• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Recenze vybavení \ Zobrazení

JAK VYBRAT NEOPREN PRO VODNÍ SPORTY

Jak vybrat neopren pro vodní sporty

Neopren je nedílnou součástí výbavy vodního sportovce. Používá se v celé řadě vodních sportů, jako je plavání, vodáctví, windsurfing, kitesurfing, paddleboarding, surfing a další. Aby Vám dobře sloužil, je třeba vybrat správný typ, tloušťku a velikost.

Funkce neoprenu

Voda je výborný tepelný vodič, dobře odvádí teplo z těla, proto se jezdec musí ve studené vodě chránit proti chladu. Neopren funguje jako izolant mezi tělem a okolní vodou. Zabraňuje vodě, aby odváděla teplo z těla. Neopren je speciální, lehká gumová hmota s mikrobublinkami vzduchu uvnitř.

Vzniká podélným řezáním ze silného, širokého pásu na tenké vrstvy (připomínají plechy). Spodní a horní vrstva je zatavená od výroby neoprenu (používá se na SL – single lined neopreny), všechny ostatní (kde se materiál řezal) jsou pórovaté (DL – double lined).Tyto vrstvy je třeba z obou stran potáhnout textilní vrstvou. Z venku lykrou, zevnitř nějakým hřejivým materiálem příjemným na dotek.

Ideální neopren by byl absolutně suchý tak, aby tělo nepřišlo vůbec do styku s vodou. Toho se dá dosáhnout v podstatě pouze u suchých obleků, viz níže. Do „normálníchpolosuchých/mokrých neoprenů se voda dostane, mělo by jít ale pouze o malé množství. Ta se od těla ohřeje a nestudí. Je důležité, aby se voda okolo těla nevyměňovala, jednoduše řečeno aby do neoprenu nateklo. Toho se dosáhne jednak správnou velikostí neoprenu a jednak vychytávkami zabraňujícími průnik vody.

Neopren by správně měl přiléhat na tělo, ale neměl by nějak výrazně omezovat v pohybu. U lepších neoprenů najdete také na rukávech, nohavicích a kolem krku gumové manžety zabraňující zatékání vody do neoprenu.

celý článek ZDE

 

Vložil: admin, 09.03.2017


Žádné komentáře.

Nový komentář:

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz