• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Recenze vybavení \ Zobrazení

Norskovice 14.3.2012

 

Letos po  nekonečném SNK v čechách jsem si říkal že jezdit do Norska nemá cenu, vždyt jsme si doma tak pěkně zajezdili.Ale 3 dny před odjezdem mě kluci posílají fotky a shodou okolností se naskytne příležitost si zajezdit s Ivoshem a Lukashem, takže naposlední chvíli po kajtersku vyrážíme směr Norsko.

Středa je první den ježdění. Vyrážíme hned ráno z pensionu v Haugastolu. Je krásně azuro a jedeme autem po čerstvě protažený silnici zaryté hluboko do sněhu. Hledání plácku je obrovské (300km) dilema, protože za každo zatáčkou vidíme lepší převis a strmější kopec který si koleduje o odpanění. Kam oko dohlédne jsou jen bílé kopce a modrá obloha. Měřák ukazuje 9m-s. Bereme kity 13m  kluci 12 a 8. Zpočátku brousíme jezero u auta, lukash si dává lehounce freestylek na rozhejbání, a rotuje 10metrů nad chalupama..Po hodině jízdy a skákání si říkáme, že zkusíme kopec na druhé straně silnice. Když vyjedeme na vrchol vidíme obrovskou pláň a asi 4km daleko obrovský bílý kopec. Lukash jen na mě kývnul kopec je náš cíl. Draci nabírají plnou rychlost, a prkna si šumí po sněhu. Projíždíme krásný údolím jak z pohlednice a narážíme na velkou skálu, kterou se Lukáš rozhodl pokořit. Já to beru okolo a za minutu jsem tam úplně sám, jedeme každý z jiného konce a na vrcholu se zase potkáváme. Nahoře je ůchvatný výhled,a před námi se objeví obrovké pohoří na kterém visí pěkne macaté laviny, ze kterých jde strach. Držíme se na našem hřebeni. Lukáš si hraje na horolezce a po kolmé skále jezdí na vrchol skály ze které létá dolu. 

Na okraji jezera je silný proud kde není led, já jedu přes dřevěnou lávku který slouží ski alpinistum  a L jede po hladině, Fotím potůček, a davám svačinku. L stoupa proti větru směrem pod lavinové převisy. Jedu za ním a říkám si ... jenom pod kopec a zpátky, jenze L pokracuje pořád dál a zachvíli jsme oba nahoře. S kitem je stoupání uplna hračka. 200 výškových metrů za pár minut. 

Nahoře byla bohužel mlha takže jedeme po hřebeni skialpinistikou trasou dolu abychom náhodou nenajeli na nějaký převis. Cesta vede mezi skálama a neni žádný vítr. Rychlostí sjezdu se nám podaří udržet draky nahoře a po pár kilometrech jsme dojeli k horské chatě kde úřaduje rolba, která vykopává chaty ze sněhu. Lukáš si odlamuje kousek Norské vlajky jako suvenýr, (omylem zachytil snury). 

Startujeme závod 1 to 1 zpět k autu které je asi 10km daleko za hory a doly. L vyhrává ale né o moc. U auta nabiráme do squatu Ivoshe a jedeme prozkoumat jižní část. Jedeme asi 10km až k jezeru za kterým jsou ještě větší hory. Vítr ale bohužel skomírá a jelikož zapadá slunce máme co dělat abychom se vrátili zpět. Kity leží bezvládně na zemi a 10km v hlubokém sněhu po rozkrok znamená 10h a více chůze. Mobily vybité a stejně tu není signál. Modlíme se a lehounký vánek nás doprovodí zpět k autu celkem bez potíží. Bylo to varováni a na příště musíme dávat pozor.

 

 

 

Vložil: stejnaci.cz, 16.03.2012

pekk
18.03.2012, 21:18:47

Bomba, skoro jako na Moldave:)

Odpovědět
stepan
16.03.2012, 23:14:55

luxus!!! ze jsem nemohl! :))

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz