• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Lednový kitetrip Medulin – aneb turbulentní doba

Během vánočních svátků jsme zažili tři dny luxusního freeridu na snowboardech v Rakousku (ve středisku Hochfugen, začátek Zilertallu) a poté, co se těsně před Silvestrem oteplilo a prašan ztěžknul, zase parádní freestyle den 31.12.2017 ve Schladmingu. Měl jsem v hlavě jen sníh, těšil se na další víkend na horách, i když předpověď říkala „výrazné oteplení“.

Když tak pojedeme na ledovec Kaunertal, tam to máme rádi, říkal jsem si. V pondělí 1.1.2018 mi zavolal kámoš Kuňour, jestli jsem se díval na předpověď na Jugoslávii. Nedíval, ani mě to nenapadlo… A rozpoutal peklo!

Medulin 5.1. – 7.1.2018 aneb turbulentní doba

Dva dny jsem se masíroval představou, že budeme začátkem ledna na Jadranu, jestli bude foukat, jestli nebude foukat zbytečně moc, jestli nebude voda moc ledová, jestli nám neuteče pěkný víkend v Rakousku na horách atd.

medulin kite 2018

A jestli to není kravina a nepojedeme sami. Nicméně stačily dva další telefonáty (úspěšné) a dvě sms (neúspěšné) a sestava byla hotová. Za Mystic team Přemál, Jíťa a já, dále Richard, Mára, Aleš a dačická sekce Kuňour a Pája. Předpověď slibovala 5 dnů Juga od 6 do 20m/s, teplotu zhruba 15 stupňů, sem tam v noci déšť, jinak hezky.

Ve čtvrtek v noci jsme byli na místě, spali jsme v naší super mega obytce v Ližnjanu u moře, dokonce je tam i funkční záchod, takže pohoda. Bylo krásně teplo, ráno jsme blbnuli s nejmladším team riderem Přemálem na dětském hřišti jen v mikinách. Voda byla studenější, měl jsem nejteplejší mokrý neopren, co tam máme, ale dalo se to v pohodě.

Pátek – foukalo 7-10 m/s, bylo pěkně i vítr byl super. Freestyle den, já s Ozonem Zephyr 17m, Jíťa C4 14m, ostatní draky 12 až 17 m. Na place kromě naší výpravy asi 4 lokálové. Pohoda, nikdo se nemotal na flatu těsně pod ostrůvkem.

Sobota – předpověď byla slabší a foukalo méně, asi 6 – 8 m/s. Jezdily velké draky a hydrofoily. Kromě nás tam bylo ještě cca 10 lokálů, kteří povětšinou kvůli slabému větru nejezdili nebo spadávali do zátoky a chodili pěšky zpět.

kiting medulin 2018

Neděle – předpověď byla nejlepší 10-12m/s. Slíbili jsme si sraz na spotu v 9 hodin ráno! Na místo kromě nás dojelo asi třicet lokálů, takže to vypadalo na slušnej masakr na vodě.

Jenže nefoukalo! Jugo na nás kašlalo. Zhruba kolem druhé hodiny jsem si s Márou řekl, že tu nebudeme zevlit a jdeme jezdit, i když nefouká.

Hydrofoil jsem měl nastrojený už od deváté hodiny, dofouknul jsem si 17, která mi mezitím ušla, a šel jsem jezdit. No šel, spíše běžel proti větru, aby se drak vůbec držel ve vzduchu. Mára mi nesl HF, protože jsem měl plné ruce práce s drakem. První tři máchnutí byly úplně marné, ale pak jsem se rozjel a jel pryč.

Přesně v ten moment totiž na vodě začalo foukat, vítr sice nebyl nic moc, protože se stočil hodně z východu a šel přes město. V místě, kde stáli ostatní, vítr nebyl cítit. Když jsem odjížděl, na břehu to zašumělo. Mára, který už tušil, rychle nastrojil svojí 17ku, vzal twintipa a odjel.

 

medulin 2018 kite

Na břehu vznikla panika! Všichni foukali, co měli, klasický stav, když dlouho nefouká a pak se to rozjede.

Nedělní statistika ježdění: 2 hydrofoily jezdily na hloubce, jeden lokál HF se učil (nejezdil), druhý lokál HF odjel asi 10 minut po mně, ale hned prvním šlákem odjel nad skály, kde vzápětí rozpáral draka, protože na chvíli přestalo foukat a drak mu spadnul, Mára se 17kou a twintipem štípal freestyle, ostatní s menšími draky provozovali v zátoce kite-turistiku.

Podtrženo sečteno: na to, že bylo 5. ledna jsme si užili příjemný vodní kitetrip, statistika 3 ze 3 (3 dny výlet, 3 dny na vodě), i když vítr byl slabší.

Dvě poučení z výletu:

  • V zimě je třeba sledovat předpověď nejen na prašan a slunce na horách, ale i vítr v dostupných jižních kite revírech. Jeden nikdy neví a zdá se, že počasí je tak turbulentní, že se klidně může stát, že pojedeme z rakouského střediska rovnou k moři.
  • Je třeba být připraven na všechny eventuality větru (včetně bezvětří) i v případě, kdy člověk jede na tutovou a krásnou vícedenní předpověď. Nenechávat doma žádné velikosti draka (ani velké, ani malé), přibalit hydrofoil, případně paddleboard.

Ahoj, uvidíme se na spotu. Přemek

Zdroj: https://www.mysticstore.cz/blog/medulin-turbulentni-doba/

Vložil: Premik, 10.01.2018

Ywosh
11.01.2018, 08:49:34

Cau Premo ! Uz dlouho jsem si neprecet tak hezkej, ctivej a srdcovej clanek !!! FAKT PARADA !!! Diky  za krasny ctení. i.

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz