• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Jak je to s tím zákazem na Berzdorferu?

Přiznám se, že nemám příliš rád informace typu „slyšel jsem...“ nebo „kluci říkali.....“. Z toho důvodu ( a taky proto, že jsme si samozřejmě chtěli zakajtovat :)) jsme vyrazili tuto sobotu na Berzdorfer, abychom zmapovali fakta na vlastní oči.

Prvním faktem je, že na webovkách majitele jezera, společnosti LMBV GmbH, jsem našel tiskovku, která prakticky potvrzuje to, o čem už se déle mluví.

Na stránce http://www.lmbv.de/index.php/Nachrichtenleser/items/landkreis-goerlitz-widerruft-befristete-wasserrechtliche-genehmigung-zum-kitesurfen-vom-16042014-auf-dem-berzdorfer-see.html se tedy můžete dočíst, že po několika nehodách kiterů s VVN na SV koupací pláži ke konci roku 2014 kiterstvo přišlo o jakési dočasné povolení „vodní rady“ k provozování sportu na jezeru. Tím pádem je de iure kitování zakázáno a všichni, kdo se na vodu pustí, by měli počítat s potenciální možností pokuty nebo jiného sankcionování ze strany německých orgánů. Podle několika lidí nezávisle na sobě mělo v několika posledních dnech dojít k jakémusi jednání se zástupci kiterů, aby se tato situace řešila. Ať je to tak či onak, úroveň informovanosti o právním stavu kitování na jezeře i probíhajících jednání je poměrně nízká a to nahrává různým právním berličkám a výmluvám, pokud se na jezero skutečně pustíte.

Pokud by došlo na lámání chleba a skutečně vás při kitování načapali Simíři, určitě je možné zkusit dělat nevědoucí ňoumy a odvolávat se na různé informace. Hlavním nedostatkem celé zákazové aféry jsou informace na oficiálním webu http://www.berzdorfersee.eu/. Tam skutečně o zákazu kitování nic není a pro mnohé lidi (dlouhou dobu i pro mě) byl tento web jediným oficiálním informačním kanálem o dění na jezeře. Aby člověk zjistil z oficiálních zdrojů, že je kitování zakázáno, musí sám vynaložit nemalé úsilí při hledání; já jsem nedávno sám aktuality o zákazu aktivně hledal v němčině a nic relevantního jsem až donedávna nikdy nenašel. Na webu jezera je navíc ke stažení mapka, kde je vyznačený oficiální startovací spot na kity a kiterská sezóna od 18.4.2014 do 31.12.2014

Bohužel jsou data vztažena k loňskému roku, ale i absence aktualizované mapy dle mého právního povědomí nebude ve většině lidí vyvolávat dojem, že by snad letos byla tato aktivita posunuta do ilegality.

Proto pro mě byla jediným možným signálem pro to, abych na vodu nelezl, existence či neexistence tabulí nebo obdobné informace přímo u vody nebo zkrátka v areálu jezera. V opačném případě jsem se mohl domnívat, i vzhledem k loňské velmi dobré kiterské sezóně na spotu, že zákaz jsou pouze spekulace a nepodložené informace, na základě kterých mě nikdo nemůže seriózně sankcionovat.

Situaci jsme v tomto ohledu detailně zmapovali a závěr je následující.

A – pláž na severu jezera, travnatý spot kousek od kamenné zítky.

Zde žádné cedule nejsou ani u vody, ani po cestě. Dle informací pár Čechů na místě bylo několik kiterů v sobotu ráno přímo na této pláži a i projíždějící hlídka policie kolem jezera situaci nijak neřešila. To bylo nakonec místo, kde jsme jezdili i my. Asfaltovka je zahrazená tyčemi bez možnosti odmontování, takže tam nejde ani pořádně dojet autem. Takže otázka, zda se za vámi bude chtít případné hlídce Polizei šlapat 10 minut pěšky :)

 

B – hlavní koupací pláž na SV jezera a bývalý kite-spot u drátů.

Zde jsou oficiální zákazové cedule (viz. Obrázek). Zde je kitování už na věky tabu, a to nejen vzhledem k drátům a výslovnému zákazu, ale i kvůli vysoké koncentraci lidí hned na pláži nebo blízko ní. Pokud tady někoho uvidíte s kitem, všemi možnými způsoby takového idiota vyhoďte ze spotu. Zde opravdu ne!

 

C – bývalý oficiální kite-spot u statku.

Zde je opět zákazová tabule. Navíc je zde nějaká navážka a probíhající stavba, tak tu není ani moc prostoru pro samotné starty. Sem určitě nelézt, zbytečná provokace.

 

D – „Opel pláž“ - travnatý spot na V jezera.

Žádná zákazová tabule. Pouze informační tabule s provizorně zaslepenou ikonkou kajtera a se zaslepením termínů kiterské sezóny.

E – Blaue Lagune (JZ laguna, vedle jachtařského spotu a kotviště parníku).

Zde opět žádná zákazová tabule, pouze informační tabule se zaslepením ofiko kite-spotu, nicméně bez zaslepení informací o kite sezóně. Takže pokud tam dorazíte po 19.4., asi těžko se někomu budou hledat argumenty pro to, že tam nemáte co dělat.

 

Závěrem.

Tento článek nepíšu pro to, abych někoho nabádal k porušování bohužel již oficiálního zákazu kitingu. Je to každého věc, zda na sebe to riziko vezme. Na mě situace i vyjádření lidí z místa působilo tak, že zákaz tu je, ale že se kiteři budou do dořešení situace dočasně tiše tolerovat, pokud někdo vyloženě nebude prudit u zákazových tabulí a nebude svým chováním obtěžovat nebo ohrožovat ostatní, kterých je zkrátka u jezera většina a kteří jsou pro většinovou společnost důležitějšími lidmi, než pár pankáčů s padáky, kteří lokálům vyhazují pojistky a ještě na místě kolikrát nechávají bordel. Takoví za nynějšího stavu zaslouží bezesporu tučnou pokutu a pár facek od zbytku komunity. Selský rozum mi říká, že na SV pláži už prostě nemají kiteři co dělat. Tři nehody s VN za rok je příliš mnoho na to, abychom to mohli nazývat ojedinělými nehodami. Na druhou stranu nesouhlasím s byrokratickou šikanou kiterstva i na místech, kde kiteři nikoho nijak neohrožují nebo neomezují jenom proto, že vydat zákaz je mnohem jednodušší než vydat povolení.

Na ty, kteří na vodu i přes zákaz polezou si dovolím apelovat, aby se chovali maximálně slušně, neodhazovali na místě odpadky a v žádném případě nestartovali od oficiálních zákazových tabulí. Věřím, že v dohledné době se podaří místní přesvědčit, že na některých místech (S-pláž, Opel, Laguna) kitování nikomu neubližuje a budeme sem moci zase v klidu jezdit bez strachu z popotahování německými úřady.

Pokud někdo máte nějaké další, OVĚŘENÉ informace o vývoji nebo obecně o této kauze, určitě neváhejte komentovat článek. Určitě bude ostatní zajímat i případná zkušenost se zastavením policie nebo správy jezera nebo nějakou skutečně udělenou sankcí.

Článek jsem psal v neděli  12.4.2015. Je možné, že od té doby došlo k nějakým změnám. 

Vložil: like.n0.other, 16.04.2015

like-n0-other
10.05.2015, 22:44:57

tak co, nějaký nový info? Na webu stále lbmv ani berzdorfer see.eu stále nic nového...

Odpovědět
polda
11.05.2015, 08:26:35

Jsem byl pracovně v německu minulý týden. Z jistých důvodů jsem to vzal cestou zpět kolem Bf. Nikde ani šňůrka, neřkuli drak. Jinak serfařů odhadem kolem 20ti. Na ceduli u drátů je furt kajt přelepenej. Ale pokud jezdí německý serfaři (kteří byli loni v brutální menšině) a kite nula - ani jsem to neriskoval.

Odpovědět
jiri
20.04.2015, 12:51:51

Pánové bacha. Ověřené to nemám, ale púodle informace od Thomase (germána co tam jezdí, znám ho roky z rujány), je trochu jiná. Prý v germánii platí, že jezdit se jen tak nesmí na těchle jezerech nikde, leda když je to výslovně povolený. Že prej tam letos byli dvakrát (jednou na pláži kousek na sever od Tauchritz, jednou za jachtklubem). Z toho dvakrát je vybrali polocajti - prozatím na domluvu. Prý se to bude jakž takž tolerovat do konce dubna, a jakmile se oteplí, a objeví se loďky, serfy a rekreanti,  pak budou nekompromisně pokutovat min. 500e, Že po průserech co byli loni je to prý nastavené "všichni jsou nelidsky nasraní na kajtery".

Prověřené to nemám, letos sem ještě nebyl, jak sem koupil tak prodávám.

Odpovědět
Hana
19.04.2015, 10:17:41

Díky za tak faktický článek. Klobouk dolů! Ani gramatika neúpí :-) At´se daří.

Odpovědět
stejnaci.eu (profil)
18.04.2015, 21:50:01

super clanek - dekuju  moc za informace. Berzdorfer je nasim nejoblibejensim kitespotem s brachou jsme tam najezdili nejlepsi SNK big dayz, povazuju to za ceskej spot neb je to ani ne 2h autem z baraku.

Kdyz budete mit jakykoliv novy informace tak dejte vedet.

Jeste je tam jeden spot o kterem se nevi a to vim od lokalu a sice na druhem brehu. Je tam dokonce na nas oblibeny jih nejlepsi vitr ale je to take asi 500m pochodu od auta..

Ja osobne jsem apeloval na nekolik kiteru kteri se chovali na plazi s elektrikou hodne hodne neobezretne. Snazil jsem se fakt slusne ale vzdycky jsem dostal kartac ze snad ja jsem se take ucil tak at neprudim. Videl jsem tam vice jak 2 borce se tam ucili za pomoci kamaradu kteri ale netusili ktera bije... Ale abych nebyl moc cernej par lidi kteri tam zlobili poslechli a presunuli se na bezpecnejsi misto. 

V oblasti elektriky je take velke koupaliste a detske hriste a kdyz jsem domlouval kiterovi ktery tam posilal asi 50ty kiteloop na detskejma hlavickama ze nedela dobre tak jsem mel velky tuseni ze to tady zakaznou. Nastessti to odnesla jen elektrika a ne uriznuta hlava. 

Na podzim co se tam delo byl masakr kombinace dikatoru kteri posilali kiteloopy tesne nad plazi co nejblize fotografovi v kombinaci s hromadou zacatecniku zavanelo velkym pruserem..

Verim ze kiteri jsou slusny a chytry borci a ze se to uklidni.. Az uvidim priste nejaky blbce kvuli kterym nam bude hrozit banan tak bude duraznejsi v domlouvani...

Odpovědět
Dan
17.04.2015, 18:40:53

Díky za Info. Takže sraz na pláži A :-)

Odpovědět
Kuba
20.04.2015, 08:33:46

Bylo by ale dobry, aby jsme chodili na plaz A az dozadu k molu a ne tesne za hraz, ktera plaze A+B rozdeluje. A taky kdyz z A uz odstartuju, tak nepojedu az k pisecny plazi, protoze pak je prakticky jedno, kde jsem odstartoval a jsem pro draty a koupace uplne stejne nebezpecnej, jak kdybych to zvednul v zakazane zone s cedulema

Odpovědět
kekert
17.04.2015, 15:21:36

hafo informaci, super prace, diky moc!

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz