• header
DRIVEN
BY
RIDERS

FAQ

Motivace, proč vyzkoušet snowkiting:

Ve snowkitingu můžete nalézt vynikající možnost, jak konstruktivně vyplnit svůj volný čas, vybít přebytečnou energii nebo se odreagovat a tím zapomenout na veškeré starosti, kterých máme všichni určitě dost. Místo, aby jste strávili krásné zimní dny znudění v křesle, budete venku v přírodě – sami nebo s pár spřízněnými dušemi - a budete si užívat ten skvělý pocit. Nezní to zajímavě?

Proč zrovna snowkiting:
 
Pokud patříte k poměrně početné skupině lidí, kteří se věnují sjezdovému lyžování nebo snowboardingu, pak můžete namítnout, že necítíte potřebu zkoušet něco nového, když se můžete perfektně svézt na svahu v nějakém tom lyžařském středisku. Opravdu Vám nikdy nelezou na nervy všudypřítomné fronty, masy lidí na sjezdovce, kde se musíte pořád ohlížet, aby jste někoho „nesejmuli“? A co pořád „hoblovat“ jednu, dvě, tři různé sjezdovky, které stejně před polední pauzou znáte jako svoje botky? Nebylo by občas lepší vyrazit na nějakou zasněženou pláň, kterých máme v ČR určitě dost, a se zimním větrem v zádech se omezeni pouze vlastním uměním a kondicí „vyřádit“? Zamyslete se nad tím...

Náročnost:
Ač to tak na první pohled nemusí vypadat, je možné označit snowkiting za sport pro široké spektrum lidí. Mladý ambiciózní jezdec si najde zálibu ve freestylu a unhooked tricích, zkušený lyžař „v nejlepším věku“, který už necítí potřebu mlátit sebou o zem si bude užívat skvělý pocit při freeridingu – brázdění volných plání. Nesmíme však zapomenout na dobrou fyzickou kondici. Hodně zatěžované jsou stehenní svaly a pak jednoznačně celá horní polovina těla. Samozřejmě, že ne každý má potřebu pěstovat tento sport na vrcholové úrovni, takže pokud se alespoň rekreačně nějakému sportu věnujete, měli byste si brzo zvyknout. Co se technické náročnosti týká, je samotná jízda ve srovnání s kitesurfingem poměrně jednoduchá, takže zpočátku se zlepšujete velmi rychle. Jediné, na co se musíte pořádně soustředit je řízení draka – jinak stojíte pevně na zemi, takže nějaké problémy s rovnováhou odpadají.

Co budete potřebovat:
Pokud vlastníte lyže nebo snowboard a další s tím spojenou výbavu, pak už vám chybí pouze trapéz a nějaký ten drak. Ten postačí jeden v nějaké univerzální velikosti, kterou pokryjete 80% větrných podmínek. Tím máte vše, co nutně potřebujete. Samozřejmě, že lze doporučit ještě další doplňky, jako helmu, chrániče atd. O těchto záležitostech se podrobněji zmíníme dále.

Jaké jsou náklady?
Nový trapéz Vás přijde na cca. 3000,- Kč, starší použitý se dá sehnat i za 500,- Draky už jsou poněkud dražší „špás“. Nové komorové se pohybují od 10000,- do 30000,- v závislosti na typu a velikosti. Výběr záleží na vašich ambicích a samozřejmě tučnosti bankovního konta. Pokud se spokojíte s freeridingem, nemáte tedy v plánu „fušovat“ do nějakých skoků, pak můžete s klidným srdcem sáhnout po nějakém levnějším typu. V případě, že vyžadujete prvotřídní materiál a máte v úmyslu se snowkitingu věnovat hodně intenzivně, tak určitě sáhněte po špičkových modelech. Více se různým typům draků a jejich výběru budeme věnovat v některém dalším článku.

Podmínky v ČR:
Víme jak to už v životě chodí – příroda někde přidá, jinde zase ubere. Ještě že tak. Když místo tolik obdivovaných vysokých alpských vrcholů vytvářela naše ne zrovna moc prudké, zaoblené kopce a četné roviny, určitě myslela na budoucnost. Právě tento typ reliéfu, často proklínaný vyznavači zimních sportů, se ideálně hodí pro snowkiting. Stačí se porozhlédnout, kolik širých plání a polí máme ve svém blízkém okolí. Jenom pozor na elektrické vedení! Vzhledem k tomu, že nám stačí cca. 20 cm tlustá sněhová vrstva, není třeba se obávat ani „slabší zimy“.  Na čem jezdit bychom tedy měli, už nám zůstává pouze otázka větru. Jak víme, počasí v zimě je podstatně drsnější, než v ostatních obdobích roku. Fronta střídá frontu, všudypřítomný studený vítr si dá jen občas lehkou pauzu a klesne pod řekněme zlomovou hranici 5 m/s. V tomto směru tedy rovněž nemáme problém. Myslím, že není co dodat...

Jak je to s opravami? 
Pokud máte na draku drobné trhliny je možné opravit speciální samolepící tkaninou, větší opravy doporučujeme svěřit odbornému servisu jako je např. Slim Sails v Ostravě. Pokud se jedná o větší poškození, je možné vyměnit celé vadné díly. Častým poškozením bývá roztržení draka o strom v nejčastěji místě komor (tam kde do nich vstupuje vzduch), nebo můžete zachytit šňůrou o nějaký předmět při startování draka. V případě poškození nebo přetržení šňůry doporučujeme provést výměnu nejlépe za novou (bezpečnost je vždy na prvním místě). Po každém ježdění, je běžnou praxí,  že šňůry se namotají na řídící bar a tím se předejde nežádoucímu poškození např. přejetím na nějakým dalším jezdcem.  

Bezpečnost:
„Last but not least“ – nutno podotknout k tomuto tématu. Zmiňujeme ho sice jako poslední, ale to v žádném případě neznamená, že je méně důležité, naopak. Bezpečnost by měla u každého stát na prvním místě. Bylo by zde možné rozvést rozsáhlou debatu o tom, jak moc je a není snowkiting nebezpečný. Každý jezdec by mohl přidat nejeden svůj zážitek, nějakou tu zkušenost. Celkově vzato je každý sport nebezpečný. Vždy se Vám může něco stát, ať jste jakkoli dobří, mladí, staří, zkrátka nám všem. Hlavním cílem musí být toto nebezpečí minimalizovat. Stejně tak tomu musí být i u snowkitingu. Nepřeceňovat svoje schopnosti, nepodceňovat podmínky a okolnosti, důkladně zkontrolovat a především umět používat záchranne prvky a také dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Toto téma by se dalo rozepsat v celou samostatnou knížku a proto se mu budeme podrobně věnovat v samostatném článku.

Jaká je životnost vybavení?
Životnost materiálu nelze přesně stanovit, závisí hodně na způsobu používání. Při dobrém zacházení bude drak (kite) sloužit řádově stovky hodin. Pevnost tkaniny se snižuje především tzv. flatrováním a UV zářením. Doporučujeme proto, nenechávat draka volně plápolat ve větru, dochází tak totiž postupem času  k mechanickému poškození a matriál se tak opotřebí výrazně rychleji. Rovněž se doporučuje nenechávat draka vystavovat nežádoucímu UV zaření. Doporučujeme vždy draka po ježdění usušit a odstranit mechanické nečistoty, jež mohou draka při dalším vybalování poškodit.  
Vložil: admin, 23.11.2009


Žádné komentáře.

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz