• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Recenze vybavení \ Zobrazení

kite OZONE FRENZY 2011 - test -

Produkty OZONE patří mezi nejprodávanější na světě. Také zaslouženě patří mezi světovou špičku ve výrobě vybavení právě pro powerkitové sporty. Pro sezonu 2011 přichází Ozone ve své řadě komorových depower draků s novinkou v podobě zcela přepracovaného draka FRENZY. Mám možnost Frenzy už 14 dní testovat a tohle
jsou moje dojmy.

 

kite OZONE FRENZY 2011

Bar
Bar je oproti loňskému modelu ergonomicky tvarovaný a perfektně tak padne do ruky. Další změnou je absence regulovaní tahu na baru pomocí přezek. Letos tuto vychytávku Ozone vyřešila dvěma pozicemi navázání řídících lines pomocí dvou uzlíků. Jednoduché a plně funkční, mno ja osobně bych ale dal předost loňskému seřizování pomocí přezek. Chickenloop zůstal stejný jako loni. Co měnit, když je dokonalý :). Všechny safety systémy jsou pěkně po ruce, tedy se dá v krizové situaci rychle zbavit tahu draka nebo popř. i celého draka. Odstřelení draka na prostředních lines je rychlý a zcela funkční, drak okamžitě přestává mít tah a to i v silnějším větru. Bezpečnost jezdce je tím dokonale zajištěna. Opětovné navázání a restart draka je snadný a rychlý. Jezdec nemusí lovit odstřelené lines kdoví kde.S trimem se dá také velice dobře a účinně pracovat. Při zatažení trimu, draka velice slušně přibrzdíte. Frenzy má tedy velký větrný rozsah, samozřejmě také závisí na zkušenostech ridera.

 

Bar OZONE FRENZY 2011

Lines
Lines jsou klasika tři – střední lines s tzv. ypsilon vývazem má výhodu v jednodušším rozmotáváním lines draka. Čím méně provázků, tím jednodušší rozmotanec.
Vývaz je také oproti loňsku jiný. Drak je vyvázaný tak, aby se nepromotával vnitřkem, což se mi opravu ani jednou nepovedlo, ani když jsem se o to sebevíc snažil. Odpadá tak problém s narovnáváním promotaného draka nebo převazovaní právě při promotání draka vnitřkem. Další výhoda je vývaz pro zachování tvaru draka v otáčkách. Drak se v otáčce nijak nekroutí a nedeformuje. Pěkně dynamicky vykrojí oblouk.

 

Design OZONE FRENZY 2011

Kite
No a samotný vrchlík je vůbec nejzajímavější. Asi největší změna je z části uzavřená komora, což má za následek lepší stabilitu draka v poryvech. (pozor není vhodný pro jízdu na vodě!) Drak lépe drží tvar ikdyž se objeví tzv. díra ve větru, drak hned nekolabuje. Co mě překvapilo je start draka, kdy se nemusí kite nijak načechrávat nebo nahánět do něj vzduch všemožnými způsoby. Prostě startuje skoro tak v pohodě a rychle jako otevřená komora. O malinko pozvolněji se vzduch do draka přece jen dostává, což má za následek bezpečnější start draka přímo v power zoně, kdy Frenzy přece jenom nemá hned tak velký tah, jako třeba otevřená komora. Také při startu ve slabším větru pěkně drží drak tvar a pěkně v klidu a v pohodě se nafoukne do plného tvaru. Přistávání je také velice snadné a bezpečné. Žádné přetahování se z drakem ani v silném větru. Po zatažení brzdy se drak hned deformuje a poslušně se poroučí k zemi a to i v silnějším větru. Drak po přistání a zaparkování pěkně zůstane ležet na zemi a nemá snahu zpět startovat. Průduchů do komor je nejenom méně, ale jsou opatřeny síťkou. Síťka znemožňuje aby se do draka dostal sníh, také síťka zpevňuje celou náběžnou hranu. Na spodní části draka jsou všité přetlakové ventily. Po nechtěném říznutí drakem o zem, nedojde tak snadno k poškození vnitřního přepažení komor. Ozone se také díky tvaru draka a vývazu podařilo snížit odpor vrchlíku o 28%, takže drak je proti loňsku rychlejší a dynamičtější.

 

Letos moje jasná volba, FRENZY 13 m a 9 m !!!

Můj celkový pocit je ten, že po 5 letech lítání na Mantě, bez rozmýšlení přecházím pro letošní rok na Frenzy. Jednoduchost ovládání, rychlost a dynamika v obrátkách, velká stabilita a výkon mě přesvědčily o kvalitách této nové koncepce Frenzy. Dostala se mi do ruky všestranná mašina, kterou zvládne jak začátečník, tak si jí užije i rider, který už oplývá nejednou zkušeností. Frenzy je také vhodná jak pro freeride, tak pro freestyle a to v pohodě i čímdál populárnějšímu ježdění unhooked. Vlastnosti draka oceníte jak při vysokohorském snowkitingu, tak i při landkitingu na zatravněné ploše. Pro mých 90 kg volím velikost 13 m do větru 4-12 m/s a velikost 9 m pro silnější vítr.

Frenzy  a vůbec všechny nové produkty OZONE si po dohodě můžete otestovat v Boneshaker landkiting centru na letišti v Havlíčkově Brodě.

Frenzy a ostatní produkty OZONE můžete pořídit v Boneshaker E-SHOPU.

Případné dotazy zodpovíme v "komentářích" pod článkem.

ZDE a ZDE najdete ostatní fotky z testovaček FRENZY 2011.

www.boneshaker.cz

Vložil: Zelda - Boneshaker, 26.10.2010


Žádné komentáře.

Nový komentář:

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz