• header
DRIVEN
BY
RIDERS

Průřez snowkitingem

Snowkiting rozhodně zážívá obrovský boom po celém světě. Další a další potenciálnjí zájemci o tento sport se objevují denně. Co dělat, když chcete s tímto sportem začít? Koupit kite a jít zkoušet metodou pokus omyl na pole za domem? Nebo raději absolvovat kurz, za který zaplatíte, ale jste (pokud dobře vyberete) pod odborným dohledem? Každý člověk má svůj přístup k věci a podle toho si vybere cestu. Ať už se rozhodnete jakkoli, přečtěte si následující rady. Třeba vám s rozhodnutím pomůžou.

Freeriding
Začínáme asi nejtypičtější podobou snowkitingu, kterou u nás známe. Během alespoň průměrné zimy je míst, kde si můžete dát dobrý freeride, neskutečně mnoho. Ne zřídka je máte kousek od domu, takže stačí přijít, nahodit kite a odjet, kam se vám zachce. Pokud nastane slabší zima, zajedete si do výše položených oblastí jako Českomoravská vysočina a máte klid. Velké procento jezdců preferuje právě tuto formu snowkitingu. Není se čemu divit, protože freeriding má neskutečné kouzlo. Kdo jezdí, zná ten pocit, kdy si to za mrazivého slunečného odpoledne razíte z kopce na kopec ve 30cm prašanu. Freeriding není nijak extrémně náročný na fyzickou kondici, čímž se hodí pro všechny věkové kategorie.

Freestyle
Freestylem rozumějme všemožné skoky a triky, které můžete dělat. Snad každý ambicióznější jezdec prahne po zvládnutí co nejvíce skoků a jejích náročnějších variací a kombinací. Naučit se vysoko a kontrolovaně skákat ale vyžaduje poměrně hodně úsilí a výsledky se nedostaví po pár pokusech, ba ani po pár desítkách pokusů. Samozřejmě vše je otázkou tréninku, takže za čas skoky zvládnete a budete dále zlepšovat jejich výšku a styl. Jakmile se naučíte základní skok, začnete chytat prkno nebo rotovat během skoku. Trénink nových věcí vás bude ohromně bavit, ale připravte se, že nic není zadarmo. Budete často padat a rozbíjet se. Je dobré zhodnotit i podmínky, ve kterých jezdíte a v poryvovém a silném větru se nepouštět do ničeho, co nemáte na 100 procent zvládnuté. Freestyle, obzvlášť pak komplikovanější triky, jsou spíše výsadou mladších riderů, kteří neváhají testovat pevnost svých kostí.

Wakestyle
Vrcholná podsekce freestylu, která jednoznačne dominuje současné světové freestyle scéně. Se vzorem v kiteboardingu přenáší všechny nejnovější triky na sníh posouvá tak hranice sportu na zcela jinou úroveň. Přechycení hrazdy za zády, alias bájný handlepass hraje ve wakestylu hlavní roli a vše se točí kolem něj. Pokud se o wakestyle osobně nezajímáte, přijde vám všechno strašně rychlé a nepřehledné, takže si často budete říkat, co že se to tam ten magor zase nějak podivně zavrtěl. Kdo chce zvládnout wakestyle triky, obzvlášť pak různé handlepassy ve vzduchu, měl by si uvědomit, že ho čeká pekelně tvrdá a drsná cesta. Kdo nějaký handlepass na sněhu dělá, má všechno natrénované na vodě a několik let zkušeností. Kdo nemá rád bolest, nebude mít rád wakestyle.

Jibbing
Obzvlášť rideři, kteří na snb rádi brousili a brousí všechny raily a bedny ve snowparku si ulítnou na railech v snowkiteparku. Jen posunete rail či bednu podle směru větru a jedete. Nepotřebujete zdaleka tolik sněhu jak ve snowparku a show může začít...

Vysokohorský freeriding
Vysokohorským terénem se rozumí terény v nadmořské výšce dejme tomu od 1500m výš, obzvlášť pak hřebeny hor a sedla mezi nimi. Snowkiting v tomto terénu se posouvá na poněkud jinou úroveň než někde v nižších horách. Možná si říkáte proč, vždyť je kopec jako kopec, ale pravda je jinde. Díky členitosti terénu a strmosti svahů se podmínky v různých místech hodně liší. Jednou částí sotva projedete, protože tam pofukuje vítr 5m/s. Pak vyjedete o kousek výš, přehoupnete se přes malý kopec a naráz máte 10m/s. V sedle si to pak v nárazech klidně fičí 15m/s. Někde je prašan, ale rázem vjedete do místa, kde je to samý led. Chce to hodně přemýšlet a předvídat, jak že se vítr v onom místě podle tvaru kopce stáčí a volit odpovídající trasu. Nad celým vybavením musíte mít perfektní kontrolu, abyste se mohli soustředit právě na výběr trasy. Začátečníci, kteří rozbalili kite třeba v sedle na Malé Fatře ho většinou po pár minutách zase rychle sbalili. Každopádně snowkiting ve vysokých horách je perfektním zážitkem a kdo do něj jednou začne fušovat a naučí se číst podmínky, nebude chtít jezdit nikde jinde. To pak při dobré předpovědi neřešíte 200km cestu a vstávání v 5 ráno. Někteří experti jedou klidně nočním vlakem přes celou republiku :-)

Kite-flying, neboli polety z kopce ve 30m výšce
Tímto úletem snowkitingu se moc zaobírat nebudeme, protože je výsadou několika málo jezdců. To, že jsou takoví jezdci i v naší zemi, neznamená, že 20m vysoký a 30 sekund dlouhý let je jednoduchá, pohodová a bezpečná záležitost. Naopak, je to totální hazard s vlastním životem !!!. Každý paraglider si při prohlídce kitu, hrazdy a trapézu zaťuká na čelo a řekne vám, že jsou to fakt magoři. Polety z kopce jsou co se náročností na znalosti, schopnosti a zkušenosti vrcholem snowkitingu. Pokud se tedy nechcete zabít nebo usadit na invalidní vozík po prvním letu, radíme ruce pryč. Lepší je se usadit doma na gauči a pustit si nějaké ostré DVD. V autě přece taky nejezdíte 200km/h do zatáčky a nedáváte backflip na motorce jako kluci v TV. Stejně tak na snowboardu nepůjdete jen tak zkoušet devítikilo s grabem na 40m přes kamión. Ruce pryč !!!

Vložil: admin, 25.11.2009

alf
13.02.2010, 23:32:33

Marto ach Marto

Odpovědět
Marta
04.02.2010, 10:49:52

je to trapný sport a debilovina

Odpovědět
pett
04.02.2010, 10:57:08

Kluci vemte ty vase holky taky nekdy na veceri, nebo nekam.. Pak to takhle dopada kdyz ste furt nekde na kajtu..:)

Odpovědět
Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz