• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Články \ Zobrazení

HYDROFOIL KITEBOARDING by YWOSH 11 One Teen

Záměrem tohoto článku je zmapování a nastartování nového, moderního a sexy odvětví  kiteboardingu v ČR a sepsání několika málo prvníh postřehů, triků a rad pro další ( a věřim, že jich bude hodně ) nadšence.  Kdyby něčí jméno, či zmínka o něm v článku chyběla – omlouvám se J – jediným důvodem je, že se prostě informace o něm ke mně nedostala … budu rád za případný doplnění v diskusi pod článkem.

HISTORIE

Když jsem v dubnu 2012 ( =  přede dvěma lety )  přivezl do ČR první hydrofoili ( více zde : http://all-boards.cz/life.clanky/cist/prvni-moses-hydrofoil-v-cr ) , téměř nikdo netušil, co to hydrofoilní kiteboard vůbec je. Důvodem pořízení byla tenkrát fascinace technologií a také snaha o posunutí si jezditelnosti větru ( low-end ). Protože posunutí jezditelnosti větru ke 3 ms mi splnily skluzový a výtlačný prkna ( Flyrace a raceboardy ), ležela HF v garáži až do letošního roku…

Zlomem bylo,  když fenomenální rejař Johny Heineken zveřejnil svoje video s jízdou na HF a shlídnul ho český fenomenální rejsař Michal Diviš  ( mistr republiky ) a jebnul se do toho taky. Objednal jsem mu a přivezl stejnou HF jako máme my ( Moses Hydrofoil viz dále ),  jen „mírně rejsovější“ ( jak jinak J ).

Druhá HF  dorazila do ČR v březnu 2014. Na konci března 2014  na Mushow Kite Beach dal Michal Diviš svůj první HF pojezd, čímž se „ navěky zapsal do análů“ jako první český kajter na HF na český vodě.

K tomuto je nutno podotknout, že HF testoval již český Flysurfer profi jezdec -  Luky Wogeltanz na podzim 2013 v Egyptě. Jednalo se o zapůjčenou HF Armina  Haricha ( šéf a majitel firmy Flysurfer ).

Jen několik dnů po Michalovi se rozjel Honza „ Hadrák“. Důležitá info zde je ta, že Honza si svoji HF „vysochal“ sám doma – klobouk dolu ! viz zde http://www.kiteforum.cz/viewtopic.php?f=1&t=1874. Jestli se nepletu rozjel se ale na vodě v Polsku J

Dalšími v pořadí byl vicemistr republiky v rejsu, starej jachtař J Milo Chalupník.

Michalovou HF si na chvíli  zapůjčil i Murphy a Filip Ševčik, který už taky pár metrů dali.

SOBOTA 10/5/2014

Vyjíždim z domova v pátek v 21 hod,  ulehám na MKB přesně o půlnoci. V noci déštˇ a vítr cloumá karavanem. Do rána fronta přešla a zbyl jen krááásně stabilní vítr a vymetená vobloha ( azuro, luxus  ). Vítr jde sice ze západu, což je na MKB směr na dámský přirození, ale za to překvapivě stabilní. Beru Edge13 na dlouhejch a deme na to.  S rapídou  vyrážim hned ke Strachotínu, kde je  vítr naprosto dokonalej.

Přijíždí ke mně Michal na  “HáeFu“ a pokřikuje na mě : „ pod si to woe prohodit !!!“ … moc se mi nechce, eště jsem se ani pořádně nevyblbnul na Rapidě a vítr je zbytečně silnej… ale du do toho ! J Nandavám si HF a Michalovi po vodě posílám  Rapídu. ( díky Michale ! ).

Po tom, co si vylezete na HF si budete připadat jako žáček v první třídě  ! : VŠECHNO JE JINAK A VŮBEC NIC NEUMÍTE.  Po pár hubách se mi začíná motat hlava a mam totálně rozhozenej vestibulár,  ale nevzdávám to … pokřik od Michala :“ joooo viděl sem toooo! Seš taaam !“ nalejvá další sílu do žil.  Po půl hodině mlácení a topení se J si beru POKORNĚ zpět Rapidu…další zjištění bylo, že HF mě  tak rozhodila, že po návratu na raceboard, jsem furt přemejšlel, co je kurwa blbě ??? – nic nebylo blbě !!!, ale ten pocit z tý změny je vopravdu zvláštní !

Odpoledne vítr polevil a bylo to na luxusní LW rejs pojezd ( Chrono18 + Rapida ). V podvečer ( jako obvykle ) se vítr stáčí ze Z na SZ a  klesá někam na 3-4 ms. Michal a Milo předváději dokonalou HF session, Hamar =Martin Haleš ( http://www.martinhales.com/ ) se ujímá focení, s tim že prej bud Edge 19 nebo Chrono 18 si pořídí taky ! J ...

Beru si Michalovýho Edge19 na dlohejch lajnach a na Milový prkno montujem naší  Low-Windovou  verzi hydrofoile …a jdu na to ! Ve slabším stabilním větru jsou rozjezdy na HF mnohem jednodušší, rány menší J a LW verze opravdu vztlakuje při menší rychlosti ( což je na začátky good ). Po půlhodině dávám stabilní šlág s máváním volnou rukou kolem hlavy a řevem :  JE TO TAAAAM !!! J  ( vyplavenej adrenalin udělal svoje J )

Obecně to , ale fakt není vůbec prdel. Záleží hodně na podmínkách, ve kterejch se to zkouší ( viz dále )

TECHNOLOGIE

Když jsem přede dvěma roky sháněl kiteboardou verzi HF, byla to celkem honička, protože výrobců bylo míň, než prstů na ruce. Dnes ve světě existuje mnoho producentů od opravdu profi ( závodní HF) přes  malovýrobce až po „domácí“ kutily. Stačí si do googlu nebo na youtube zadat heslo „kiteboarding hydrofoil“ a surfovat ( tentokrát výjimečně myslim na netu a ne na vodě J ).

V ČR zatím existujou 3 KUSY  HF. Dva jsou z produkce italského výrobce MOSES HYDROFOIL ( http://www.moseshydrofoil.com/  )  a jeden kus je domácí výroba ( „HADRÁK“ ).

 

DRUHY HF :

Například Moses Hydrofoil  vyrábí tři typy :

C wing = LowWindová verze ( majitelé Ywosh11 + Yenyk12 )

A wing = středně rychlá verze ( majitel Michal Diviš, nyní přechází na nového majitele Mila Chalupníka )

VORACE = raceová závodní verze ( objednána,  budoucí majitel Michal Diviš )

„Hadrákovu“ verzi nevim kam zařadit J,  ale určitě se k tomu Honza vyjádří v diskusi pod článkem.

Vývoj v téhle oblasti jede mega mega dopředu a myslím si, že je to budoucnost všech vodních sportů - nejen kiteboardingu !

 

TECHNIKA JÍZDY

První HF jezdec v ČR  - Michal Diviš  už dává strašný bomby,  včetně skoků s rotacema. Milo a Hadrák jezděj taky moc pěkně. Já mám zatím v hlavě první pocity ze zážitku „AHA“, kterej v tomhle případě vopravdu STOJÍ ZA TO ! ( tři dny z toho blbě spim ! J ) Je to jako se všim - chození po rukou, jízda na jednokolce, wheelee na motorce, řízení RC modelu v letu na zádech… - prostě jde o stav, kterýmu řikám tzv. CVAKNUTÍ v hlavě ( = dle Járy Cimrmana zážitek AHA ) , kdy neřídíte danou věc vědomě, ale PODVĚDOMĚ !. Ty zážitky  miluju !  VONO TO ANI FAKTICKY VEDOMĚ V PODSTATĚ  RÍDIT  ANI NEJDE !!!... JJJ

Jakože si myslim, že ve svejch  letech toho mam za sebou už poměrně hodně J – TAK S TIMHLE SE DÁ MÁLOCO SROVNAT ! Ten zážitek LEVITACE, TICHA, POHODY A PŘITOM ADRENALINU, LEHKOSTI, RYCHLOSTI, DOKONALOSTI …  JE UUUŽASNEJ !!!

Z debat o pocitech, zkušenostech a postřezích tady zkusím sepsat nejzásadnějsí tipy  a triky :

1.      Na začátek je potřeba mít velkejch board schopnej „ výtlačný“  plavby. Prostě to rozjedete hodně podobně jako například velkou vlnovku nebo  raceboard a postupně „to začnete zvedat“  J. V původní verzi HF jsme měli poměrně malý board, který je na začátek nevhodný. Když už člověk jde rovnou do levitace, board není naopak potřeba VŮBEC ! ( Ruben Panzavolta  - majitel Moses Hydrofoil jezdi úplně bez boardu  = jen v padech !.. )

2.      Nejdůležitější na začátek je  vychytat vítr : slabší, co nejvíc stabilní. K tomu naladit draka. Tah v draku musí být co nejstabilnější a drak co nejklidnější.  Tady jen malá poznámka : HF neposunuje nikam Low-End jezditelnosti větru = na rejsech jsme schopný jet  ve skluzu v úplně stejnym „nesmyslu“ jako jezdej háefa. Jedinej rozdíl je v tom, ze k HF úplně  nepotřebujete velkýho draha, protože po vynoření se z vody ( = let, levitace ) je odpor vlastního hydrofoilního křídla opravdu malý s velkým vztlakem, a tak tah, který potřebujete  je opravdu minimální. Závěr : při pořízení HF asi  bude stačit i drak velikosti řekněmě 12m2 ( plus mínus ).

3.      Vždycky  řikám, že jsou dva sporty, při kterejch je POSTOJ  stejnej,  jako když člověk sere v lese J - golf a lyžování. Teď je tu třetí sport s touhle charakteristikou = ježdění na HF ! zapomeňte ( alespoň pro začátek) na jakýkoli návyky z TT boardů ( přední noha napnutá + položení se zádama na vodu atd… ) NIC TAKOVÝHO ! -   POKRČIT OBĚ NOHY a  postoj jako při činnosti výše uvedené J. Postoj v podstatě  kolmý, svislý, nebo jen mírně zakloněný.  Je to něco podobnýho ,  jako jízda na snowboardu na muldách ( Michalova myšlenka ). Nohy musej pružit, ale při tom musíme být schopni lehce, jemně a naprosto přesně ( = timing )  a adekvátně ( = síla )  PRĚNÁŠET VÁHU  mezi přední  a zadní nohou ( chce to fakt LEHCE !!! J )

4.      Poslední bod jsem „objevil“ já a se skromností sobě vlastní  J tvrdim, že je to úplně to nejzásadnější, co nám někdo měl říct předem než sme na to lezli JJJ !!! Když už Vám to někdo řekne… řeknete si hmmmm, jasný jak facka L! ( ale přid na to ty woe !!! JJJ ), Nikde na netu to není, nikdo to nikdy nikde nezmínil !.... A co to teda jako je ta „věda“ ??!!.......... TRIKEM V JEŽDĚNÍ NA HYDROFOILI  JE ………. DĚLAT ÚPLNĚ VŠECHNO DŘÍV*** ,  NEŽ SE TO STANE !!!

Vysvětlení : Při nabírání rychlosti se Vám board začne zvedat ( vztlakovat ) . Budte  „uplně v klidu“  ( ted při psaní se tady fakt nahlas směju, protože mam v hlavě tu chvíli úděsu a ránu, kterou jsme absolvoval a  která Vás teprve čeká……. J) = vejška,  do který Vás HF „vyveze“ ( na začátku samozřejmě naprosto neřízeně a v podstatě nechtěně !!! ) je asi tak dvakrát vetší než si dotedˇ  představujete !!! J…dál : máte už nějakou rychlost a pád následuje ze zmiňované výšky v dané rychlosti (= jauu jauu J ).  Úsměv končí,  když vám fina ( = noha foile) proletí ve vodě kolem hlavy…

V dalším pokusu se Vám to stane znova a foile ( křidýlko ) si „nacucne“ vzduch a jste zase čumákem boardu a vlastní hubou ve vodě J BUM-BÁC !...BUM –BÁC…

*** ABY SE TO NESTALO !!! je na HF potřeba JEŠTĚ PŘED TÍM, než se HF zvedne do vlastní levitace, začít mírně PŘENÁŠET VÁHU  na přední nohu !!! POZOR !!! :  Jak to ale začnete dělat, jste už dávno nahoře !!! a zatezovánim prední nohy se board blíží k hladině a proto už je potřeba začít zase přenášet váhu dozadu !!! ( magořina ne ? J ) To slovo DĚLAT TO DŘÍV ( = tzv. PŘEDEM ) je strašně důležitý. Tohle, když Vám „cvakne“ v hlavě – JEDETE !!!

I zde ovšem platí zásada zákazu „overdriwingu“. To znamená, že léčení nečeho, co nehceme,  nesmí být větší než má být, protože pak musíme léčit důsledek prvního přílišného léčení  ( vim , věta nahovno, ale nevim, jak to lip napsat L ). Je to prostě jako v letadlech. Když učim lidi lítat, vždycky jim řikám NEŠAHEJ NA TO ! NEKURVI TOMU ERU TEN LET ! VONO CHCE LETĚT ( na to je konstruovaný !  ) A TY MU TO KURVÍŠ ! J. To samozřejmě neznamená, že se to nemusí řídit, ale jak v lítání tak v HF platí, že MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE !...

Takovou „trapárnu“ , jako že  kromě předo-zadní stability ( která Vám fakticky umožní jízdu nad hladinou, kvůli čemuž to všechno děláte ) je potřeba ještě řešit stabilitu boční, uvádim už jen tak pro pořádek J…

 

ZÁVĚR

Z diskusí  k mojemu minulýmu článku o ježdění v LW podmínkách a na raceboardech bylo jasný, ze rejsy oslověj třeba surfaře a pár nadšenců ( i třeba „kajtomlátičů“ – vid Míro ? J )  do skluzovýho ježdění, ale nikdy to nebude nějaká masovka. Ovšem neznám ale kajtera, kterej by nechtěl jezdit hydrofoile !!! Podle reakcí na pláži je jízda na HF tak přitažlivá (sexy), že na to koukaj i lidi, co nevědi vůbec nic o kiteboardingu ( a to ještě vůbec netušej, co se dějě v hlavě jezdce !!!... )

Tak - tohle je začátek hydrofoilního ježdění v ČR ! Věřím, že za pár měsíců se nás nad hladinou bude prohánět mnohem víc !!! Když kdokoli  cokoli  vyrobíte, přivezete, zjistíte, vymyslíte… BUDU MOC RÁD,  když mi dáte vědět.

Mějte Good Wind !

Ywosh 11 OneTeen

Otec hydrofoilního kiteboardingu v ČR J

Czech Ozone CHRONO Mafia

 

Vložil: admin1, 12.05.2014

hadrák (profil)
21.05.2014, 21:45:49

Jujda,tady je spousta materiálu ke studiu,jen si to budu muset sestříhat,ale,že to je čerstvé,tak jsem si to celé projel.http://www.youtube.com/watch?v=WLRkeGSN1EY

Odpovědět
hadrák (profil)
21.05.2014, 21:57:50

JH tam strašně diktuje,ale až mne zamrazilo 42.12

Odpovědět
Michal Diviš
16.05.2014, 18:28:31

...zítra v sobotu jedeme s Milem Foliovat......bude to akorat..md

Odpovědět
hadrák (profil)
17.05.2014, 21:00:50

To něco vyrábíte?Snad něco nového uvidíme od Tomáše(ten si dost zafolioval).

Odpovědět
hadrák (profil)
16.05.2014, 08:16:23

Turawa-další trenál v Polsku,jumpíky už jdou pod kontrolou,360  tam je(namočený),nasazení na switch taky(mávnutí a jízdu odvrácenou stranou zatím nedám).Koukal jsem znovu na trenál na těch chronech(vidko ve foru)a jdu do toho,až se budu moct pod ten jeřáb pověsit(Psycho DLX15m).Zkušenost mám s Titanem 15m,na něm jsem kdysi vytočil první 360 a víc.Jen ty břišní svaly teď trpí jak v zimě(váha při zvedačkách podobná SNB+vázko+boty+mokrý sníh)

Odpovědět
hadrák (profil)
17.05.2014, 14:15:16

Pěkně z ptáka(fantoma)natočený materiál(taky jak na switch):http://www.youtube.com/watch?v=0RqmgG0uosY

Odpovědět
Michal
14.05.2014, 23:42:56

...Tak dnes o5 HF pojezd u nás na rybníku,akorát jsem po dnešku měl pocit ,že ze mně Ywosh udělal většího hrdinu , než  jsem ve skutečnosti dnes byl....vítr od 14 - do 16,30 h. byl dosti nestálý sice mi t o jezdilo furt s E11 ,ale těch držkopádu dnes bylo více než jsem čekal. Jezdil jsem červenou nohu MS s mým bílým HF longbordem a ta  moje deskoadapter  (technologie CDD - co dům dal ) fakt musí pryč ....musí.!!! protože když se chytla vo ten čopokross (asi novej výraz) co dnes byl tak byla držka jistá...Jinak jsme udělali dnes uprostřed s Čikasem výměnu boardů , von test HF  a ja jeho čikaso waveboard  ( z toho jsem měl dnes větší rohlík ,než z HF ) ale Jirka měl málo s jeho 10kou ale snažil se ...takže pochvala....Milo dnes asi vyžral večerní stabyl s HF a REO 8 s RC barem  asi první v CZ ??? skoro jako heineken s E7...ale já už byl vykoslej tak jsem šel fandit Jágrovi aby dal těm talošům Fíka ...a dal ...takže tak hovgn domluvil jsem ...MD

Odpovědět
Čikas
15.05.2014, 12:53:14

Jo ten čop byl opravdu výživný :) se těším na lepší podmínky , díky za půjčení ještě párkrát a jezdím:)

Odpovědět
Y11
15.05.2014, 15:43:57

prej este parkrat ...:-)))

Odpovědět
hadrák (profil)
14.05.2014, 07:53:10

Jak jsem měl bobky z jízdy po větru,tak zatím přibyl nový pocit,který neznám.Situace:vítr 7-9m/s,prťavá komora(8m) na  11.50.v háku téměř nic v jedné ruce nula,jen kontrola pozice,se to rozkulí po větru,nohy ve strapech,váha tlačí hoodně dopředu a připadám si jako bych jel z kopce v metrovém prašanu,ticho a nějak se mi naklání ta hladina(pocitově) jako bych jel z kopce po vodě(sjíždění nekonečné vlny?)To musíte zažít!!

Odpovědět
Y11
14.05.2014, 08:04:02

Jízda z kopce na rovny hladine ???!! TAKO TO SE TESIM ! :-))))))

Odpovědět
mAra-HRKR
14.05.2014, 03:50:07

Taky jsem to před pár týdny prubnul a pocit je to o poznání zajímavější než raceboard, který jsem zkoušel v lowindu předtím. Pobejvám teď v Turecku na onshore spotu, kde se v lightwindu projíždí občas HF letka. Když si kámoš nechal udělat vlastní, nebál se a svěřil mi tuhle hračku i přes směr větru on a mělko až 300m od břehu, první setkání bylo tedy spíš bojem s bodydragem - opravdu jsem si připadal jak první den na vodě, každý pokus o rozjezd následován nekonečným neobratným dragováním. Pár výletů nad hladinu dopadlo, ale jízda bych tomu neříkal. Napodruhé už to byla jiná liga konečně okamžiky nad hladinou a víc jízdy než dragování. Opět samozřejmě v lightwindu, kdy byla na vodě jen jedna 18 a já s desítkou a hydrou. Myslím, že to trvalo dohromady 2h učení. Teď jsem byl přes dva týdny na jiných místech, ale už se těším, až se někdy večer po twintip odpoledni spot vyprázdní a já si pojezdím s nesmyslně malým drakem v nesmyslně malém větru. Jen připomenu, že jsem nejezdil nikdá na windsurfu a jsem zastánecem svobody, kterou batoh s kitem a prkno v ruce dává... tak nechápu proč se na tenhle velký krám zase tak těším :)

Odpovědět
Y11
14.05.2014, 08:14:00

Cau Maro ! Tak o Tobe jsem to nevedel ( sorry ). Radim Te do kategorie ortodoxních kajtomlátičů ( rozuměj frýštajl specialistů :-)  ) a netusil jsem, žes to taky zkusil. Diky za příspevek, postřehy a potvrzení některejch skutečnosti ( včetně ty, že se to líbí i frýstajlistům ).  Ja naprosto chapu proc se tak tesis... !!! :-). Jinak samozrejme stabilní slabsí vítr a hloubka je na HF nutnost -  po par sessnech to jde sice i v silnym vetru - vidim progres u Michala a Mila - ale v silnym vetru existujou  prej i nejaky TTboardy  treba...:-))). Co je to za typ HF ?? nemas nejaký fotky ??  Nebo alespon nejakej odkaz. Ta tecnologie me strasne zajímá a jede tak dopredu, ze to je tezký stíhat sledovat. Každá info dobrá ! Užívej a at Ti to "líce" !!! :-))

Odpovědět
hadrák (profil)
14.05.2014, 08:49:49

To sice není TT(někde u mojeho popisu dávali na TTHF odkaz),ale toto je taky pěkné a smyslplné(přisávání vzduchu nahoře)http://www.foilforum.it/resources/image/thumb/21929

je tam toho spousta ke studiu-holt taloši

Odpovědět
Y11
14.05.2014, 09:12:58

jo tohodle HF dvouplocha znam. Ja sem myslel, ze kdyz uz busi jako krava, ze si proste vemem normalni TT boardy no :-(.  :-))))

Odpovědět
Milo
13.05.2014, 21:23:22

Moje malé porovnání freeride hydrofilu Moses Silente na mém HF prkně s raceboardem RRD K-Rapida s finama Tectonics. Silente má možná vetší úhel stoupání, top speed má nižší, zatím to na HF ještě neumíme aby se to dalo porovnat na okruhu. HF se asi rozjede v lightwindu i s menším kitem, ale má o hodně menší větrný rozsah ve kterém komfortně ujezdíš jednu velikost kitu.

Pocit z jízdy na HF je jedinečný a zajímavý, ale rozhodně to není více než letět na raceboardu přes vlny a po vlnách, zaříznout halzu ….
Jsem HF začátečník a obraty na HF ještě neumím, je to jiné než na rejsu nebo vlnovce.
Hydrofil ale působí na vodě jako zjevení které fascinuje okolí. HF je módní záležitost která mne baví, ale nedává mi ten kontakt s vodou který mám rád (i když ty rány o vodu stojí za to). Raceboard je více sportovnější, akčnější a do našeho poryváče asi vhodnější.

Odpovědět
Čikas (www)
13.05.2014, 09:34:38

Parádní počteníčko ,  HF a skluzové ježdění je prostě úžasné.Ve skluzovém ježdění je pro mne  nádherný pocit oproti TT " když  se něco stane " prkno se utrhne a krásně začne klouzat po hladině. A vo tom to je :):)

 

Odpovědět
Y11
13.05.2014, 09:42:17

Cus Čikas.  PRESNEE ! hezky řeceno " kdyz se neco stane" ...:-)) Podepisuju v plnym rozsahu .

Odpovědět
hadrák (profil)
13.05.2014, 10:10:28

Jo to jsi asi ještě nezažil v plné síle,že se to stane a nic najednou netříská a všechno absolutně stichne,jen svistot v lajnách tě ruší.Na Gočkách teď když bušilo na tom čopu bych si skluzu asi moc neužil.https://lh6.googleusercontent.com/-gQ0mRcVI6rg/U3BNUk63QrI/AAAAAAAAFkc/deoYZo99J80/s800/IMG_8461.jpg

teď jsi zaspal dobu Čikasi,know-how/hardware budeš ze mne dostávat těžko.

Odpovědět
Y11
13.05.2014, 10:26:59

ten pocit z toho letu a to ztichnuti a vubec zadny drncání se tezko predava, to si kazdej musi zazít !Je to hrozne podobny jako kdyz privadis plachtaka  do padu... najednou vsechno ZTICNE.. zvlastni pocit ve vejšce.... jedinej rozdil je, ze v tom plachtaku to po chvilce  zase zane doooost hucet ! :-),  ale tady to je jfurt jak " v kostele " ...

Odpovědět

<předchozí12další> 

Nový komentář:

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz