• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Recenze vybavení \ Zobrazení

Test Ozone REO

Celý říjen  jsme  strávili na Sardini, kde jsme se věnovali převážně testování kitů a mapování vhodných kitesurfových lokalit. Při této příležitosti jsme měli možnost otestovat REO v podmínkách pro které byl vyvinut a to ve vlnách a silném větru a podrobit ho tak pořádné zátěži v extrémních podmínkách. Tento kite mě zaujal již při mém pobytu na Tenerife (kde o vítr také není nouze), tam jsem ho viděl poprvé a hned jsem si všimnul jeho rychlosti, obratnosti a stabilitě v poryvovém větru. Byl jsem tedy samozřejmě zvědavý, jak se mi to osvědčí v praxi :)

 

Co se týče tvaru, připomíná REO lehce C4 s širším profilem. Kite je čtyřšňůra se třemi podélnými struty s přímým vyvázáním bez kladek. Zpracování je kvalitní a kite vypadá robustně, ikdyž jsme neměli přiležitost podrobit ho crash testem :) Nastrojení je rychlé a pohodlné díky širokému ventilu a one-pump systému. Bar je příjemný v ruce a tah je spíše lehčí, řízení je intuitivní a přesné, navíc si můžete tah na baru nastavit pomocí variabilního vyvázání.

 

Tento kite jsme měli ve velikosti 10 m2 a testovali jsme ho v podmínkách cca 9-14 m/s na vlnových spotech Rena Majore a Porto Ferro. Přestože v tomto větru byly ve vzduchu spíše menší kity, REO drželo pohodlně nad hlavou a neměl jsem problémy ani s četnými poryvy. Byl jsem příjemně překvapen, jaký má kite větrný rozsah a učinností depoweru. Ikdyž bylo REO vytvořeno především do vln, je daleko univerzálnější a ocení ho jistě i příznivci freeridu a Freestylu. S tímto kitem si užijete vysoký hang time a kiteloop s REEM není žádný problém, stejně tak při jízdě unhooked.

 

Myslím, že tento kite nebude chybět v mé výbavě pro příští sezónu. Report ze Sardinie si můžete přečíst ZDE a kdo by si chtěl otestovat nové modely OZONE může se připojit na některý z našich dalších kite tripů. ALOHA ;)

Vložil: Marek- Kitelement, 10.11.2011

kamil (www)
16.11.2011, 11:55:33

Právě v Egyptě  podrobujeme testu REO 12m. Jak už bylo zmíněno , Reo je definován jako kite do vln, nicméně naše zkušenost dává za pravdu poznatkům z reportu. Kite má výbornou stabilitu i  poryvovém větru. Efektivní depower napomáhá klidné jízdě i bezpečnosti. Zejména při ''puštění baru'' ''let go off the bar''  kite vypne většinu svého tahu, takže na ''chicken loop quick release'' většinou  nedojde ani u začátečníků. Samozřejmě jsme testovali funkčnost všech bezpečnostních systémů s následným ''self landing'' a ''self rescue pack down''. Při žádné s procedur jsme nenarazili na problém. Bar je jednoduchý a přehledný , což je výhodou hlavně v krizových situacích.

Při ''hooked in'' skocích má velmi solidní ''boost'' při přitažení baru po odrazu a je při skoku dobře předvídatelný. 

Největší otázkou pro nás však  bylo chování ''unhooked''. Po zkušenostech s Ozone Catalyst který měl při low end tendenci couvat a jít do ''backstall'' pozice, je Reo příjemným překvapením. Vyzkoušeli jsme Reo  i při nastavení  na nějslabší vítr  ,tedy nejkratší pozice pro zadní šňůry. I při tomto nastavení se dá  dobře kontrolovat případný ''backstall'' .  I když je tento kite  popisován jako wave, není problém jej použít pro výuku i unhooked.Realitou však zůstává, že se nejedná o freestyle kite.Proto rider preferující unhooked a ostřejší kiteloopy, sáhne pravděpodobně  po C4.

Podmínky, ve kterých jsme Reo prozatím  testovali, byly špíše v low end kategorii od 8 do 16 uzlů. Místy ve velmi poryvovém off shore větru .

Směr větru se nám tady nakonec umoudřil, tak se snad povede vyzkoušet i ''high end''.

Good winds

Odpovědět
Adam
21.11.2011, 01:40:35

Kamile díky, pokud budete mít nějaký fotky nebo video, určitě sem dejte odkaz, rád bych se pokoukal. Případně můžeš i na mejl - canyoo (at) seznam . cz. Dík :-)

Odpovědět
Marek- Kitelement (profil)
11.11.2011, 16:26:32

Video jsme bohužel nepořídili, ale myslím že se na vodu ještě brzo dostaneme, tak se pokusím něco natočit. Díky za připomínku, jízdu na vlně jsem zapomněl zmínit. Pokud jedeš vlnu a máš draka na kraji okna, tak se o něj nemusíš ani moc starat. Vždy si couvnul zpátky do okna a neměl tendenci přelítávat, ani se mi nestalo, že bych ho podletěl při doskoku. Podmínky při testu byly opravdu extrémnější, na vodě jezdily 7m kity a před Reem jsem jezdil na 9m, kterou jsem měl hodně přebouchlou, takže jsem se taky divil, že se to i v tomto větru dalo jezdit s desítkou. Neměl jsem možnost vyzkoušet  low-end, ale kite je dost rychlej, takže s ním jde asi dost umávat i ve slabším větru. 

Odpovědět
Karel
10.11.2011, 12:21:23

Dobre napsanej report. REO me taky dost zajima. To co o tomhle draku pisou na kiteforum.com jen potvrzuje co jsi napsal. 14ms je nejak moc? Dost by me zajimalo jak drzi v okne pri jizde po vlne? 

Odpovědět
Karel
10.11.2011, 12:23:26

Jsem jinej Karel nez co tu uz psal.  

Odpovědět
Karel
10.11.2011, 11:11:36

Nebylo by i nějaký video REa v akci? :-)

Odpovědět
Karel
10.11.2011, 10:37:40

Nebylo by i nějaký video REa v akci? :-)

Odpovědět

Nový komentář:

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz