• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Recenze vybavení \ Zobrazení

OZONE SHORT LEASH (by Yenyk12)

OZONE – SHORT LEASH – POZOR NA DVA ROZDÍLNÉ TYPY!

Zdarec Lumpové! Už jsem dlouho nic nenapsal, původně jsem chtěl napsat recenzi na nový OZONE EDGE V9 - 2017, který jsem měl letos možnost jezdit ve velikosti 10m2 a 19m2 – hodně lidí se na V9-tku ptá, ale tuto recenzi si případně nechám na později  (nebo jí spojím s očekávanou novinkou OZONE Chrono V3).

Pomalu přichází zima a hodně riderů (speciálně v zimě), používá tzv. „krátký leash“.  V této souvislosti bych rád upozornil na jednu dosti podstatnou drobnost ohledně bezpečnosti, o které někteří lidé ani neví a tedy jí ani neřeší.

Začnu trochu ze široka:

1.      Odstřel draka se používá v situacích, které jsou sice rizikové, ale nejsou kritické. Například tedy v situaci, kdy se Rider,  buď vlastní vinou nebo cizí „zásluhou“, dostane do situace, která pro něj nebo pro draka, nebo pro okolí není úplně komfortní a je potenciálně riziková. Většinou jsou tyto situace neplánované. Odstřel draka se také používá zcela plánovaně, a to například v situaci, kdy na břehu není nikdo, kdo by riderovi  draka bezpečně přistál. Někteří začínající kajteři se „bojí“ draka odstřelit, že to prý vypadá amatérsky. Skutečnost je však taková, že je lepší draka odstřelit například i v situaci, kdy to není úplně nezbytně nutné, nic amatérského na tom není. Naopak velmi amatérsky vypadá opačná situace, kdy drak měl být už dávno odstřelen (a vyřešilo by to jednoduše celou situaci), ale kajter draka neodstřelí a pere se s ním dost nekontrolovaně a ohrožuje sebe, okolí, svého draka a draky ostatních.

 

2.      Odstřel Leashe (pominu-li fakt, že někteří lidé ani netuší, že odstřel leashe vůbec existuje), se používá poměrně zřídka, až následně po odstřelu draka a to v situacích, kdy odstřel draka nepomůže, nebo se nějak zkomplikuje. Tyto situace už nejsou jen rizikové, ale ve většině případů jsou už navíc i velmi kritické a ohrožují buď zdraví, nebo dokonce i život. Taková situace může nastat například v případě, kdy se do odstřeleného draka zamotá buď loď (při kiteboardingu), nebo auto (při snowkitingu) a vláčí ridera za sebou. Vzhledem k tomu, že nosné šnůry vydrží teď už standardně 500 kg v tahu, má taková situace jen jedno řešení a to: obětování draka kompletním oddělením ridera od lajn. Timto řešením  je  – odstřel LEASHE. Situace, která vyžaduje odstřel leashe, může nastat i bez účasti cizí osoby, nebo dopravního prostředku, například v případě, kdy odstřelený drak táhne ridera na otevřené moře, nebo  k výpusti přehrady, nebo do plavební dráhy…nebo když odstřelený (navíc zasněžený, nebo mokrý) drak přistane na dráty vysokého napětí…atd.

 

3.      U odstřelu klasického pružného leashe nedochází ke komplikacím (také z toho důvodu, že odstřel leashe u se příčetného kajtera téměř nevyužije…), jen je potřeba si dát pozor na to, aby leashe vedl VOLNĚ, tedy aby nebyl přitažen například popruhem trapézu ke stehnu (což se může snadno stát u sedacího trapézu – mohu potvrdit z vlastní zkušenosti)

 

4.      A teď k tomu, o čem jsem chtěl úplně původně psát, tedy o odstřelu tzv. „Krátkého leashe“ tedy pevného nepružného leashe, který se poměrně hojně využívá právě  v zimě. OZONE má DVA TYPY těchto krátkých leashů (viz fotky).  První (starší) typ je šedivý, druhý (novější) typ je červený. Na první pohled se tyto dva typy od sebe moc neliší, jejich použití respektive upevnění k háku, se ovšem liší a to NAPROSTO ZÁSADNĚ!  Z obrázků je vše patrné. Prostě „šedivý typ“ krátkého lease se NESMÍ přidělat k háku (nebo čemukoli jinému) smyčkou, ale okem! U šedivého lease musí odstřelovací šnůra, procházet hákem VOLNĚ. Pokud se šedivý leash přidělá k háku klasickou „smyčkou“, tak se při odstřelu smyčka utáhne a k požadovanému odstřelu leashe nedojde!  Vzhledem k tomu, že odstřel leashe se v praxi příliš často nepoužívá, moc kajterů to neřeší (a možná o tom ani neví).  Odstřel leashe, jak bylo popsáno výše se používá až po odstřelu draka, tedy v situacích už velmi velmi kritických, o to více by případné NEODSTŘELENÍ leashe mohlo znamenat už opravdu velký problém…

5.      Tímto článkem si v žádném případě nechci hrát na chytráka, nebo na někoho, kdo maluje čerta na zeď, naopak! Jen se dělím o zkušenost, se kterou jsem se setkal. Překvapilo mě to o to víc, že špatné uchycení krátkého leashe jsem neviděl u začátečníka, ale u relativně zkušeného ridera, který o NEfunkčnosti odstřelu svého krátkého leashe samozřejmě vůbec nevěděl...

 

6.      Neodstřelení krátkého leashe má teoreticky ještě jedno řešení – a to – nůž. S čehož plyne, že je dobré s sebou VŽDY nůž vozit. V zimě je navíc dobré si uvědomit, že nůž je ukryt hluboko v trapézu, a trapéz může být v zimě (naprosto nečekaně) ukryt pod pečlivě zapnutou bundou..

 

Pokud jste dočetli až sem, tak děkuju a těším se zas někde na spotu na viděnou.

Ride Hard!

Yenyk12 – Living on the Edge

 

Vložil: stejnaci.cz, 30.10.2017

hadrák (profil)
05.11.2017, 08:18:12

Tady bych měl dvě videa k tématu.Na prvním ukazují v druhé části na nebezpečí větší smyčky připojení.V první pak špatnou karabinu leashe,kdy se můžou dostat do karabiny nepatřičné lajny.K tomu je druhé,už historické video s Karolinkou.Kdysi na netu taky kolovaly snímky zaseknuté karabiny do dlaně.

https://www.youtube.com/watch?v=V3fG7TA_2Po

https://www.youtube.com/watch?v=5kO5ZQcoQ7I

Odpovědět
Yenyk12
01.11.2017, 17:29:26


Brácha sdílel okaz na tento článek na FaceBooku. Rozjela se tam hezká diskuse běžných smrtelníků, firemních jezdců i profi-jezdců se zajímavými zkusenostmi a postřehy z praxe. Takže pokud by to nekoho (v tomto trochu "plonkovem" období mezi vetrnou smrstí minulých dnů a cekáním na první sníh) zajímalo, tak viz. prosím FB profil: Ivo Prokop (Ywosh11OneTeen) nebo Jan Prokop (Yenyk12TwoTeen).

Odpovědět

Odpověď na komentář:

hadrák (profil)
05.11.2017, 08:18:12

Tady bych měl dvě videa k tématu.Na prvním ukazují v druhé části na nebezpečí větší smyčky připojení.V první pak špatnou karabinu leashe,kdy se můžou dostat do karabiny nepatřičné lajny.K tomu je druhé,už historické video s Karolinkou.Kdysi na netu taky kolovaly snímky zaseknuté karabiny do dlaně.

https://www.youtube.com/watch?v=V3fG7TA_2Po

https://www.youtube.com/watch?v=5kO5ZQcoQ7I

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz