• header
DRIVEN
BY
RIDERS
SNK \ Ovládání draka \ Zobrazení

Rozjezd a jízda

Den po dni sice ubývá z druhé poloviny sezóny, ale noví nadšenci a zájemci o snowkiting se stále objevují. A právě pro ně je určen následující článek, ve kterém se dozvíte pár základních věcí, potřebných k tomu, aby jste mohli jezdit. Poradíme vám taky, na co si při prvních pokusech o jízdu dát pozor, na co se zaměřit...

První, co musíte znát, pokud chcete úspěšně a bezpečně začít jezdit, je závislost tahu draka na jeho poloze ve větrném okně. Oblast, ve které se drak pohybuje je vlastně čtvrtina koule. Myslím, že je docela snadno představitelné, že pokud drak "stojí" přímo nad Vámi - nachází se na kraji větrného okna - je jeho plocha téměř nevyužita a tím pádem vyvíjí pouze minimální sílu. Naopak, pokud se dostane do polohy, kdy vítr působí na značnou část jeho plochy, vyvíjí velikou sílu. Vše by mělo být jasné přímo z obrázků.

Dobré je znát rovněž tzv. hodiny větrného okna, které slouží jako pomůcka při popisování pohybu draka.

 

Bezpečnost:
Samozřejmostí musí být výběr vhodného místa, kde máte dostatek prostoru, stálý, ne příliš silný vítr bez poryvů (cca 4-7m/s je vhodná síla), žádné elektrické vedení, stromy a další nebezpečné překážky ve směru, kam fouká vítr. Asi nejlepší je zajet na nějaký odzkoušený snowkite revír, kde navíc potkáte další jezdce a tím pádem máte možnost odkoukat od nich, "jak na věc". Velice důležité je, aby jste si při prvních pokusech našli místo, na kterém nikoho nebudete ohrožovat a překážet ostatním v jízdě. Toto pravidlo bohužel mnozí nováčci naprosto ignorují a přesto, že draka nejsou schopni udržet pod kontrolou, motají se mezi dalšími jezdci, které tímto samozřejmě ohrožují. Může se zdát, že jsou to přehnané řeči, ale nejsou - rychle se pohybující šňůry jsou pekelně ostré. Co z toho plyne? Pokud se učíte na revíru, kde jezdí další snowkiteři, běžte na takové místo, kde nebudete mít nikdo ve směru po větru a to alespoň v prostoru 100 - 200m před vámi. Rovněž si vyzkoušejte bezpečnostní prvky vašeho draka a možnosti jejich použití. NIKDY nepodceňujte situaci a nepřeceňujte své schopnosti !!!

Před rozjezdem:
Před tím, než se budete chtít poprvé rozjet, by jste měli mít jasno v tom, jak se drak ovládá a vyzkoušet si řízení malého cvičného draka, který má pouze minimální tah. Pokud jste schopni bez problémů řídit cvičného draka, vyzkoušejte si startování a přistávání vašeho draka za různých podmínek a nezapomeňte rovněž na to, jak obrátit draka při pádu náběžnou hranou na zem. Spoustu rad a informací o těchto věcech najdete určitě v manuálu k Vašemu kitu - rada nad zlato zní: Read The Manual - RTM. Rozhodně nepřehlédněte článek již zveřejněný na tomto webu, kde popisujeme ovládání čtyřšňůrového komorového draka s depowerem.

Rozjezd - práce s drakem:
Řekněme, že draka jste nastartovali a máte jej přímo nad sebou, tedy na kraji větrného okna, kde drak v klidu "stojí". Základem rozjezdu a samotné plynulé jízdy je umění správně "mávnout" drakem následně ho udržet v zóně, kde má dostatečný tah. Veďte tedy Váš kite o jednu hodinu na opačnou stranu, než chcete jet - tedy v případě, že se rozjíždíte doprava, na 11 hod - obr 2. šipka 1 na následujícím nákresu ( větrné hodiny viz výše ). Následně se snažte draka řídit tak, aby jste ho protáhli částí větrného okna, v níž vytvoří dostatečný tah pro rozjezd - šipky 2 a 3 na obrázku 2. Toho dosáhnete rychlým přitáhnutím přední ruky.  Kite tedy letí větrným oknem směrem dolů a vy jste se rozjeli, v tu chvíli zatahejte zadní rukou, aby drak změnil směr a šel zase vzhůru - šipka 4 na obr. 2. Potom už jen opakujte vedení draka nahoru a dolů, nevracejte jej zpět za 12hod. Pokud fouká dostatečně silný vít, není potřeba už dále mávat a stačí draka udržovat cca na 1 - 2 hodině.

Nejčastější chybou, kterou dělá většina začínajících jezdců je taková, že draka vedou dolů po okraji větrného okna, tedy oblastí, kde drak nemá sílu a nemůže je tím pádem uvést do pohybu. Tento špatný pohyb s drakem je způsoben tím, že při "mávnutí" s kitem příliš málo a opatrně přitahují přední ruku. Víme, že čím více zataháte, tím rychleji drak reaguje a letí žádaným směrem. Ilustrace tohoto pohybu kitu je na obr 3. šipka 2 a 3. Pokud se tedy nerozjedete, dostaňte draka opět nad sebe a zkuste znovu uvedený postup s tím, že více přitáhnete přední ruku.


Určitě uděláte dobře, pokud nebudete hned při prvním pokusu rozjet se tahat za řídítka co nejvíce, ale naopak raději pozvolna vyzkoušíte zatahat míň - pokud se nerozjedete, tak po druhé zataháte více, po třetí ještě víc, až Vás kite konečně potáhne o pár metrů dál.

Může to znít jako věda, ale všechno je to pouze o tom, že musíte udržet kite v zóně, kde má sílu. Pokud fouká málo, budete muset vodit draka nahoru a dolů, pokud fouká akorát, stačí jej udržovat na 1 - 2 hodině, jak již bylo řečeno. V případě, že je vítr slabý a vy nebudete kite vodit, dostane se opět na kraj větrného okna, kompletně ztratí tah a vy se budete muset znovu rozjet. Pokud fouká hodně, budete se zase muset snažit hodně hranit, čímž vytvoříte velký odpor a kite se posune do oblasti okna, kde táhne míň, což se Vám v tomto případě hodí.

Rozjezd - technika na lyžích a snowboardu:
Snowkiting se určitě daleko jednodušeji učí na lyžích a to díky tomu, že na nich můžete pohodlně stát a jediné, na co se musíte soustředit je práce s drakem. V tomto případě asi není moc co dodávat. Pokud se chystáte jezdit na snowboardu, pak budete asi zpočátku mít problém s udržením rovnováhy. Než mávnete s drakem dolů, je asi nejlepší sedět na zemi a ke zvednutí se využít až tah draka. Pokud zvládáte snowboard na sjezdovce, neměl by být rozjezd zas tak složitý. Během jízdy udržujte klasický postoj - pokrčené kolena, narovnejte trup - nehrbte se - a snažte se jet po patní hraně. Váhu přeneste mírně na zadní nohu. Problematická může být jízda na switch - opačnou nohu, než jste zvyklí jezdit na svahu. Samozřejmě existuje několik doporučení pro ulehčení jízdy na switch:
- Nastavte si vázání tak, aby špičky nohou směřovaly od sebe. Tedy např. +20 stupňů přední, -20 stupňů zadní
- Vycentrujte vázání tak, aby nebylo posunuté více dozadu, jak bývá zvykem při jízdě po sjezdovce
- Používejte snowkiteboard, nebo alespoň twin-tip snowboard, který má rádius stejný v obou směrech. Snowkiteboard je samozřejmě twin-tip a má navíc menší rádius ( poloměr ) na patní hraně, díky čemuž nemá při jízdě tendenci zatáčet a jede pěkně rovně.

Otáčení:
Jelikož je tento článek adresován úplným začátečníkům, popíšeme pouze základní a nejjednodušší způsob otáčky. Jakmile se budete chtít otočit, jednoduše POMALU veďte kite na 12 hodinu. Díky tomu zpomalíte, až postupně zcela zastavíte. Nachystejte se na rozjezd do opačného směru a můžete vyrazit.

Upozornění na závěr: Bezpečnost je na prvním místě, proto dodržujte pravidla zmíněná výše, neučte se jezdit v silném větru, kdy máte kite sotva pod kontrolou a před tím než půjdete na věc vždy zkontrolujte své vybavení.

Vložil: admin, 25.11.2009

Prokop
06.02.2010, 00:00:55

prijde mi ze nastaveni uhli -20,+20 je presprilisne, sam mam dobre zkusenosti, a myslim si ze +15,-15 bohate staci, sam pouzivam +10,-10

Odpovědět

Odpověď na komentář:

Prokop
06.02.2010, 00:00:55

prijde mi ze nastaveni uhli -20,+20 je presprilisne, sam mam dobre zkusenosti, a myslim si ze +15,-15 bohate staci, sam pouzivam +10,-10

* Jméno:
* E-mail:
www:

Text příspěvku:

Komentáře
Fórum
Bazar - nové

Kontakt | Zpracování osobních údajů | FAQ | Návod na vložení článku

mystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook pagemystic kiteboardingmystic kiteboarding facebookozonekites czech facebook pageozonekites international facebook page

design & code puradesign.cz