• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

Informace o jezeře Milada

Jak již možná víte, v květnu minulého roku bylo otevřeno jezero Milada nedaleko Ústí nad Labem. Stávajícím správcem Milady a přilehlých pozemků, je státní podnik Palivový kombinát Ústní nad Labem (dále jen PKU).

Tato vodní plocha je otevřena i pro vodní sporty včetně kiteboardingu. Od otevření nebyla na Miladě žádná oficiální pravidla, kde se smí nebo nesmí kitovat (resp. startovat a přistávat draky). Existovala pouze mapa, na které byl zakreslen surfař na jiho-východní straně jezera a toto místo také mělo být hlavním vstupem pro vodní sporty.

http://www.jezeromilada.cz/o-jezere/mapa-uzemi

Bohužel naše první zkušenosti s kitováním v tomto místě nám ukázaly, že místo není příliš vhodné. Při nejčastějším směru větru (jiho-západ, západ) byl vítr na pláži velmi poryvový a startování i přistávání draků nebezpečné.  Proto jsme již minulý rok oslovili PKU a podali žádost o vytvoření druhé „Kite a Windsurf“ pláže, kde by se dalo bezpečně startovat a přistávat na JZ a Z větry. Byli jsme velice překvapeni s ochotou a zájmem PKU. Společně jsme Miladu navštívili a vybrali jediné možné místo, které vyhovuje našim požadavkům a zároveň není ještě obsazené. Jedná se o severní stranu jezera (Kite pláž 2), viz. mapa zde:

http://kiteclubmilada.cz/mapa

PKU bylo dokonce natolik ochotné, že nám udělali sypaný vstup do vody, asi 5 metrů široký. (Kite pláž 2)

Jelikož jsme nemohli chodit s oficiálními požadavky na PKU jako „obyčejní návštěvníci jezera“, založili jsme spolek „Kite Club Milada“, jehož cílem bude především vybudování zázemí pro bezpečné provozování Kiteboardingu na břehové linii jezera Milada a komunikace s PKU a dalšími institucemi. Více o spolku na webu http://kiteclubmilada.cz/ a FB https://www.facebook.com/Kite-Club-Milada-474735012737236/

 

Jak jsem již psal na začátku, od otevření jezera neexistovala žádná pravidla, kde se smí nebo nesmí kitovat (resp. startovat a přistávat draky). Kitovalo se všude a především na hlavní koupací pláži na severo-východní straně jezera. Bohužel v březnu 2016 se stal incident, při kterém neovladatelný kite spadl na tři návštěvníky Milady (z toho na dvě děti, nevíme o tom moc, osobně jsme tam nebyli). PKU proto muselo začít celou věc řešit a zajistit bezpečnost jak pro návštěvníky Milady, tak pro kitery a surfaře. Naštěstí to neskončilo úplným zákazem kitování na tomto jezeře, ale pouhým nastavením bezpečnostních pravidel. Po dohodě s PKU jsou pravidla následovná:

1.       Startování a přistávání draků je možné pouze na místech k tomu určených, tedy na Kite pláži           1 a 2.

2.       Ke kitování je možné využít celou plochu jezera s minimální vzdáleností od břehu 30 metrů             viz. modré ohraničení na mapě http://www.jezeromilada.cz/o-jezere/mapa-uzemi

 

Další bezpečnostní instrukce najdete na webu http://kiteclubmilada.cz/pravidla . Tyto bezpečnostní instrukce budou v podobě cedulí na začátku a konci každé kite pláže.

Víme, že to není ideální, hlavně kvůli vzdálenosti od parkoviště (kite pláž 2), ale jsou to první kroky k vybudování zázemí pro tento jedinečný sport. Prosím nechápejte vyhrazené místo pro Kitery a windsurfaře jako soukromou pláž. Je to veřejné místo kam můžou všichni návštěvníci jezera, pouze s tím rozdílem, že je zde upozornění na bezpečnostní rizika. Buďte prosím ohleduplní na ostatní návštěvníky jezera a dbejte na bezpečnost jak na pláži, tak ve vodě. Byla by škoda přijít o takto pěkný spot.

 

 

 

 

 

Vložil: Drespress, 05.05.2016

Stanislav Filip
19.07.2018, 10:16:56

Ahoj, nešlo by na miladě domluvit vytvořit kosu nebo navést písek ?

Odpovědět

Odpověď na komentář:

Stanislav Filip
19.07.2018, 10:16:56

Ahoj, nešlo by na miladě domluvit vytvořit kosu nebo navést písek ?

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz