejte pod sebe ani ruce ani nohy. Když už se odřete o korály, je lepší mít odřené tělo (mimochodem je dost chráněné trapézem) než nohy a ruce, které budete na další kitování potřebovat J. Následný postup je stejný jako předtím.

vítr egypt

Tip 2 – Vítr a obsazenost pláže

Každý den, co jsem jezdil, byl větrný scénář pořád stejný. Foukalo silně hned od rána směr zhruba od 8 do 11 side on-shore. Zhruba od 11 do 2 hodin foukalo méně čistý on-shore a pak od 2 hodin zase přidalo a foukalo až do tmy zase side on-shore. Pláž se začala plnit zhruba v 10, vrchol byl od 11 do 12 hodin, kdy vítr začal slábnout.

Druhý vrchol lidí byl po obědě, zhruba mezi 2 a 4 hodinou, pak se začala pláž vylidňovat. Stmívalo se zhruba o půl 6. Nejlepší ježdění v silnějším větru pro mne bylo hned po ránu a pak těsně před večerem. A po obědě jsem se pokoušel o progres s větším drakem, kdy foukalo méně.

Poznatek 5 – Kitecentra

V té oblasti jsou dvě kitecentra hned vedle sebe (asi 80m od sebe). U Lukáše a u Erika.

U Lukáše: http://www.kite4fun.cz/lokace/kite-kurzy-egypt/

U Erika: https://www.facebook.com/erik.KiteSchoolEgypt/about?lst=1491918068%3A1258069859%3A1510294916

Obě centra jsou více než pohodová, kluci i jejich „beach boys“ jsou neuvěřitelně přátelští, úslužní a milí, můžete si tam za mrzský poplatek uschovat kitové věci bez omezení velikosti, můžete se tam kite učit nebo nechat učit svoji přítelkyni/přítele (rovněž za velmi příznivé ceny). Lukáš nabízí i kurzy freestylu (hlavně big air, kde patří mezi světovou špičku) a kurzy na hydrofoilu. Viz video: https://www.youtube.com/watch?v=5RSyo0E_urE

V době naší návštěvy tam bylo hodně lidí, parádní předpověď nalákala spoustu Čechů, Slováků, Ukrajinců, Bulharů, Rusů, a to všech úrovní. Dopoledne bylo na pláži plno, což nemám rád (kdo taky ano, že?), drak na drakovi, ale beach boys to zvládali neuvěřitelně obratně, rychle a hlavně bezpečně.

Velmi dbali na bezpečnost. Když jsem poprvé lezl hned u vody do botiček, dva beach boys ke mně přiběhli a ptali se, jestli nepotřebuju pomoct. Odešli, až když viděli, že to zvládám. Za celý týden jsem neviděl jediný incident a to přesto, že tam bylo hodně začátečníků a pláž není úplně velká.

Znáte ten pocit, když přijedete někam na spot (hlavně ten „supertajnej“), jak na Vás lokálové koukají, že jim berete hračky? Tak tady nic takového nehrozí, je velmi příjemné, že zde Vás „lokálové“ opravdu rádi vidí a se vším Vám ochotně pomohou. Navíc beach boys jsou nejen dobří kiteři, ale také lingvisti. Umí nejen obstojně anglicky, ale perfektně rusky a pár slov zvládnou i v češtině. Ihned se s nimi seznámíte, oslovujete je jménem, oni Vás taky, nervozita z neznámého místa plného draků je hned pryč, prostě maximální pohoda.

Podtrženo sečteno

Výlet byl parádní, statistika 6 ze 6 (6 dní výlet, 6 dní ježdění dvoufázový trénink). Vítr a voda nakonec taky v pohodě, atmosféra na pláži skvělá, jídlo a hotel dobré, dortíčky vynikající. Vyražte!!!

Zdroj:

https://blog.mysticstore.cz/kite-trip-egypt/

 

Vložil: Premik, 16.11.2017

Ondřej
03.02.2019, 13:56:42

Já zažil v Egyptě 2x skoro úplné bezvětří :-D 

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz